Δεν είχατε πρόβλημα με την ακμή στην εφηβεία και ξαφνικά γεμίσατε σπυράκια ως ενήλικας; Δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε; Ακούτε ενοχλητικούς ήχους και σας πονάει ο σιαγόνας σας; Τότε ίσως, να υποφέρετε από στρες.
Μπορεί το τρέμουλο και το σφίξιμο στο στομάχι και τον λαιμό να είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του άγχους, όμως υπάρχουν και άλλα που δεν συνδέουμε πάντοτε με την κατάσταση της ψυχολογίας μας.
Τριχόπτωση
Σύμφωνα με την κλινική Mayo, το στρες μπορεί να κάνει τις ρίζες των μαλλιών σας πιο ευαίσθητες στο τράβηγμα, με αποτέλεσμα ακόμα και το λούσιμο ή το βούρτσισμα να προκαλούν αυξημένη τριχόπτωση. Βέβαια, η τριχόπτωση λόγω άγχους σταματά μόλις γίνει διαχειρίσιμο το πρόβλημα.
Κακή διατροφή
Και οι επιλογές σας έχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Λένε εξάλλου πως η λέξη στρεσαρισμένος στα αγγλικά είναι η λέξη desserts (επιδόρπια) γραμμένη ανάποδα. Σειρά ερευνών έχουν συνδέσει το άγχος με τη λαιμαργία και την κακή διατροφή.
Δερματικά
Όταν αγχωνόμαστε, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα ανδρογόνα στον οργανισμό που με την σειρά τους ενεργοποιούν την παραγωγή σμήγματος. Το αποτέλεσμα είναι το δέρμα σας να γεμίσει με σπυράκια, παρόλο που δεν βρίσκεστε στην φάση της εφηβείας. Την ίδια στιγμή, το στρες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει και άλλα δερματικά προβλήματα, όπως το έκζεμα.
Ακοή
Και συγκεκριμένα κουδουνίσματα. Σύμφωνα με έρευνα του σουηδικού Ινστιτούτου Karolinska, το κουδούνισμα στα αυτιά σχετίζεται με τις προσπάθειες του εγκεφάλου μας να διαχειριστεί το στρες.
Πόνος στο σαγόνι
Πολλοί άνθρωποι τείνουν να σφίγγουν τα δόντια τους όταν είναι αγχωμένοι, ενώ άλλοι τα τρίζουν ενώ κοιμούνται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο σαγόνι και τα δόντια που οι περισσότεροι δεν συνδέουν άμεσα με την ψυχολογική τους κατάσταση.
Αλλαγή στην περίοδο
Για τις γυναίκες, η ανισορροπία στις ορμόνες που προκαλεί το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αμηνόρροια, δηλαδή διακοπή της έμμηνου ρύσης.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Kρίσεις Πανικού: Διαγνωστικά κριτήρια και Σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις”. Κυριακή 3 Ιουνίου και ώρα: 12.00-14.00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα: