Psychopedia.gr

Στρες και σνακ: Πώς τα λιπαρά τρόφιμα εμποδίζουν την ανάρρωση

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων μπορεί να βλάψει την «ανάρρωση» του οργανισμού από τις επιπτώσεις του στρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Διαφορετικά ευρήματα από μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Frontiers in Nutrition and Nutrients, έδειξαν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πριν από ένα ψυχικά στρεσογόνο επεισόδιο μπορεί να μειώσει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και να προκαλέσει φτωχότερη αγγειακή λειτουργία στους ενήλικες.

Η Rosalind Baynham, ερευνήτρια διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και πρώτη συγγραφέας εξήγησε: «Πήραμε μια ομάδα νεαρών υγιών ενηλίκων και τους δώσαμε δύο κρουασάν βουτύρου ως πρωινό. Στη συνέχεια τους ζητήσαμε να κάνουν νοητικά μαθηματικά, αυξάνοντας την ταχύτητα για οκτώ λεπτά, ειδοποιώντας τους όταν έπαιρναν λάθος απάντηση.

«Μπορούσαν επίσης να δουν τον εαυτό τους σε μια οθόνη ενώ έκαναν την άσκηση. Το πείραμα σχεδιάστηκε για να προσομοιώνει το καθημερινό άγχος που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε στη δουλειά ή στο σπίτι.

«Όταν έχουμε άγχος, συμβαίνουν διάφορα πράγματα στο σώμα, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή μας πίεση ανεβαίνουν, τα αιμοφόρα αγγεία μας διαστέλλονται και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο αυξάνεται. Γνωρίζουμε επίσης ότι η ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων μας – που είναι ένα μέτρο της αγγειακής λειτουργίας – μειώνεται μετά από ψυχικό στρες.

«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών όταν ήταν διανοητικά στρες μείωσε την αγγειακή λειτουργία κατά 1,74% (όπως μετρήθηκε με τη διαστολή με τη μεσολάβηση της βραχιόνιας ροής, FMD). Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μια μείωση της αγγειακής λειτουργίας κατά 1% οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου κατά 13%.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι αυτή η διαταραχή στην αγγειακή λειτουργία παρέμεινε για ακόμη περισσότερο όταν οι συμμετέχοντες μας είχαν φάει τα κρουασάν».

Οι επιστήμονες ήταν επίσης σε θέση να ανιχνεύσουν μειωμένη αρτηριακή ελαστικότητα στους συμμετέχοντες έως και 90 λεπτά μετά το τέλος του αγχωτικού συμβάντος.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά εξασθένησε την εγκεφαλική οξυγόνωση στον προμετωπιαίο φλοιό, με χαμηλότερη παροχή οξυγόνου (39% μείωση στην οξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη) κατά τη διάρκεια του στρες σε σύγκριση με όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα γεύμα με χαμηλά λιπαρά. Επιπλέον, η κατανάλωση λίπους είχε αρνητική επίδραση στη διάθεση τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το επεισόδιο στρες.

Ο Jet Veldhuijzen van Zanten, Καθηγητής Βιολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ δήλωσε: «Εξετάσαμε υγιείς 18-30 ετών για αυτήν τη μελέτη και για να δούμε μια τόσο σημαντική διαφορά στο πώς το σώμα τους ανακάμπτει από το στρες όταν τρώνε λιπαρά. τα τρόφιμα είναι συγκλονιστικά.

«Για άτομα που έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο σοβαρές. Όλοι αντιμετωπίζουμε το άγχος διαρκώς, αλλά ειδικά για όσους από εμάς εργάζονται με υψηλό στρες και διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Αυτή η έρευνα μπορεί να μας βοηθήσει να λάβουμε αποφάσεις που μειώνουν τους κινδύνους αντί να τους επιδεινώνουν».

Η έρευνα πρότεινε επίσης ότι με την κατανάλωση τροφίμων και ποτών με χαμηλά λιπαρά επηρεάζεται λιγότερο η ανάρρωση των ανθρώπων από το στρες. Μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με χαμηλά λιπαρά, το άγχος εξακολουθούσε να έχει αρνητική επίδραση στην αγγειακή λειτουργία (1,18% μείωση του αφθώδους πυρετού), αλλά αυτή η μείωση επέστρεψε στο φυσιολογικό 90 λεπτά μετά το αγχωτικό γεγονός.

Περαιτέρω έρευνα από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ έδειξε ότι με την κατανάλωση «πιο υγιεινών» τροφών, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, όπως κακάο, μούρα, σταφύλια, μήλα και άλλα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να προληφθεί πλήρως αυτή η βλάβη στην αγγειακή λειτουργία.

Η Δρ Catarina Rendeiro, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Ο αντίκτυπος αυτών των τροφών σε περιόδους στρες δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Για παράδειγμα, η μειωμένη οξυγόνωση στον εγκέφαλο θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει τη διάθεση και την ψυχική υγεία, καθιστώντας τους ανθρώπους ακόμα πιο αγχωμένους.

«Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και την ικανότητα των ανθρώπων να εκτελούν την ίδια την εργασία για την οποία αγχώνονται, όπως μια συνέντευξη, μια εξέταση ή μια συνάντηση εργασίας. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερη έρευνα στο μέλλον.

«Οι μελέτες μας δείχνουν ότι οι επιλογές τροφίμων γύρω από στρεσογόνα επεισόδια μπορούν να επιδεινώσουν ή να προστατεύσουν από τις επιπτώσεις του στρες στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό.

«Γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι, τείνουν να έλκονται προς τροφές με υψηλότερα λιπαρά, είτε επειδή είναι η πιο βολική επιλογή εάν ο χρόνος δεν υπάρχει, είτε ως απόλαυση για την αντιμετώπιση του άγχους.

«Αλλά κάνοντας αυτό, επιδεινώνουν τη σωματική και ψυχολογική τους απόκριση στο στρες. Επιλέγοντας τροφές με χαμηλά λιπαρά, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν για να αντιμετωπίσουν το στρες πιο αποτελεσματικά».

Η Rosalind Baynham κατέληξε: «Ο κόσμος είναι ένα απίστευτα στρεσογόνο μέρος αυτή τη στιγμή, και ακόμη και χωρίς εξωτερικούς παράγοντες όπως ο πόλεμος ή μια κρίση κόστους ζωής, το άγχος είναι κάτι που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έτσι, την επόμενη φορά που θα είστε σε μια μεγάλη συνάντηση ή θα πάρετε μέρος σε μια συνέντευξη για δουλειά, ίσως προσπαθήσετε να αντισταθείτε στα δωρεάν μπισκότα και να πάτε για μερικά μούρα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πιο χαλαροί και μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος λίγο καλύτερα».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Διατροφικές διαταραχές: Κλινικά κριτήρια και Θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/e-seminaria/psychopathologia/e-learning-seminario-diatrofikes-diataraches-klinika-kritiria-kai-therapeytikes-proseggiseis/

Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/

Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/

 

 

 

Πηγή: https://neurosciencenews.com

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο