Για να σπάσουμε τον κύκλο του τραύματος, πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι εννοούμε με τον όρο τραύμα. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εμπειριών στη ζωή που χαρακτηρίζονται ως τραυματικές. Μερικά θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες και άλλα θα επιλυθούν από μόνα τους. Ευτυχώς, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι το τραύμα υπάρχει πέρα από εμπειρίες πολέμου και σεξουαλικής παραβίασης και ότι μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την ευημερία όσων το έχουν βιώσει.
Εδώ ορίζουμε το τραύμα ως μια συντριπτική εμπειρία ζωής, ένα μεμονωμένο γεγονός ή ένα συνεχές περιστατικό που περιλαμβάνει φόβο, αδυναμία, προδοσία ή παραβίαση και που διαταράσσει την αίσθηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας του ατόμου στον κόσμο. Με άλλα λόγια, εστιάζουμε στο σχεσιακό τραύμα ή στο σύνθετο τραύμα.
Μόλις εντοπιστεί το τραύμα, υπάρχουν τέσσερα βασικά βήματα που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να θεραπευτούν από τη συντριπτική εμπειρία τους.
Αρχικά μπορείτε να ευχαριστήσετε την ανταπόκρισή σας στο τραύμα. Στη συνέχεια να εμπιστευτείτε ότι έχετε ό,τι χρειάζεστε μέσα σας για να θεραπεύσετε. Μεταμορφώστε ό,τι δεν σας ανήκει απελευθερώνοντας ό,τι δεν σας εξυπηρετεί πλέον. Τέλος, πάρτε πίσω τη δύναμή σας υψώνοντας πάνω από το τραύμα σας και επιλέγοντας να συγχωρήσετε αυτούς που σας έχουν βλάψει.
Όταν περνάμε κάτι συντριπτικό, το σώμα μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μας προστατεύσει από περαιτέρω βλάβη. Οι αντιδράσεις, οι αντιδράσεις και τα συμπτώματα που αναπτύσσονται είναι η καλύτερη προσπάθεια της ψυχής μας να κρατήσει τον πόνο στον κόλπο. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να απαλλαγούν από τις αντιδράσεις τους στο τραύμα και τις βλέπουν ως προβληματικές. Τους ενθαρρύνω να εκτιμήσουν ότι ο φόβος, η κατάθλιψη, η αποφυγή ή η χρήση ουσιών, για παράδειγμα, είναι η καλύτερη προσπάθειά τους να αποτρέψουν τον εαυτό τους από το να ξαναζήσουν το τραύμα τους. Το να ευχαριστήσετε την απόκρισή σας στο τραύμα χαλαρώνει το νευρικό σας σύστημα και ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω θεραπεία.
Οι θεραπευτές αναλαμβάνουν να διαβεβαιώσουν τους ανθρώπους ότι έχουν όλα όσα χρειάζονται μέσα τους για να θεραπευτούν. Τους βοηθούν να εμπιστευτούν την εσωτερική τους σοφία για την ενίσχυση της ασφάλειας και την πρόσβαση στην αυτοσυμπόνια για όσα έχουν βιώσει. Όταν κάποιος τραυματίζεται, αποσυνδέεται από τον εαυτό του για να επιβιώσει. Οι θεραπευτές έχουν καθήκον να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμπιστεύονται την κρίση τους και να μάθουν να ακούν ξανά τη διαίσθησή τους.
Μόλις κάποιος εκτιμήσει τους τρόπους με τους οποίους οι απαντήσεις του ήταν χρήσιμες και μάθει να εμπιστεύεται τον εαυτό του, η θεραπεία είναι εφικτή. Με βάση τις τρέχουσες γνώσεις της νευροεπιστήμης και τα τρομερά μοντέλα ψυχοθεραπείας, υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία του μετασχηματισμού. Πρώτον, η εμπειρία πρέπει να γίνει μάρτυρας. Αυτό μπορεί να συμβεί εσωτερικά (δηλαδή, έχοντας επίγνωση τη συντριπτική εμπειρία) ή μπορεί να μοιραστεί με έναν έμπιστο φίλο ή επαγγελματία. Μόλις γίνει πλήρης μάρτυρας της εμπειρίας, απαιτείται μια εμπειρία που δεν επιβεβαιώνει. Το άτομο χρειάζεται να έχει μια διορθωτική εμπειρία, αντίθετη από το τραύμα. Για παράδειγμα, αν τους μισούσαν, πρέπει να νιώθουν ότι τους αγαπούν. Εάν παραμελήθηκαν, πρέπει να αισθάνονται συνδεδεμένοι. Εάν χτυπηθούν, πρέπει να αισθάνονται σωματικά ασφαλείς.
Η μετάβαση στα παραπάνω στάδια ανοίγει το δρόμο για την πραγματική απελευθέρωση. Όλες οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι σωματικές αισθήσεις που σχετίζονται με το τραύμα μπορούν στη συνέχεια να απελευθερωθούν. Εάν η θεραπεία τραύματος δεν περιλαμβάνει τη μαρτυρία, μια διορθωτική εμπειρία και την απελευθέρωση αυτού που κρατήθηκε, τότε η αληθινή θεραπεία δεν είναι βιώσιμη.
Μόλις ένα άτομο εγκαταλείψει το τραύμα, έχει την επιλογή να συγχωρήσει αυτούς που τον έβλαψαν. Μερικοί θα επιλέξουν να μην συγχωρήσουν ποτέ, κάτι που είναι πάντα μια επιλογή. αλλά αν προτιμάται η συγχώρεση, είναι πιο πιθανό να συμβεί μετά την επούλωση. Η συγχώρεση είναι πιο ωφέλιμη για το άτομο που συγχωρεί παρά για το άτομο που συγχωρείται. Κάποιος δεν συγχωρεί ή ξεχνάει αυτό που συνέβη, αλλά δεν κουβαλά πια την πληγή, το θυμό ή τη δυσαρέσκεια προς το άτομο που τα παραβίασε.
Το σπάσιμο του κύκλου του τραύματος μπορεί να συμβεί εσωτερικά ή σε σχέση με άλλο άτομο. Μπορεί να συμβεί εντός ή εκτός της θεραπείας. Το τραύμα εμποδίζει την αγάπη και τη σύνδεση, και η αγάπη και η σύνδεση είναι που θεραπεύουν το τραύμα. Όταν κάποιος ακολουθεί τα τέσσερα βασικά βήματα για να σπάσει τον κύκλο του τραύματος (ευχαριστώ, εμπιστοσύνη, μεταμόρφωση και παίρνει πίσω τη δύναμή του), μπορεί να ζήσει μια ζωή που είναι λιγότερο επιβαρυμένη από το παρελθόν του και συνδέεται περισσότερο με τον αυθεντικό εαυτό του, δηλαδή τον εαυτό του πριν το τραύμα.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.psychologytoday.com