Η στάση του σώματος δίνει τη δική της ξεχωριστή ερμηνεία στην ψυχική κατάσταση των ατόμων. Θα έχουμε σίγουρα ακούσει κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας από τους γονείς να διατηρούμε ίσια το σώμα μας χωρίς να “καμπουράζουμε”.
Σύμφωνα με “Το Βήμα”, η συμβουλή αυτή των γονιών μας αποδεικνύεται σωστή καθώς επιβεβαιώνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας ότι η κακή του σώματος εκτός του ότι δεν «χαρίζει» στην εμφάνιση μας κάνει πιο αδύναμους σωματικά και περισσότερο επιρρεπείς στον πόνο.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση δεν βασίζεται σε «βιολογικά» δεδομένα. Ερευνητές της Οικονομικής Σχολής Μάρσαλ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου του Τορόντο θέλησαν να διερευνήσουν την ψυχολογική επίδραση που έχει η στάση του σώματος στην αντοχή που επιδεικνύουμε απέναντι στον πόνο. Ανακάλυψαν ότι η στητή πλάτη και οι ίσιοι ώμοι έχουν εμφανή «θεραπευτική» δράση.
“Κυρίαρχη¨ στάση του σώματος
Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Experimental Social Psychology», οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υιοθέτηση και μόνο μιας περισσότερο «κυριαρχικής» και λιγότερο «υποταγμένης» στάσης του σώματος μειώνει σημαντικά την ευαισθησία μας στον πόνο.
Ο Σκοτ Γουίλτερμαθ και η Βανέσα Μπονς, οι δυο κύριοι συγγραφείς της, αποδίδουν το γεγονός στο ότι η κυριαρχική στάση μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε πιο δυνατοί, ότι έχουμε τον έλεγχο και ότι μπορούμε να ανεχθούμε περισσότερο τις δυσάρεστες καταστάσεις.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η υιοθέτηση μιας πιο «ισχυρής» στάσης του σώματος αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης ενώ μειώνει αυτά της ορμόνης του στρες κορτιζόλης,
Οι κυριαρχικές στάσεις του σώματος
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που υιοθετούσαν πιο έντονα κυριαρχικές στάσεις του σώματος ήταν ικανοί να αντέξουν πολύ περισσότερο πόνο από τους εθελοντές που υιοθετούσαν ουδέτερες ή υποταγμένες στάσεις του σώματος.
Επίσης οι εθελοντές που υιοθετούσαν υποταγμένη στάση ανταποκρινόμενοι στην κυριαρχική στάση των συντρόφων τους έδειχναν μικρότερη αντοχή στον πόνο σε σχέση με αυτούς.
Οι δυο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον πόνο θα πρέπει να μάθουμε να εναντιωνόμαστε στην ενστικτώδη τάση μας να κουλουριαζόμαστε όταν πονάμε. Αντ’ αυτού, ισχυρίζονται, θα πρέπει να τεντωνόμαστε να κρατάμε δηλαδή στητό το σώμα και ψηλά το κεφάλι!
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Ε – Learning Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia.gr με θέμα: “Διαχείριση Συναισθηματικών διαταραχών & Χρόνιου Πόνου”.
Απευθύνεται σε: Ειδικούς Ψυχικής υγείας, Νοσηλευτές, Φροντιστές υγείας, Κοινωνικούς λειτουργούς και σε όσους εργάζονται σε δομές και οίκους με ανάλογα περιστατικά.
Τρόπος Παρακολούθησης από το σπίτι: Αποστολή του βίντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης (3 αρχεία βίντεο) στο email σας, με επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf. (Έχετε τη δυνατότητα εφόσον προκύψουν απορίες-ερωτήσεις από την παρακολούθηση της εισήγησης να μας τις στείλετε στο info@psychopedia.gr, ώστε να απαντηθούν από την εισηγήτρια).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα:
ΝΕΟ E – Learning Σεμινάριο: Διαχείριση Συναισθηματικών Διαταραχών & Χρόνιου Πόνου