Οι περιγραφικοί όροι που χρησιμοποιούνται όταν μιλάμε για εγκληματίες αναφέρονται στο ότι είναι επιθετικοί, δόλιοι και παραβιάζουν τους νόμους. Στον τομέα της ψυχικής υγείας, οι διαγνωστικές ετικέτες αλλάζουν, αλλά η ανθρώπινη φύση παραμένει η ίδια. Στο παρελθόν, η ψυχοπάθεια, η κοινωνιοπάθεια και η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας συχνά χρησιμοποιούνταν εναλλακτικά.
Αυτοί οι όροι αναφέρονται σε ένα άτομο που δεν έχει ενσυναίσθηση και επιδεικνύει «ένα διάχυτο μοτίβο περιφρόνησης και παραβίασης των δικαιωμάτων των άλλων». Αυτά τα άτομα είναι εγκληματίες—θύματα που σπάνια βιώνουν τύψεις . Οι άνθρωποι συνδέουν τον όρο «ναρκισσιστής» με ένα άτομο που έχει μια μεγαλειώδη άποψη για τον εαυτό του, έχει μια ακόρεστη ανάγκη για θαυμασμό και κατηγορεί τους άλλους αντί να αναγνωρίζει προσωπικές ελλείψεις. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι «εγκληματίες» ακόμα κι αν δεν συλληφθούν ποτέ.
Η «αίσθηση δικαιώματος», οι «παράλογες προσδοκίες» και η «έλλειψη ευαισθησίας στους κανόνες των άλλων» οδηγούν σε τραυματισμό των άλλων. Χειραγωγούν και εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους στις αδιάκοπες προσπάθειές τους να χτίσουν τον εαυτό τους. Η «περιφρονητική» και «ανυπόμονη» συμπεριφορά τους έχει αρνητικό αντίκτυπο στους άλλους. Οι άνθρωποι που υποφέρουν περισσότερο είναι οι πιο κοντινοί τους. Οι σύζυγοι, τα παιδιά και οι συνάδελφοι εργάζονται καθημερινά. Για να συνυπάρξουν ειρηνικά, πρέπει να προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν τις ακόρεστες ψυχολογικές ανάγκες του ναρκισσιστή. Ένα άτομο που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ναρκισσιστή πιθανότατα θα έχει μια πολύ δυσάρεστη συνάντηση. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει θύμα – σερβιτόρος, πωλήτρια, υπάλληλος υποδοχής – και να υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της περιφρόνησης, της συγκατάβασης και της περιφρόνησης του.
Ένας ψυχολόγος περιέγραψε τον ναρκισσιστή θεραπευόμενο του με τον εξής τρόπο: «Είναι ένας άνθρωπος που έχει συνηθίσει να κάνει αυτό που θέλει ανεξάρτητα από τη γνώμη κάποιου άλλου ή τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς του στους άλλους. Αναγνωρίζει ότι πηγαίνει για τη “σφαγή” των άλλων. Πρέπει να έχει τον έλεγχο όλων των καταστάσεων και συχνά θα κάνει ό,τι θέλει αδιαφορώντας κατάφωρα τους κανόνες, τις αντιλήψεις των άλλων ή τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς του στους άλλους. Προκαλεί, απειλεί ή καυτηριάζει για να πετύχει τους στόχους του». Μην υποτιμάτε ποτέ τη ζημιά που μπορεί να κάνει ένας τέτοιος άνθρωπος. Ένας νάρκισσος είναι ένας εγκληματίας που αφήνει πίσω του ένα ίχνος τραυματισμού.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Εγκληματολογική/ Δικαστική Ψυχολογία (Criminology & Forensic Psychology) από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Psychopedia.
Πιστοποιημένο κατά το πρότυπο QTL της ACTA – Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έναρξη: Σάββατο 4 Νοεμβρίου (Διάρκεια 5 μήνες).
Επιπλέον Δυνατότητα Διαδικτυακής παρακολούθησης σε ζωντανό χρόνο και Ασύγχρονης παρακολούθησης σε βίντεο στο δικό σας χρόνο.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/pistopoiimeno-ekpaideytiko-programma-egklimatologiki-dikastiki-psychologia-criminology-amp-forensic-psychology/
Πηγή: https://www.psychologytoday.com