Σε ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακαλύψεις αναφορικά με τη σχέση του θυμού με την εξωτερική εμφάνιση προχώρησε επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μετά απο έρευνες ετών στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 150 άτομα για να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της ομορφιάς στα συναισθήματα κάποιου όταν θυμώνει, καθώς και οι διαφορές συναισθημάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών με όμορφη εμφάνιση όταν θυμώνουν.
Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που ένιωθαν ότι είναι όμορφες γίνονταν εύκολα ετοιμοπόλεμες όταν βρίσκονταν σε κατάσταση διαμάχης ή ακόμα και μιας απλής αντιπαράθεσης προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες «κέρδιζαν» πάντα αυτό που έβαζαν στόχο και ο λόγος ήταν ότι δεν είχαν ενδοιασμούς στο να εκδηλώνουν συχνά το θυμό τους. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, φαίνεται ότι αυτή η τακτική «δουλεύει» και γι’ αυτό πετύχαιναν αυτό που ήθελαν. Σημείωσαν ακόμη ότι η ομορφιά σε μια γυναίκα παίζει όντως ευνοϊκό ρόλο στο πώς την αντιμετωπίζουν οι άλλοι, και ειδικά αν είναι ξανθιά, καθώς οι ξανθιές θεωρούνται πιο ελκυστικές από τις καστανές και τις κοκκινομάλλες.
Δείτε το Νέο Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: “Θυμός και αδυναμία θέσπισης ορίων – Κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης”. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημεωθείτε:
23/9/2017 ΝΕΟ Σεμινάριο: Θυμός και αδυναμία θέσπισης ορίων – Κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης
Αναφορικά με τους άνδρες, η εξωτερική εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά ακόμη πιο σημαντική είναι η σωματική δύναμη, η οποία του δίνει προβάδισμα σε μια αντιπαράθεση. Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι και αυτοί οι άνδρες είχαν τον θυμό «μέσα τους».
Βασιζόμενοι στην ερμηνεία του τι είναι θυμός, δηλαδή μια προγραμματισμένη νευρολογική και γνωσιακή αντίδραση που αναπτύχθηκε χάρις στη φυσική εξέλιξη με επιλογή και επιβίωση των ισχυρότερων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα αυτά επειδή θεωρούν ότι αξίζουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από άλλους ανθρώπους, έχουν μεγαλύτερη τάση στο να θυμώνουν. Και σε αυτό συμβάλλει η εξωτερική τους εμφάνιση, που τους δίνει καλύτερη διαπραγματευτική θέση στις όποιες διαμάχες.
Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι οι θεωρίες αυτές χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση σε μεγαλύτερο βαθμό για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου σε καταστάσεις θυμού, καθώς και σε μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων με διαφορετικό κοινωνικό και ατομικό επίπεδο.