Επειδή κάτι φαίνεται αθώο, δεν σημαίνει πάντα ότι είναι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σχέσεις. Η συναισθηματική κακοποίηση ξεκινά συνήθως με διακριτικότητα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις τακτικές συναισθηματικής κακοποίησης που σχεδόν πάντα φαίνονται αθώες αρχικά.
«Η συναισθηματική κακοποίηση είναι η σιωπηλή ουλή της ενδοοικογενειακής βίας», λέει η Eπαγγελματίας Ψυχικής υγείας, Nickia Lowery, MHS-C, NCC. «Είναι μια άλλη μορφή κακοποίησης που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ενός ατόμου και συνήθως επιτυγχάνεται μέσω λεκτικών επιθέσεων, χρόνιας απιστίας ή/και απομόνωσης».
Μπορεί να είναι πολύ πιο επιζήμιο από οποιαδήποτε άλλη μορφή κακοποίησης, επειδή είναι ψυχολογικά επιζήμια. Ενώ οι σωματικές ουλές μπορούν τελικά να επουλωθούν, είναι δύσκολο να μην ακούσεις ή να ξεμάθεις πράγματα. «Γίνεστε εξαρτημένοι να αποδεχτείτε ότι δεν είστε άξιοι ή λιγότερο από αυτό, αυξάνοντας την πιθανότητα να μείνετε και να συνεχίσετε να υποβάλλετε τον εαυτό σας σε περαιτέρω συναισθηματική και ψυχολογική βλάβη», λέει η Lowery.
Τις περισσότερες φορές υπολογίζεται η συναισθηματική κακοποίηση. Έτσι, ενώ είναι εύκολο να απορρίψετε το προσβλητικό σχόλιο του συντρόφου σας ως αστείο, η Lowery λέει ότι συνήθως ξέρουν τι κάνουν. Θα χρησιμοποιήσουν ορισμένες τακτικές για να βεβαιωθούν ότι έχουν τη δύναμη και τον έλεγχο, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζετε πλήρως. Ακολουθούν μερικές καταχρηστικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι σε σχέσεις που σχεδόν πάντα φαίνονται αθώες στην αρχή, σύμφωνα με τους ειδικούς.
1 Απομόνωση
Η απομόνωση είναι σημαντικό να προσέχετε γιατί δεν φαίνεται επιβλαβής στην αρχή. Όταν αρχίζετε να βλέπετε κάποιον για πρώτη φορά, θέλετε να περάσετε πολύ χρόνο μαζί του. Αλλά ένας χαρακτήρας που κακοποιεί συναισθηματικά θα προσπαθήσει να αφιερώσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί. Αν θέλετε να κάνετε σχέδια με φίλους, ένας θύτης θα προσπαθήσει να σας παραπλανήσει για να περάσετε χρόνο μαζί του. Σύμφωνα με την Lowery, μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι το μόνο άτομο που νοιάζεται πραγματικά για εσάς είναι εκείνοι. Ο στόχος εδώ είναι να σας κάνουν να εξαρτηθείτε από αυτούς. «Μόλις ένα άτομο απομονωθεί, θα νιώσει παγιδευμένο και αβοήθητο», λέει.
2 Σιωπηλή μεταχείριση
Μια άλλη φαινομενικά αθώα τακτική που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος είναι να αγνοήσει τον σύντροφό του για να ελέγξει την κατάσταση. Η σιωπηλή μεταχείριση είναι μια μορφή τιμωρίας που αρέσει να χρησιμοποιούν πολλοί συναισθηματικοί κακοποιοί. Σύμφωνα με την Lowery, είναι ένας τρόπος για να σου αφαιρέσουν τη δύναμη. «Τώρα ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις την αποδοχή ή τη συγχώρεση είναι να κάνεις αυτό που λένε», λέει. Όταν αγαπάτε τον σύντροφό σας και θέλετε να επαναφέρετε τη σχέση σας σε ένα καλό σημείο, πιθανότατα θα κάνετε αυτό που θέλει.
3 Τα αστεία που είναι στην πραγματικότητα προσβολές
Αν ποτέ βρεθείτε να συνειδητοποιείτε τον εαυτό σας ή να αισθάνεστε την ανάγκη να αλλάξετε τον εαυτό σας λόγω των σχολίων του συντρόφου σας, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία. Το να κάνουν προσβλητικά σχόλια για εσάς, την εμφάνισή σας ή το παρελθόν σας με “αστείο” τρόπο δεν είναι εντάξει. Μπορεί ακόμη και να πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας απλά αστειεύεται. Αλλά σύμφωνα με τον Lowery, κάποιοι χρησιμοποιούν αυτά τα είδη αστείων και σχολίων ως τρόπο ελέγχου των άλλων.
