Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου Ψυχολόγου, Εξειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική Θεραπεία, Υπεύθυνη Psychopedia.gr
Η αυτοπεποίθηση είναι συνδυασμός της αυτοαποτελεσματικότητας μας και της αυτοεκτίμησής μας.
Η αυτοαποτελεσματικότητα έχει να κάνει με την πίστη που έχουμε στον εαυτό μας ότι μπορεί να καταφέρει σε πολλών ειδών καταστάσεις.
Η αυτοεκτίμηση σχετίζεται με την πίστη που έχουμε ότι είμαστε επαρκείς και ότι αξίζουμε να είμαστε ευτυχισμένοι στη ζωή. Το άτομο με αυτοπεποίθηση νιώθει καλά με τον εαυτό του και είναι αποφασισμένο να ρισκάρει ώστε να επιτύχει τους προσωπικούς και επαγγελματικούς του στόχους. Ταυτόχρονα έχει καλό προαίσθημα για το μέλλον.
Το άτομο με ελλειπή αυτοπεποίθηση νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά για να πετύχει τους στόχους του και διατηρεί αρνητική οπτική για τον εαυτό του και για αυτά που επιθυμεί να πετύχει.
Τα καλά νέα!
Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που μπορούμε να χτίσουμε μόνοι μας.
Γιατί σαμποτάρουμε τον εαυτό μας;
Η αρνητική αυτο-ομιλία είναι γνώριμη σε όλους μας. Όταν συμβαίνει σε καθημερινή βάση μπορεί να μας κάνει να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας.
Συχνά δεν αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι σαμποτάρουμε τον εαυτό μας. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι δεν πετυχαίνουμε επειδή δεν μπορούμε. Σχηματίζοντας την ιδέα ότι δεν μπορούμε αυξάνεται η αρνητική αυτο-ομιλία μας και συνεχίζουμε να είμαστε στον ίδιο φαύλο κύκλο.
Ποιο σημάδι μας δείχνει ότι σαμποτάρουμε τον εαυτό μας;
Όταν ξέρουμε ότι έχουμε την ικανότητα, τη δυνατότητα και την επιθυμία αλλά κάτι μας σταματάει.
Όταν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι που θα έπρεπε να μπορούμε να κάνουμε ή δεν κάνουμε κάτι που ξέρουμε βαθιά μέσα μας ότι το θέλουμε ή πρέπει να το κάνουμε, ο μηχανισμός αυτο-σαμποταρίσματος είναι σε λειτουργία.
Ποια θα μπορούσαν να είναι τα “πρόσωπα” του αυτο-σαμποταρίσματος;
Αναβλητικότητα
-Το να γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι και να το αναβάλλουμε ξανά και ξανά.
-Αρχίζουμε πρότζεκτ αλλά δεν τα τελειώνουμε ποτέ.
-Νιώθουμε ότι δεν έχουμε κάποιο κίνητρο ή αδυνατούμε να ανταποκριθούμε ακόμα και αν υπάρχουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες.
Απραγματοποίητα όνειρα
Ονειρευόμαστε να κάνουμε κάτι αλλά ποτέ δεν κάνουμε κάτι για αυτό.
Ανησυχία
-Ανησυχούμε για ασήμαντα πράγματα.
-Φοβόμαστε ότι αν αποτύχουμε οι άλλοι δε θα μας δίνουν σημασία.
-Αμφιβάλλουμε για τις δυνατότητες μας ακόμη και αν ξέρουμε ότι είμαστε πολύ ικανοί.
-Νιώθουμε στρες και άγχος ακόμη και κρίσεις πανικού όταν προσπαθούμε να επιτύχουμε κάτι που είναι σημαντικό για εμάς.
Θυμός
Χρησιμοποιώντας επιθετική αντί επιβεβαιωτική στάση δυσχεραίνουμε την επικοινωνία μας με τους άλλους. Ο θυμός είναι δευτερογενές συναίσθημα. Δηλαδή δημιουργείται έπειτα από ένα άλλο συναίσθημα το οποίο δεν εκφράστηκε π.χ. το αίσθημα της αδικίας. Καθώς αισθανόμαστε αδικημένοι για κάποια κατάσταση, επειδή δεν το εκφράζουμε τείνουμε να ξεσπάμε με θυμό. Τη στιγμή που νιώθουμε θυμό χρειάζεται να αναρωτηθούμε: “ποια αρχή μου μόλις παραβιάστηκε;”. Στη συνέχεια χρειάζεται να προβούμε στην επικοινωνία του πως νιώθουμε απέναντι στην κατάσταση που συμβαίνει ώστε να βρούμε με το άλλο άτομο μια κοινή λύση.
Τα συμπτώματα του άγχους και της χρόνιας θλίψης είναι συχνά εμφανή, τόσο στο σώμα και τον εαυτό, όσο και στα συστήματα που αλληλεπιδρούμε, όπως η οικογένεια, ο χώρος της εργασίας μας και οι συντροφικές μας σχέσεις.
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα «δύσκολα» συναισθήματα μας;
Ομάδες Ψυχοθεραπείας με σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις
Σκοπός Ομάδας: Είναι η επαφή και η αναγνώριση των δύσκολων συναισθημάτων που βιώνουμε, σε σχέση με τα σημαντικά πρόσωπα γύρω μας, καθώς και η επεξεργασία των κρυφών μηνυμάτων που μεταφέρουν τα συμπτώματα αυτά με στόχο την κατανόηση και την αποφόρτιση τους.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/omades-psychotherapeias-sygchrones-therapeytikes-paremvaseis/
Σύντομο Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να επηρεάσεις τον εαυτό σου και τους άλλους”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Διαταραχές ύπνου”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας- email: stavrou.geor@gmail.com και τηλ.6934650265