Η θεραπευτική δύναμη της τέχνης έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό από καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, αλλά τώρα εμφανίζεται ως τεκμηριωμένη θεραπευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Δημιουργώντας νέες οδούς για αυτο-έκφραση, η θεραπεία μέσω της τέχνης προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη για τους ανθρώπους που αγωνίζονται με ακόμα και σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια. Με αυξανόμενες ενδείξεις αποτελεσματικότητας, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ξεκάθαρα το πόσο ολοκληρωμένη είναι η θεραπεία μέσω της τέχνης στο πλαίσιο της κατάθλιψης.
Η θεραπεία της κατάθλιψης στηρίζεται στην αξία της δημιουργίας και πως το άτομο θα μπορέσει να την επανενεργοποιήσει. Μέσω εξειδικευμένων παρεμβάσεων και συμπαθητικής υποστήριξης μπορούν να δημιοργηθούν νέες σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές. Μπορεί το άτομο να δημιουργήσει μια εκτεταμένη ικανότητα για χαρά, αγάπη και εμπιστοσύνη. Να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον στο οποίο μπορείτ να ζήσει αρμονικά με τον εαυτό του και με τον κόσμο γύρω του. Μερικές φορές, η θεραπεία της κατάθλιψης αφορά επίσης ένα άλλο είδος δημιουργίας: τη δημιουργία της τέχνης.
Αν και οι καλλιτέχνες από όλους τους τομείς έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό το θεραπευτικό δυναμικό της καλλιτεχνικής παραγωγής, μόνο τις τελευταίες δεκαετίες η τέχνη έχει εισέλθει στη σφαίρα της ψυχοθεραπείας που βασίζεται σε τεκμηριωμένες περιπτώσεις. Δεδομένου ότι η η θεραπεία μέσω της τέχνης έχει εξελιχθεί ως θεμιτό πεδίο θεραπευτικής παρέμβασης, οι άνθρωποι που αγωνίζονται με την κατάθλιψη έχουν δώσει μια νέα γλώσσα ανάκαμψης, ανοίγοντας νέες δυνατότητες θεραπείας.
Η Δημιουργία της Αυτο-έκφρασης
Η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια βαθιά επώδυνη, αποπροσανατολιστική και απομονωτική εμπειρία. Στερεί την ικανότητά για χαρά και την απομακρύνειαπό το άτομο. Επίσης το άτομο χάνει την σταδιακά ικανότητα της επικοινωνίας με υγιή τρόπο και πλέον δημιουργείται δυσλειτουργία στην έκφραση των συναισθημάτων.
Για τους ανθρώπους με κατάθλιψη, η θεραπεία που προσφέρει η τέχνη αποτελεί μια ευκαιρία για το άτομο να αντισταθεί σε αυτή την καταστροφή, βυθίζοντας τον εαυτό του στη διαδικασία της δημιουργίας. “Η έρευνα έχει δείξει ότι η τέχνη μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη φυσική και ψυχολογική ευημερία ενός ατόμου”, λέει η Marygrace Berberian, κλινική βοηθός καθηγητή τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η RyAnn Watson, μια νεαρή γυναίκα, η οποία θεραπεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο MedStar Georgetown, το γνωρίζει καλά. Καθώς σκιαγραφεί τους εκρηκτικούς πύργους του κάστρου Smithsonian κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του καλλιτέχνη της τέχνης, λέει, «Είναι πιο εύκολο να βάλω τα συναισθήματά μου στο έργο τέχνης παρά να λέω σε κάποιον για αυτό και να μου δημιουργεί αναστάτωση. Καταλήγω να μιλάω στο [θεραπευτή μου] για τα πάντα, μόλις ζωγραφίσω “.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από το Κέντρο Eκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Psychopedia με θέμα: Η Τέχνη ως θεραπευτικό εργαλείο σε ενήλικες και ομάδες.
Η θεραπεία μέσω τέχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα της παραδοσιακής θεραπείας ψυχικής υγείας. Στόχος είναι η διαχείριση συμπεριφορών, η επεξεργασία συναισθημάτων, η μείωση του στρες και του άγχους και η αύξηση της αυτοεκτίμησης.
Η θεραπεία μέσω τέχνης βελτιώνει την ψυχική υγεία των ατόμων που αντιμετωπίζουν εθισμούς, άγχος, διαταραχές προσοχής, θλίψη,απώλειες, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, σωματικές ασθένειες, μετατραυματικό στρες ,θέματα σχέσεων και πολλά άλλα.
Η θεραπεία μέσω τέχνης είναι εξίσου χρήσιμη για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Ανεξάρτητα από την ηλικία, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να εκφράσουμε τα συναισθήματαμας με λέξεις. Η τέχνη τους επιτρέπει να ρέουν ελεύθερα πάνω στο χαρτί. Το καλύτερο μέρος είναι ότι δεν χρειάζεται καλλιτεχνικό ταλέντο για να αποκτήσουμε πρόσβαση στα οφέλη της.
Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η εκμάθηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της τέχνης στους ενήλικες ατομικά ή σε ομάδα. Μέσα από τις βιωματικές ασκήσεις και τις μελέτες περίπτωσης αποκτώνται οι απαραίτητες γνώσεις ώστε ο θεραπευτής να χρησιμοποιήσει την τέχνη ως πολύτιμο εργαλείο αυτογνωσίας, αξιολόγησης και θεραπευτικής παρέμβασης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/seminaria-dia-zosis/psychopathologia-seminaria/ekpaideytiko-programma-h-techni-os-therapeytiko-ergaleio-se-enilikes-kai-omades/
Μέσω της καθοδηγούμενης ή αυθόρμητης καλλιτεχνικής παραγωγής, το άτομο είναι σε θέση να γνωρίσει βαθιά οφέλη που συχνά δεν υπάρχουν σε άλλες θεραπευτικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης μέσων έκφρασης που δεν απαιτούν λεκτική επικοινωνία. “Μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομο να αποκαλύψουν ττα πιο βαθιά τους συναισθήματα σε έναν θεραπευτή. Μερικές φορές διδάσκουμε να καταπνίγουμε τα συναισθήματά μας και να βάζουμε ένα κενό πρόσωπο, ακόμα και όταν βιώνουμε εσωτερική αναταραχή », εξηγεί ο Ντάγκλας Μίτσελ, ένας γάμος και οικογενειακός θεραπευτής.
Πράγματι, πολλοί άνθρωποι μέσα σε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο διαπιστώνουν ότι η θεραπεία τέχνης παρέχει μια γραμμή επικοινωνίας – τόσο λεκτική όσο και μη λεκτική – που ανοίγει συνομιλίες με τους εαυτούς τους, τους κλινικούς και τους συνομηλίκους τους. Με αυτόν τον τρόπο, είναι σε θέση να διερευνήσουν περισσότερο τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ώστε να αντιμετωπίσουν την ψυχική τους διαταραχή με έναν ασφαλή και θετικό τρόπο. Επιπλέον, η θεραπέια μέσω της τέχνης επιτρέπει στο άτομο να επιτύχει την αίσθηση της ανεξαρτησίας και της αυτάρκειας, να “σπάσει” τα δυσλειτουργικά μοντέλα σκέψης, να αναπτύξει υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης, να επιτύχει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και να ενισχύσει τις δεξιότητές του για την επίλυση προβλημάτων που πραγματικά αντιμετωπίζει.
Πηγή: https://www.bridgestorecovery.com/