Της Κωνσταντίνας Κένου, Ψυχολόγου, M.Sc. Κλινικής Ψυχολογίας
Το να γίνεις γονιός θεωρείται ότι ξεκινάει από τη στιγμή που θα έρθει το μωρό στον κόσμο. Ωστόσο, η γονεϊκότητα αρχίζει πολύ πριν τη γέννηση του βρέφους. Η εγκυμοσύνη και η γέννα αποτελούν μια διαδικασία προετοιμασίας της μελλοντικής μητέρας.
Η εγκυμοσύνη θεωρείται μια αναπτυξιακή κρίση κατά την οποία η γυναικά βιώνει μια σειρά από ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές. Υπάρχουν τρία βασικά στάδια κατά τη διάρκεια αυτής της αναπτυξιακής κρίσης. Στο πρώτο στάδιο η γυναίκα χρειάζεται να αποδεχτεί το έμβρυο σαν μέρος του εαυτού της. Λόγω των έντονων αναλογικών και σωματικών αλλαγών, η γυναίκα τείνει να επικεντρώνεται περισσότερο στον εαυτό της. Μέσα, όμως, σε αυτές τις αλλαγές, η γυναίκα αγκαλιάζει το βρέφος ως κομμάτι της ύπαρξής της. Με αυτόν τον τρόπο, στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, μπορεί να πραγματοποιηθεί η αποδοχή της αλλαγής του ρόλου και βασικών συνηθειών της, όπως για παράδειγμα η εργασία. Παρόλα αυτά, είναι κατανοητό η γυναίκα να αισθάνεται μια αμφιθυμία και να δυσκολεύεται να αποδεχτεί αυτή τη μετάβαση καθώς και τις νέες ευθύνες που φέρει. Εδώ έρχεται το δεύτερο στάδιο, κατά το οποίο το έμβρυο θα πρέπει να θεωρηθεί ένα ξεχωριστό άτομο. Με τις κινήσεις του εμβρύου, η μητέρα καταφέρνει να αποδεχτεί την εγκυμοσύνη της, και να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει μια ξεχωριστή οντότητα. Αυτό επιτυγχάνεται την επεξεργασία των συναισθημάτων της για το βρέφος. Αυτή η διαδικασία σηματοδοτεί την αρχή της σχέσης μητέρας-βρέφους, και αποτελεί ένα επίτευγμα για την ανάπτυξη και την προετοιμασία της μητέρας να υποδεχθεί το μωρό της.
Το τελευταίο στάδιο, το οποίο είναι ο μήνας πριν τη γέννα, θεωρείται η φάση στην οποία η μητέρα επιθυμεί τον ερχομό του βρέφους. Οι σωματική δυσφορία που αισθάνεται, αποτελεί την έντονη επιθυμία να έρθει το μωρό της. Πριν από αυτό το στάδιο, η γυναικά επιθυμεί να διατηρηθεί η εγκυμοσύνη. Με άλλα λόγια, κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου η γυναίκα επικεντρώνεται στον εαυτό της και στις αλλαγές στο σώμα της και στη ζωή της ˙ στο δεύτερο στάδιο η προσοχή στρέφεται στο έμβρυο με σκοπό την συναισθηματική αποδοχή του ˙ και στο τελευταίο δίνεται έμφαση στην συνειδητοποίηση και αποδοχή του αποχωρισμού. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση όλων των παραπάνω σταδίων μπορεί να αποτελέσει την προετοιμασία της εγκυμονούσης γυναίκας.
Τη στιγμή που επιβεβαιώνεται η εγκυμοσύνη, γίνεται μια αναδιοργάνωση της ζωής και της ψυχικής κατάστασης της γυναίκας με στόχο την προσαρμογή στην νέα αυτή συνθήκη. Η προσαρμογή σε αυτά τα στάδια καθιστά έτοιμη τη γυναίκα για το δεσμό που θα αναπτύξει με το νεογνό, και την προετοιμάζει για τους πολλούς νέους ρόλους που αργότερα θα καλεστεί να παίξει. Αυτή η αναπτυξιακή κρίση αποτελεί μια θετική ενδυνάμωση για τη καλύτερη προετοιμασία του βασικότερου ρόλου, αυτού της μητέρας.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Ε – Learning Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Πράξη”.
Σε ποιούς απευθύνεται: Στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό, Ειδικούς Ψυχικής Υγείας, Φοιτητές ψυχολογίας, Κοινωνικούς Λειτουργούς.
Τρόπος Παρακολούθησης από το σπίτι: Αποστολή του βίντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα:
ΝΕΟ E – Learning Σεμινάριο: Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Πράξη
Πηγή:
Bibrin, G.L., Dwyer, T.F., Huntington, D.S.,Valenstein, A.F. (1961). The study of the psychological process in pregnancy and of the earliest mother-child relationship. Psychoanalytic Study of the Child, 16, 9-24.
Tudiver, F. & Tudiver, J. (1982). Pregnancy and psychological preparation for parenthood. Canadian Family Physician, 28, 1564-1568.
Σύντομο Βιογραφικό Κωνσταντίνας Κένου
Η Κωνσταντία Κένου είναι Ψυχολόγος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στην Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Swansea, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει αποκτήσει κλινική εμπειρία μέσω πρακτικής άσκησης και εργασίας σε δομές ψυχικής υγείας και νοσοκομεία στην Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση ερευνών σε ακαδημαϊκά πλαίσια, καθώς και στην οργάνωση και παρουσίαση σεμιναρίων.