Η συμπόνια είναι ένα αίσθημα βαθιάς συμπάθειας για κάποιον άλλον που επηρεάζεται από ατυχία ή ταλαιπωρία, σε συνδυασμό με μια ισχυρή επιθυμία να απαλύνει αυτόν τον πόνο.
Η διδασκαλία της συμπόνιας στα παιδιά είναι ένα ζωτικό μέρος του ταξιδιού μάθησης στην παιδική τους ηλικία – και μια δεξιότητα που θα τα βοηθήσει σε όλη τους τη ζωή.
Μέσα από την εκμάθηση της σημασίας της συμπόνιας, τα παιδιά θα μάθουν πώς να είναι ευγενικά με τον εαυτό τους, τους άλλους και να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη. Ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου δεξιοτήτων, η συμπόνια θα τα βοηθήσει να σκέφτονται δημιουργικά σε καταστάσεις, να λαμβάνουν αποφάσεις που να τα εμπνέουν και να δώσουν νόημα και σκοπό στη ζωή τους.
Ακολουθούν 5 δημοφιλείς λόγοι για τους οποίους κάθε γονιός πρέπει να μάθει στα παιδιά του να είναι συμπονετικά:
1. Ενθαρρύνει την καλοσύνη, την υπομονή, την αποδοχή και την ανεκτικότητα του εαυτού και των άλλων.
Η γνώση των καλών ηθικών αξιών όπως η καλοσύνη, η ταπεινοφροσύνη και το θάρρος χτίζει τον χαρακτήρα ενός παιδιού και η συμπόνια βρίσκεται στη ρίζα όλων αυτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να αρχίσετε να τους διδάσκετε συμπόνια όσο είναι ακόμα παιδιά. Αυτές οι αξίες τους διαμορφώνουν για να γίνουν το άτομο που θέλετε να είναι.
2. Καλλιεργεί την καλύτερη κατανόηση των άλλων.
Η συμπόνια διδάσκει στα παιδιά να ακούν και αυτή η ενσυναίσθηση τα βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τους άλλους. Διδάσκοντας στα παιδιά γιατί η αρνητικότητα προς τους άλλους μπορεί να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα, τα βοηθά να μάθουν πώς να κατανοούν την οπτική γωνία κάποιου άλλου και πώς να συμπονούν μαζί τους.
3. Χτίζει πιο δυνατές σχέσεις με άλλα παιδιά
Όταν τα παιδιά είναι συμπονετικά με τα άλλα παιδιά στην ηλικία τους, μαθαίνουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν ισχυρότερες σχέσεις. Το να μπορείς να χτίζεις κοινωνικές συνδέσεις είναι μια ζωτική δεξιότητα ζωής και θα τις ακολουθεί σε όλη τη ζωή.
4. Προωθεί την κοινωνική αρμονία και, ως αποτέλεσμα, μειώνει τους κινδύνους συμπεριφοράς που μοιάζει με εκφοβισμό.
Η συμπόνια είναι η αντίθετη δύναμη του εκφοβισμού. Όταν τα παιδιά μάθουν και εξασκήσουν τη συμπόνια τους νωρίς, θα είναι σε θέση να ενθαρρύνουν περιβάλλοντα συμπόνιας παντού γύρω τους και να αποθαρρύνουν συμπεριφορές εκφοβισμού στους άλλους καθώς και στους εαυτούς τους.
5. Η συμπόνια είναι σαν ένας μυς, γίνεται πιο δυνατός όσο περισσότερο ασκείται.
Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν να χτίζουν τον μυ της συμπόνιας από νεαρή ηλικία και συνεχίζει να αναπτύσσεται μαζί τους στη ζωή. Αυτή η ανάπτυξη τους επιτρέπει να αναπτυχθούν ολιστικά ως άτομα.
Γιατί τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους με συμπόνια;
1. Είναι πιο ευτυχισμένα.
2. Έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια.
3. Τους αρέσει να δοκιμάζουν νέα πράγματα αλλά και να προσπαθούν ξανά όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά την πρώτη φορά.
4. Έχουν περισσότερη ανθεκτικότητα έτσι ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους στις δύσκολες στιγμές.
Η συμπόνια βοηθά τα παιδιά να έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο και να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες στα σπορ, τη μουσική, το χορό κ.α. Τα συμπονετικά παιδιά επίσης τείνουν να δημιουργούν πιο εύκολα παρέες, να είναι πιο επικοινωνιακά αλλά και να μαθαίνουν να υποστηρίζουν και να βοηθούν τα άλλα παιδιά.
Τέλος, βάσει ερευνών έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που έχουν μάθει στο αίσθημα της συμπόνιας αναπτύσσουν λιγότερο ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: raisingchildren.net.au