Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τη θλίψη, συχνά εστιάζουν μόνο στη θλίψη που προέρχεται από τον θάνατο αγαπημένων προσώπων. Αλλά υπάρχουν πολλά διαφορετικά σενάρια στα οποία ένα άτομο μπορεί να θρηνήσει. Είτε είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια σχέση οποιουδήποτε είδους, ένα σπίτι, μια δουλειά ή ένα όνειρο, όλοι μπορούμε να εκφράσουμε τη θλίψη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους . Όποια κατάσταση και αν σας προκαλεί θλίψη, είναι θεμιτή.
Είδη Θλίψης
Η αναμενόμενη θλίψη είναι όταν θρηνείς πριν από την πραγματική απώλεια. Για παράδειγμα, εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο διαγνώστηκε με μια ανίατη ασθένεια και είναι σαφές ότι το τέλος πλησιάζει, μπορείτε να αρχίσετε να επεξεργάζεστε αυτό το πένθος εκ των προτέρων. Το κάνουμε αυτό για να προετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε την απώλεια όταν έρθει η ώρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην επιτρέψετε στη θλίψη να σας αποσπάσει από το να ζήσετε τη στιγμή και να απολαύσετε τον πολύτιμο χρόνο που διαθέτετε.
Η συντομευμένη θλίψη είναι όταν κάποιος είναι σε θέση να προχωρήσει γρήγορα στη διαδικασία του πένθους. Αυτός ο τύπος θλίψης συνήθως ακολουθεί την προκαταρκτική θλίψη. Εάν έχετε ήδη κάνει πολύ από τη συναισθηματική εργασία του πένθους πριν συμβεί πραγματικά η απώλεια, μπορείτε να επισπεύσετε το στάδιο της επεξεργασίας.
Η καθυστερημένη θλίψη είναι όταν δεν νιώθετε θλίψη αμέσως μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή μιας σχέσης ή εργασίας. Μερικές φορές χρειάζονται μέρες, εβδομάδες ή και μήνες για να ξεπεράσετε τα συναισθήματα της θλίψης. Το σώμα μας μπορεί να υποστεί σοκ μετά από μια τραυματική εμπειρία που μπορεί επίσης να καθυστερήσει τη διαδικασία του πένθους.
Ανασταλμένη θλίψη είναι όταν καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας μετά από μια απώλεια. Πολλοί από εμάς δεν έχουμε διδαχτεί ποτέ πώς να αναγνωρίζουμε τα συγκεχυμένα συναισθήματά μας, πόσο μάλλον να τα επεξεργαζόμαστε, καθώς βιώνουμε θλίψη. Επομένως, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν καν ότι καταπιέζουν τα συναισθήματά τους. Όταν δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να επεξεργαστεί αυτά τα συναισθήματα, μπορεί να εκδηλωθεί ως σωματικά συμπτώματα όπως στομαχόπονοι, αϋπνία ή κρίσεις πανικού.
Χρήση της θεραπείας τέχνης για την επεξεργασία του πένθους
Η θεραπεία τέχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την επεξεργασία των συναισθημάτων που έρχονται σε περιόδους πένθους. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα ασκήσεων θεραπείας τέχνης που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε στη διεκπεραίωση της θλίψης.
Το Ξύλινο Κουτί
Όταν θρηνείτε την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια εξαιρετική άσκηση που πρέπει να δοκιμάσετε είναι το ξύλινο κουτί, που μερικές φορές αναφέρεται ως κουτιά μνήμης. Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες ή ρούχα ή κοσμήματα ή οτιδήποτε τους θυμίζει το αγαπημένο τους πρόσωπο. Χρησιμοποιούμε αυτά τα αναμνηστικά για να διακοσμήσουμε το κουτί (εσωτερικά ή εξωτερικά) με όποιον τρόπο θέλετε. Ο σκοπός των κουτιών είναι να χρησιμεύσει ως μνημόσυνο ή υπενθύμιση του αγαπημένου τους προσώπου.
