Στις μέρες μας ένα μεγάλο ποσοστό πάσχει από Καταθλιπτικά συμπτώματα. Τόσο οι ξαφνικές αλλαγές στη ζωή μας όσο και στρεσσογόνα γεγονότα μας οδηγούν πολλές φορές σε απόγνωση για το πώς θα τις διαχειριστούμε. Μια απώλεια, ένας χωρισμός, η ανεργία, πολλά στρεσσογόνα γεγονότα μαζί μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Ένα καταθλιπτικό επεισόδιο επηρεάζει τη σκέψη, τη διάθεση, τα κίνητρα συμπεριφοράς μας αλλά και τη βιολογική και κινητική μας λειτουργία.
Ιδιοσυγκρασία και ευαλωτότητα στην κατάθλιψη
Η ιδιοσυγκρασία σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες οδηγεί στην αύξηση ή τη μείωση της επικινδυνότητας της κατάθλιψης. Ένα άτομο εσωστρεφές είναι πιο πιθανό να εμφανίσει καταθλιπτική διαταραχή από ότι ένα άτομο εξωστρεφές, σύμφωνα με τις έρευνες. Ταυτόχρονα το περιβάλλον επηρεάζει σημαντικά στην εμφάνιση και τη διατήρηση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Επίσης η κληρονομικότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης.
Ποια είναι τα συμπτώματα που μας δείχνουν ότι πάσχουμε από κατάθλιψη, όπως ονομάζεται κλινικά «Μείζων καταθλιπτική διαταραχή»;
Με βάση το Κλινικό Εγχειρίδιο DSM 5 (Diagnostic and Statistic Manual for psychiatric Disorders). Για τουλάχιστον 2 εβδομάδες χρειάζεται να πληρούνται ταυτόχρονα τουλάχιστον από τα παρακάτω κριτήρια:
- Καταθλιπτική διάθεση τις περισσότερες ώρες της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα, όπως τεκμηριώνεται είτε από υποκειμενικές αναφορές ή παρατηρήσεις που έγιναν από άλλους. Σημείωση : Στα παιδιά & τους εφήβους μπορεί να εμφανίζεται σαν ευερέθιστη διάθεση.
- Σημαντικά μειωμένο ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση για όλες, ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα, όπως τεκμηριώνεται είτε από υποκειμενικές αναφορές ή παρατηρήσεις που έγιναν από άλλους.
- Σημαντική μείωση ή αύξηση της όρεξης σχεδόν κάθε μέρα.
- Αϋπνία ή υπερυπνία σχεδόν κάθε μέρα
- Ψυχοκινητική διέγερση (ένταση) ή επιβράδυνση (αργή φυσική κίνηση) σχεδόν κάθε μέρα (παρατηρήσιμα από άλλους, όχι απλώς υποκειμενικά αισθήματα ανησυχίας ή επιβράδυνσης).
- Κόπωση ή απώλεια της ενέργειας σχεδόν κάθε μέρα.
- Αισθήματα αναξιότητας ή υπερβολικής ή ακατάλληλη ενοχής (που μπορεί να είναι παραληρητικά) σχεδόν καθημερινά.
- Μειωμένη ικανότητα σκέψης ή συγκέντρωσης, ή αναποφασιστικότητα, όπως τεκμηριώνεται είτε από υποκειμενικές αναφορές ή παρατηρήσεις που έγιναν από άλλους σχεδόν κάθε μέρα.
- Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου, επαναλαμβανόμενος αυτοκτονικός ιδεασμός (σκέψεις) χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, ή απόπειρα αυτοκτονίας, ή συγκεκριμένο σχέδιο για απόπειρα αυτοκτονίας
Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη ανήκει στις διαταραχές του συναισθήματος. Εφόσον εμφανίζεται στην πορεία της ζωής του ατόμου, με την κατάλληλη Ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να ξεπεραστεί. Ένα άτομο που εμφανίζει κατάθλιψη σε μικρή ηλικία είναι πιο πιθανό να την εμφανίσει στην μετέπειτα ζωή του εφόσον δεν γίνει σωστή διαχείριση. Ταυτόχρονα η συννοσηρότητα με κάποια άλλη ψυχική διαταραχή όπως οι αγχώδεις διαταραχές ή οι φοβίες κάνουν την κατάθλιψη πιο «χρονοβόρα» ως προς τη διαχείριση της. Το κατά πόσον είναι αναγκαία η φαρμακευτική αγωγή έχει να κάνει με δυο πολύ σημαντικούς παράγοντες: Ο πρώτος είναι με το πόσο κίνδυνο διατρέχει το άτομο να κάνει κακό στον εαυτό του και ο δεύτερος είναι κατά πόσο η κατάθλιψη έχει καταστήσει το άτομο δυσλειτουργικό στην καθημερινότητα του.
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την κατάθλιψη;
Αρχικά πριν βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα είναι πολύ σημαντικό να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός καταρτισμένου Ψυχολόγου. Στη συνέχεια χρειάζεται να αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια δυνατοί, είμαστε και εμείς άνθρωποι και δεν μπορούμε να αντέξουμε πολλά και για πολύ καιρό. Το να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό Ψυχικής υγείας για να αντιμετωπίσουμε αυτό που περνάμε δείχνει ότι μπορούμε να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τον φροντίζουμε ώστε να ξανασταθεί και πάλι στα πόδια του.
Ποια μέθοδος Ψυχοθεραπείας ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης;
Η Γνωσιακή – Συμπεριφορική προσέγγιση είναι η πλέον αποδεδειγμένη μέθοδος καταπολέμησης της καταθλιπτικής διαταραχής. Καθημερινά πολλές έρευνες χρηματοδοτούνται από όλο τον κόσμο πάνω σε αυτή τη μέθοδο καθώς μπορεί να αποδώσει μετρήσιμα αποτελέσματα. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία δρα άμεσα στο σύμπτωμα και στις «καταθλιπτικές» σκέψεις που οδηγούν σε αυτό το δυσφορικό και έντονο συναίσθημα που μας καθηλώνει. Μέσα από την εκπαίδευση της διαχείρισης των σκέψεων που μας οδηγούν στο να νιώθουμε χάλια, μαθαίνουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης και ενδυνάμωσης της αυτοεκτίμησης μας και της υγιούς μας πλευράς.
Πηγή: http://ellispiropoulou.gr
Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Mindfulness για”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Πως να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθηση μας μετά από ένα χωρισμό”, “Συναισθηματική υπερφαγία και Σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις ”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Σταυρούλα Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγος, Εξειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική Θεραπεία- Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής, Υπεύθυνη Διεύθυνσης Psychopedia.gr, τηλ. 210-6413306, 6934650265 – Αχιλλέα Παράσχου 100, πλησίον μετρό Αμπελοκήπων.