Από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου είναι η Εθνική Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τις Διατροφικές Διαταραχές. Η επιτυχημένη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών περιλαμβάνει μια διεπιστημονική προσέγγιση. Η ομάδα των ειδικών που καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών αποτελείται από έναν γιατρό, έναν ψυχολόγο, έναν ψυχίατρο, έναν διαιτολόγο/διατροφολόγο.
Η Διατροφική Θεραπεία είναι βασικό συστατικό της θεραπείας των διατροφικών διαταραχών. Παρέχεται από διαιτολόγο ή διατροφολόγο σε συνεργασία με ψυχολόγο, η διατροφική θεραπεία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διατροφικής εκπαίδευσης, προγραμματισμού γευμάτων, γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας και καθορισμού στόχων. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πρακτική έκθεση και σημαντικές δεξιότητες.
Η διατροφική θεραπεία βοηθά το άτομο που αναρρώνει από μια διατροφική διαταραχή να καλλιεργήσει μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό και να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες να τρέφεται. Ως μέρος της προσέγγισης πολλαπλών πειθαρχικών ομάδων, το διατροφικό στοιχείο της θεραπείας εστιάζει σε συμπεριφορές που σχετίζονται με τα τρόφιμα, επιτρέποντας χρόνο στην ψυχοθεραπεία που πρέπει να δαπανηθεί εστιάζοντας στις συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η διατροφική θεραπεία αντιμετωπίζεται με μεγάλη αντίσταση. Ο ψυχολόγος σε πρώτη φάση και έπειτα ο διαιτολόγος καλούνται να αντιμετωπίσουν το φόβο των θεραπευόμενων. Όσο δύσκολο κι αν είναι, το να κάθεσαι με αυτόν τον φόβο (σε ένα ασφαλές περιβάλλον) είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάκαμψης.
Έκθεση του θεραπευόμενου και εκμάθηση δεξιοτήτων
Ο διαιτολόγος ουσιαστικά συντονίζεται με τον ψυχοθεραπευτή και/ή άλλα μέλη της ομάδας για να μάθει στρατηγικές πως να βοηθήσει τον ασθενή να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Κάποιες από τις βασικές στρατηγικές που ακολουθούνται είναι:
- Σχέδιο πότε θα ενσωματωθούν τα “δύσκολα” τρόφιμα.
- Στρατηγική γύρω από το πώς να διαχειριστεί ο θεραπευόμενος δύσκολες καταστάσεις τροφίμων.
- Δοκιμή τροφίμων κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.
- Επίσκεψη σε αγορά τροφίμων.
- Επίσκεψη σε ένα εστιατόριο.
Εκπαίδευση Ενσυνειδητότητας/ Όρεξης
Μόλις o θεραπευόμενος είναι έτοιμος, είναι ωφέλιμο για αυτόν να προχωρήσει προς την εσωτερική ρύθμιση της πρόσληψης τροφής. Προκειμένου να παρέχει τις δεξιότητες που απαιτούνται για αυτό ο διατροφολόγος ή ο διαιτολόγος θα εφαρμόσει αποτελεσματικές τεχνικές με την βοήθεια του ψυχολόγου που να δίνεται έμφαση στο φαγητό και την ευαισθητοποίηση της όρεξης. Ακολουθούν ορισμένες δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν αυτό το μέρος της διαδικασίας ανάκτησης:
- Τήρηση ημερολογίου τροφίμων και αξιολόγηση επιπέδων πείνας και πληρότητας.
- Ενσυνείδητες διατροφικές ασκήσεις στη συνεδρία.
- Παροχή ευκαιριών και/ή εργαλείων Ενσυνειδητότητας (Mindfulness).
Σύμφωνα με το DSM V οι διατροφικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από επίμονη διατάραξη των διατροφικών συμπεριφορών καταλήγοντας στη μεταβολή κατανάλωσης ή απορρόφησης της τροφής όπου βλάπτουν σημαντικά τη σωματική και ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα.
Η διάκριση των παραγόντων κινδύνου για την εκδήλωση των διατροφικών διαταραχών, η αξιολόγηση της κλινικής εικόνας με βάση τα επίσημα κριτήρια και η εξοικείωση με τις κατάλληλες θεραπευτικές προσεγγίσεις που λειτουργούν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση τους.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα: Διατροφικές διαταραχές σε Παιδιά & Ενήλικες – Σύγχρονες Θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Ημερομηνία έναρξης: Σάββατο 18 Μαρτίου 2023.
Απευθύνεται σε: Διαιτολόγους – Διατροφολόγους, Ειδικούς Ψυχικής υγείας, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ιατρούς, Νοσηλευτές, φοιτητές και το ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/ekpaideytiko-programma-diatrofikes-diataraches-se-paidia-amp-enilikes-sygchrones-therapeytikes-paremvaseis/
Πηγή: https://metrowestnutrition.com