Tης Ειρήνης Μπελεγρή, Ψυχολόγου Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στην Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεία
Ερχόμενοι στην ζωή , όλοι οι άνθρωποι βιώνουμε την εξάρτηση . Το βρέφος όταν γεννιέται είναι απόλυτα εξαρτημένο από την μητέρα του καθώς από εκείνη εξαρτάται η επιβίωσή του . Εντούτοις , η καλή φροντίδα της μητέρας και του πατέρα θα εξοπλίσει το παιδί στο να αναπτύξει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να αυτονομηθεί , να αποκτήσει αυτοεκτίμηση , να δομήσει υγιείς και λειτουργικές σχέσεις .
Υπάρχουν , όμως , και εκείνες οι εξαρτήσεις που απέχουν προ πολλού από τις ανάγκες της βρεφικής ηλικίας . Οι εξαρτήσεις που δεν εγγυώνται την επιβίωση αλλά μάλλον υποδουλώνουν τον άνθρωπο.
Τι ονομάζουμε εξάρτηση ;
Εξάρτηση είναι η έντονη προσήλωση ενός ατόμου προς αντικείμενα , ουσίες , καταστάσεις . Είναι η κάθε συμπεριφορά που γίνεται μια αυτοματοποιημένη συνήθεια , στην οποία το άτομο δυσκολεύεται να αντισταθεί και αδυνατεί να ελέγξει , και παράλληλα επηρεάζει την λειτουργικότητά του στην καθημερινότητα . Δεν κάνουμε λόγο μόνο για εξάρτηση από ουσίες . Ο εθισμός μπορεί να έχει πολλές μορφές : εθισμός στο αλκοόλ , στην τηλεόραση , στο διαδίκτυο , στα τυχερά παιχνίδια και τον τζόγο , στο σεξ , στην κατανάλωση . Κοινός άξονας όλων των μορφών εξάρτησης είναι η απώλεια της προσωπικής ελευθερίας καθώς και το αίσθημα του ανικανοποίητου . Ο εξαρτημένος , προκειμένου να λάβει ευχαρίστηση , σταδιακά αυξάνει την συχνότητα και την ποσότητα του ερεθίσματος στο οποίο είναι εθισμένος , οδηγούμενος με αυτόν τον τρόπο σε έναν φαύλο κύκλο . Είναι , μάλιστα , χαρακτηριστικό ότι με την πάροδο του χρόνου η εξάρτηση αυτονομείται από την αιτία που την γέννησε .
Τι μπορεί να υποδηλώνει μία εξαρτητική συμπεριφορά ; Μήπως η ψυχολογική εξάρτηση είναι πιο επώδυνη και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί ; Ο εθισμός έρχεται ως ηρεμιστικό . Έρχεται να κατευνάσει το εσωτερικό άλγος , τον πόνο , το κενό που νιώθει ο άνθρωπος . Είναι ο τρόπος για να διαχειριστεί την αποξένωση , το άγχος , το χαοτικό οικογενειακό περιβάλλον , την έλλειψη συναισθηματικών δεσμών στην οικογένεια , την ματαίωση , τις υπέρμετρες και μη ρεαλιστικές προσδοκίες , την μοναξιά .
Σκοπός δεν είναι μόνο να απομακρυνθεί ο άνθρωπος από το αντικείμενο της εξάρτησης . Σκοπός είναι να αναζητήσει αυτό που πραγματικά του λείπει . Η αποκατάσταση των σχέσεων , η προσωπική του ελευθερία , η επούλωση των πληγών , η ευθύνη στο να ορίζει ο ίδιος την ζωή του . Η επαφή με τον αληθινό του εαυτό και τελικά το νόημα στην ζωή του.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Σύντομο Βιογραφικό Ειρήνης Μπελεγρή
Η Ειρήνη Μπελεγρή σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και έκανε την πρακτική της άσκηση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Δαφνίου . Έκτοτε έχει προσφέρει τις εργασίες της σε διάφορα πλαίσια , όπως το Κέντρο Ζωής , το ΚΕΘΕΑ , το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου , το Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο , το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν .
Έχει ειδικευτεί στην Υπαρξιακή Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Αντίστιξη . Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια πραγματοποιώντας ατομικές , οικογενειακές θεραπείες και θεραπείες ζεύγους . Κεντρικός άξονας της θεραπευτικής της δουλειάς είναι , με σεβασμό στην μοναδικότητα του καθενός , η ανάδειξη του ανθρώπου πέρα από τις δυσλειτουργίες , η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης και η επίτευξη λειτουργικών σχέσεων.