Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Ειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία
Πόσες φορές έχετε επιτρέψει στον εαυτό σας να φάει με την ησυχία του, να ξεκουραστεί για λίγο μέσα στην ημέρα, να απολαύσει ένα ζεστό μπάνιο ή να πιεί γουλιά-γουλιά το αγαπημένο του ρόφημα;
Αν η απάντηση είναι ελάχιστες έως ποτέ ή αν προσπαθείτε να θυμηθείτε τον εαυτό σας την τελευταία φορά που…ήρθε η στιγμή να κάνετε μια ευχάριστη παύση για να φροντίσετε την Ψυχική σας υγεία.
Σύμφωνα με ένα γνωστό ρητό: Η πιο κατάλληλη στιγμή για ξεκούραση είναι όταν δεν έχεις χρόνο! Με λίγα λόγια το καθημερινό άγχος μας επιβαρύνει επιπρόσθετα μαζί με τις καθημερινές μας ανησυχίες. Σαν αποτέλεσμα, τρέχουμε σαν τρελοί να προλάβουμε ότι θεωρούμε εμείς επείγον και αναγκαίο. Τρέχουμε τόσο πολύ που αφήνουμε πολλές φορές μίλια πίσω τον εαυτό μας. Πολλές φορές σκεφτόμαστε “Αν προλάβω, θα φτιάξω κάτι υγιεινό να φάω”, “Αν βρω ποτέ χρόνο, θα κάνω αυτό το ήρεμο μπάνιο που πάντα ήθελα”, “Αν μου μείνει χρόνος θα πιω έναν καφέ με την ησυχία μου”. Τελικά τι καταφέρνουμε; Να τα κάνουμε όλα “στο πόδι”. Και κάπως έτσι καταλήγουμε να ψάχνουμε το λόγο γιατί δεν μας ευχαριστεί τίποτα, γιατί δεν είμαστε χαρούμενοι και πως θα βρούμε την ευτυχία και το πάθος που πάντα θέλαμε να έχουμε.
Η ευτυχία βρίσκεται στις στιγμές…Η πραγματική χαρά βρίσκεται στο ΤΩΡΑ. Το χτες πέρασε και το σε λίγο έγινε παρελθόν και αυτό όσο καθόμαστε να το αναμένουμε. Ακόμη αν έχουμε την τάση να ανησυχούμε για το τι πρόκειται να συμβεί χρειάζεται να καταλάβουμε ότι σχεδόν 99% φορές αυτά για τα οποία φοβόμαστε δε συμβαίνουν ποτέ.
Αν αναλογιζόμαστε πολλές φορές γιατί δεν καταφέρνουμε να διαχειριστούμε καταστάσεις, αυτό είναι γιατί αδυνατούμε να βάλουμε αυτές τις παύσεις μέσα στην ημέρα μας. Είναι αναγκαίο να βρούμε αυτά τα λίγα λεπτά που θα μας κάνουν να χαρούμε πραγματικά.
Κάποια πράγματα για το να πως να απολαμβάνουμε το φαγητό μας στο ΕΔΩ και ΤΩΡΑ είναι τα εξής:
- Ας επιλέξουμε μια ώρα για φαγητό όπου δεν θα έχουμε κόσμο στο χώρο.
- Καθώς τρώμε, ας εστιάσουμε σε αυτό που τρώμε με όλες μας τις αισθήσεις (όσφρηση, όραση, ήχο, γεύση) και ας φάμε αργά.
Δοκιμάστε να συγκεντρωθείτε στη διαδικασία και προσπαθήστε να φάτε όλο το γεύμα σας αργά.
Θα δείτε ότι εκτός από το ότι θα φάτε ευχάριστα, θα μειωθεί το στρες που μπορεί να έχετε, θα βελτιωθεί η διαδικασία χώνεψης σας καθώς και το να τρώτε υπερβολικά ή να παίρνετε πολύ βάρος.
Παίρνοντας το χρόνο μας εκτιμούμε τα απλά πράγματα που συχνά δεν υπολογίζουμε και αποφεύγουμε να εστιάζουμε στις ανησυχίες μας σε μεγάλο βαθμό.
Σύντομο Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να επηρεάσεις τον εαυτό σου και τους άλλους”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Διαταραχές ύπνου”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας- email: stavrou.geor@gmail.com και τηλ.6934650265
Τελευταίες θέσεις για το σεμινάριο της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου! Δείτε περισσότερα:
ΝΕΟ Σεμινάριο: Πως να διαχειριστούμε την απογοήτευση στη ζωή μας