Η πρακτική εφαρμογή του κουτιού είναι ότι μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει. Θα περιέχει θλίψη. Η θλίψη έρχεται συχνά κατά κύματα ή απροσδόκητα, επομένως στη θεραπεία τέχνης ασκούμαστε από την άποψη ότι το κουτί βοηθά να συγκρατηθούν αυτά τα συναισθήματα με έναν τρόπο που είναι υγιής. Με το κουτί, έχετε ένα μέρος για να βάλετε τα συναισθήματά σας στο οποίο μπορείτε να πάτε και να αναστοχαστείτε ή να θυμηθείτε το αγαπημένο σας πρόσωπο. Εάν επρόκειτο για τραυματική απώλεια, το κουτί μπορεί ακόμη και να προσφέρει έλεγχο σε κάτι που αισθάνθηκε εκτός ελέγχου.
Αριστερός εγκέφαλος εναντίον δεξιού εγκεφάλου
Κατά τη διάρκεια περιόδων προκαταρκτικής θλίψης, μια άσκηση θεραπείας τέχνης που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση είναι η ζωγραφική του αριστερού και του δεξιού εγκεφάλου. Αυτό είναι όταν χρησιμοποιούμε το αριστερό και το δεξί μας χέρι για να δημιουργήσουμε έναν πίνακα. Αυτή η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της συναισθηματικής έκφρασης.
Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ένοχοι που έχουν συναισθήματα θλίψης, αφού προτιμούν να ζουν τη στιγμή και να απολαμβάνουν τον πολύτιμο χρόνο τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη για να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να εμπλακούμε και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μας με διμερή διέγερση. Αυτή η άσκηση μας επιτρέπει να δούμε όλο το φάσμα των συναισθημάτων μας, τα δύσκολα και τα όμορφα.
Θεραπεία μέσω της άμμου (SandPlay Therapy)
Η θλίψη δεν προέρχεται μόνο από την απώλεια και τον θάνατο, μπορούμε να θρηνήσουμε φιλίες και ρομαντικές σχέσεις που τελειώνουν επίσης. Όταν κάποιος βιώνει θλίψη μετά το τέλος μιας σχέσης, τους ενθαρρύνουμε να επικεντρωθούν στην αυτο-φροντίδα και τελικά στον προβληματισμό και σε αυτή τη σχέση.
Μετά το τέλος μιας σχέσης, υπάρχουν κάποιες κοινές παγίδες που μπορεί να βιώσουν οι άνθρωποι, όπως αυτοκατηγορία ή μηρυκαστικές σκέψεις. Τα άτομα πρέπει να επικεντρωθούν στην αυτοσυμπόνια και στην αγάπη για τον εαυτό τους. Να δώσουν στον εαυτό τους χρόνο και χώρο να θρηνήσουν.
Και ως εργαλείο θεραπείας τέχνης οι Ειδικοί Ψυχικής υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θεραπεία με άμμο (αμμοδοχείο) για να αντλήσουν τα μοτίβα στη σχέση. Κάνοντας αυτό, μπορούμε να σκεφτούμε τι λειτούργησε και τι όχι. Η θεραπεία με την άμμο χρησιμοποιεί ειδώλια που μπορούν να αναπαραστήσουν τους ανθρώπους και τα πράγματα που επιλέγουμε. Προσκαλούμε τους ανθρώπους να επιλέξουν αυτό που αντιπροσωπεύει τον φίλο, τον σύντροφό τους ή τον εαυτό τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν μικρό κόσμο που αντιπροσωπεύει αυτή τη σχέση.
Για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τη Θεραπεία μέσω της άμμου (SandPlay Therapy) μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/seminaria-dia-zosis/paidopsychologia-seminaria/pistopoiimeno-ekpaideytiko-seminario-sandplay-therapy-theoritikes-proseggiseis-amp-psychotherepeytiki-praxi/
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://sagehousetherapy.com/