Της Ιωάννας Μπάτζου, Ψυχολόγου Α.Π.Θ. – Νηπιαγωγού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Η Elaine Aron, Ph.D., μία ψυχοθεραπεύτρια της Καλιφόρνια, που μελετά την ευαισθησία, αναφέρει ότι «ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο παιδί είναι μεταξύ των 15 έως 20 τοις εκατό γεννημένο με ένα νευρικό σύστημα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και γρήγορο να αντιδράσει».
Τα ιδιαίτερα ευαίσθητα παιδιά ανταποκρίνονται γρήγορα στο περιβάλλον τους, στους ήχους και τις μυρωδιές μέχρι και τη γενική διάθεση των ανθρώπων. Προτιμούν το ήρεμο παιχνίδι, την παρατήρηση των λεπτομερειών και κάνουν πολλές ερωτήσεις. Είναι συχνά διανοητικά ταλαντούχα, δημιουργικά και συναισθηματικά. Ενώ παράλληλα, χαρακτηρίζονται από διορατικότητα, ενσυναίσθηση και εκπληκτική φρόνηση.
Δυστυχώς, το γνώρισμα αυτό είναι κάπως παρανοημένο στον πολιτισμό μας, έτσι ώστε οι περισσότεροι ψυχολόγοι και γονείς τείνουν να δουν μόνο μια πτυχή μερικών ευαίσθητων παιδιών και να καλέσουν αυτό το γνώρισμα της συστολής, «υπερβολική» ευαισθησία, αγνοώντας τα θετικά τους στοιχεία.
Όμως, αναγνωρίζοντας τα θετικά τους στοιχεία και αποδεχόμενοι το γεγονός ότι η ευαισθησία δεν είναι σύνδρομο ή ασθένεια, αλλά ταμπεραμέντο, μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να ανακαλύψουν τα θετικά τους στοιχεία και να τα ενισχύσουν.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Ανάπτυξη Ατομικών και Κοινωνικών δεξιοτήτων στα παιδιά” που θα διεξαχθεί το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 – Ώρα: 16:30μ.μ.-20:00μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/technikes-anaptyxis-atomikon-ke-kinonikon-dexiotiton-sta-pedia-1122018-neo-seminario-1122018/#prettyPhoto
Πώς να βοηθήσετε το ευαίσθητο παιδί
Αποδεχτείτε την ευαισθησία του. Δεχτείτε το παιδί όπως είναι και μην επιδιώκετε να το αλλάξετε. Δείξτε σεβασμό και κατανόηση.
Δείτε την ευαισθησία του ως δώρο. Η ευαισθησία χαρακτηρίζει συχνά τους καλλιτέχνες, τους καινοτόμους, τα θαύματα και τους μεγάλους φιλοσόφους.
Εστιάστε στα θετικά του στοιχεία. Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο παιδί μπορεί να είναι απίστευτα ταλαντούχο, να χαρακτηρίζεται για την απίστευτη δημιουργικότητα του, την αντιληπτική του ικανότητα. Αναγνωρίζοντας τα θετικά του μπορούμε να δεχτούμε και το ότι είναι ιδιαίτερα συναισθηματικό, εσωστρεφές κ.α.
Εξασφαλίστε του ηρεμία. Δημιουργήστε μια «γωνία ηρεμίας» στο σπίτι, όπου θα μπορεί να χαλαρώσει με ήρεμη μουσική, ζωγραφίζοντας ή διαβάζοντας.
Συνεργαστείτε μαζί του. Τα ευαίσθητα παιδιά ανταποκρίνονται πιο εύκολα στο να συνεργαστούν με τους ενήλικες, παρά στα πολύ αυστηρά όρια και κανόνες πειθαρχίας.
Θέστε όρια με σεβασμό. Καθιερώστε σαφή και ευδιάκριτα όρια με σεβασμό και χωρίς φωνές και τιμωρίες. Χρησιμοποιείστε τις λογικές συνέπειες.
Διδάξτε του να εκφράζει τα συναισθήματά του. Τα ευαίσθητα παιδιά συνήθως δεν μπορούν να εκφράσουν εύκολα τα συναισθήματά τους. Βοηθήστε τα να αναγνωρίζουν τα αρνητικά συναισθήματα και να τα διαχειρίζονται με επιτυχία.
Βοηθήστε το στην επίλυση προβλημάτων. Διδάξτε στο παιδί βήμα – βήμα δίνοντάς του οδηγίες για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που προκύπτουν. Καθώς, θα δει, ότι τα καταφέρνει, θα ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση του
Επιβραβεύστε το. Χρησιμοποιήστε τον έπαινο και την ανταμοιβή, κάθε φορά που πετυχαίνει κάτι.
Βοηθήστε το στην κοινωνικοποίηση. Βοηθήστε το να δημιουργήσει παρέες με άλλα παιδιά που να ταιριάζει και να μπορεί να συναναστραφεί.
Πηγές:
http://www.naturalawakeningsmag.com
https://www.psychologytoday.com
Σύντομο βιογραφικό Ιωάννας Μπάτζου
H Ιωάννα Μπάτζου είναι Ψυχολόγος και Νηπιαγωγός, φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία της Βρεφικής και Νηπιακής Ηλικίας». Αποφοίτησε το 2005 από το τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και κατά την διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε εθελοντικά στο ίδρυμα «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, ενώ ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο κέντρο απεξάρτησης εφήβων του ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση». Το 2010 αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Το 2011 συμμετείχε ως νηπιαγωγός με υποτροφία στο πρόγραμμα Leonardo da Vinci που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως ψυχολόγος στον Παιδικό Σταθμό δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και ως παιδαγωγός στο Κ.Ε.Κ. Eurotraining. Από τον Δεκέμβριο του 2015 φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ «Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία της Βρεφικής και Νηπιακής Ηλικίας».