4 Χειραγώγηση
Η χειραγώγηση είναι επικίνδυνη γιατί ξεκινάει αρκετά διακριτικά. Για παράδειγμα, μπορεί να πείτε, «Ζεσταίνομαι» και ο σύντροφός σας μπορεί να απαντήσει με «Όχι, δεν ζεσταίνεσαι, κάνει κρύο εδώ μέσα». Ένα τέτοιο σχόλιο μπορεί να φαίνεται αρκετά ακίνδυνο και δεν θα σήκωνε πραγματικά καμία κόκκινη σημαία. Αλλά όπως λέει η Katie Ziskind θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας, αυτό είναι ένα παράδειγμα ατόμου που ακυρώνει τα συναισθήματά σας. «Αν φέρνεις τα συναισθήματά σου στο τραπέζι με σεβασμό και ο σύντροφός σου σε αποκαλεί τρελό ή σε κάνει να νιώθεις έτσι, είναι συναισθηματική κακοποίηση», λέει. «Συχνά, αυτό θεωρείται τοξικό και είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές». Εάν γίνεται τακτικά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανασφαλείς, υποτιμημένοι και ανάξιοι.
5 Προτείνουν το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε
«Το να λέμε σε ένα άτομο τι «πρέπει» να κάνει (ή όχι) είναι τόσο συνηθισμένο που συχνά δεν θεωρείται πιθανό σημάδι καταχρηστικής συμπεριφοράς», λέει στο Bustle η Δρ Κάρλα Μάνλι, κλινικός ψυχολόγος. Το να κάνεις προτάσεις είναι μια χαρά. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν αυτές οι προτάσεις προέρχονται από καλό μέρος ή όχι. Όταν δεν είναι, ο σύντροφός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την τακτική ως τρόπο να σας ελέγξει. Ακυρώνει τις επιλογές σας και σας αφήνει να βασίζεστε σε αυτές για να πάρετε τις «σωστές» αποφάσεις για εσάς.
6 Καταστροφολογία
Η καταστροφολογία είναι αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος κάνει μια καταστρέφει μία κατάσταση ή κάνει κάτι να φαίνεται πολύ χειρότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Όπως λέει η ψυχοθεραπεύτρια Christine Scott-Hudson, ένας συναισθηματικός κακοποιός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την τακτική ως τρόπο για να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. “Θα προσπαθήσουν να συμπεριφέρονται σαν να σε προσέχουν. Στην πραγματικότητα, προσπαθούν να διαβρώσουν την αυτοπεποίθησή σου ρωτώντας σε και φέρνοντας το άγχος “τι θα γινόταν;”», λέει. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε έτοιμοι για μια εκτελεστική θέση στη δουλειά σας. Αντί να είναι ενθαρρυντικός, ένας συναισθηματικός κακοποιός θα αναδείξει κάθε είδους σενάρια στα οποία καταλήγετε να αποτυγχάνετε. Μπορεί να το κάνουν αυτό, ώστε να μην δείτε τις πραγματικές σας δυνατότητες και τελικά να τις αφήσετε.
7 Ο “σπόρος” της ενοχής
«Οι συναισθηματικοί κακοποιοί είναι συχνά πολύ χειριστικοί», λέει η Connie Omari PhD, LPC, NCC, κλινικός ψυχολόγος «Μπορεί σκόπιμα να αναφέρουν κάτι αρνητικό από το παρελθόν του συντρόφου τους για να δικαιολογήσουν την κακή συμπεριφορά τους». Ποτέ δεν συγχωρούν και ξεχνούν. Θα χρησιμοποιήσουν τα λάθη σας εναντίον σας κατά τη διάρκεια των καβγάδων και θα σας παρασύρουν τις ενοχές για να σας κάνουν να κάνετε αυτό που θέλουν. Σύμφωνα με την Δρ Ομάρι, είναι ένας τρόπος για να αποκτήσουν κυριαρχία πάνω σου.
Αυτές οι τακτικές μπορεί να φαίνονται αρκετά αθώες, ειδικά στην αρχή. Επομένως, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο πώς σας κάνουν να νιώθετε οι ενέργειες του συντρόφου σας. Αν κάτι σας κάνει να νιώθετε άβολα, μιλήστε μαζί τους. Εάν δεν κάνουν προσπάθεια να αλλάξουν ή να υποβαθμίσουν τη συμπεριφορά τους, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σκεφτείτε να φύγετε επειδή η κακοποίηση θα συνεχιστεί. Εάν ήδη νιώθετε ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε καθόλου στον σύντροφό σας για τη συμπεριφορά του, ίσως είναι επίσης καιρός να αναζητήσετε βοήθεια για να βγείτε από τη σχέση.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.bustle.com/