Tι είναι το FOMO (Fear of missing out);
Ο ορισμός της συντομογραφίας είναι: το άγχος (φόβος) ότι ένα συναρπαστικό ή ενδιαφέρον γεγονός μπορεί να συμβαίνει κάπου αλλού, με αποτέλεσμα κάποιος να το χάνει, και είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο που έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη συνεχή συνδεσιμότητα.
Όλοι το είχαμε κάποια στιγμή, περισσότερο καθώς περνάμε τη ζωή μας στα social media. Ειδικότερα πλέον στα social media έχει δημιουργηθεί ο «φόβος της απώλειας», όπου λέμε «ναι» και παραμένουμε συνδεδεμένοι γιατί αν δεν το κάνουμε, θα χάσουμε κάτι σημαντικό.
Είναι η διπλή κατάρα του να είσαι πάντα συνδεδεμένος, που προστέθηκε στο Λεξικό της Οξφόρδης το 2013. Από τη μια πλευρά, βλέπουμε τους συντρόφους μας να αγοράζουν αυτοκίνητα με συνοπτικές διαδικασίες, να βάζουν καταθέσεις σε σπίτια, να κάνουν σχέσεις… και να ανοίγει το καντράν για τη σύγκριση, ο εξαναγκασμός να συγκρίνουμε τα δικά μας επιτεύγματα με άλλα άτομα για να προσδιορίσουμε πόσο «καλά» τα πάμε στη ζωή.
Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε φίλους έξω και γύρω σε φεστιβάλ ή συνέδρια εργασίας ή συζητάμε για άγνωστα σε εμάς θέματα και μας κάνει να ευχόμαστε να είμαστε μέρος του «μέσα στο πλήθος», ακόμα κι αν είμαστε κουρασμένοι και οι μπαταρίες κοινωνικής δικτύωσης έχουν αδειάσει. Εάν ελέγχετε συνεχώς το τηλέφωνό σας ή λέτε «ναι» σε εξόδους που θα προτιμούσατε πραγματικά να αποφύγετε, μπορεί να αντιμετωπίζετε τον φόβο να χάσετε.
Γιατί βιώνουμε το FOMO;
Ως άνθρωποι, έχουμε μια έμφυτη επιθυμία να συνδεθούμε με τους άλλους. Βοηθά στη ρύθμιση του νευρικού μας συστήματος και φέρνει μεγαλύτερη αίσθηση νοήματος στη ζωή μας.
Αυτές τις μέρες, το κάνουμε ψηφιακά. Με το να είμαστε συνδεδεμένοι με τους συντρόφους μας μέσω των τηλεφώνων μας, μπορούμε να περιορίσουμε τον φόβο της απώλειας. Αλλά αυτό που βλέπουμε στα τηλέφωνά μας θα μπορούσε να είναι οι φίλοι μας να κάνουν παρέα ή να μοιράζονται γνώσεις. Βλέπετε το παράδοξο; Προσπαθώντας να σταματήσουμε τον φόβο της απώλειας, στην πραγματικότητα τον τροφοδοτούμε.
Το FOMO προέρχεται από τη δυσαρέσκεια με τις ζωές μας, ειδικά τη σχέση μας με τους άλλους. Όταν δεν μπορούμε να σχετιστούμε με τους άλλους, μπορεί να νιώθουμε ότι χάνουμε, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ταπεινοί.
Το αντίθετο από ένα ρυθμισμένο νευρικό σύστημα είναι αυτό που βρίσκεται σε αιχμή (σκεφτείτε: «πάλη ή φυγή»), με αποτέλεσμα να χάνουμε τον ύπνο μας, να τρώμε ανθυγιεινά και να φοβόμαστε ότι θα χάσουμε αυτό που (προφανώς) βιώνουν οι άλλοι άνθρωποι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή απόδοση στην εργασία, εξάντληση, συναισθήματα θλίψης ή κατάθλιψης, κόπωση και πονοκεφάλους και δυσκολία συγκέντρωσης σε εργασίες στο παρόν.
Πώς να διαχειριστούμε το FOMO
Όταν λέμε ναι σε κάτι που μας εξαντλεί τον χρόνο μας ή δεν ευθυγραμμίζεται με τις αξίες μας, μπορούμε να αυξήσουμε τα συναισθήματα άγχους και τις ανθυγιεινές συμπεριφορές αντιμετώπισης που οδηγούνται από εξάντληση ή δυσφορία. Για παράδειγμα, αν εκτιμούμε τον χρόνο μόνοι μας αλλά λαμβάνουμε FOMO όταν αυτοί που παρακολουθούμε στα social media κατευθύνoνται προς ένα μαγαζί διασκέδασης απέναντι από το γραφείο και εμείς δεν έχουμε το χρόνο ή είμαστε κουρασμένοι και δεν ακολουθούμε, μπορεί να πέφτουμε ψυχολογικά και να εξαντλούμε την κοινωνική μας μπαταρία. Αυτό μπορεί να είναι εντάξει την πρώτη φορά, αν και η τριβή που προκαλείται από το να κάνουμε κάτι που δεν ταιριάζει με τις υψηλότερες αξίες μας μπορεί να βλάψει όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου και τελικά, αυτό το εξωτερικό έναυσμα επηρεάζει την ψυχική μας υγεία.
Για να αποφύγετε αυτό, το πρώτο βήμα είναι να κοιτάξετε προς τα μέσα και να εστιάσετε σε αυτό που σας οδηγεί. Μόλις προσδιορίσετε τις αξίες σας, μπορείτε να εξαλείψετε όλα τα υπόλοιπα που δεν σας εξυπηρετούν. Για παράδειγμα, μπορεί να εκτιμάτε μια μινιμαλιστική αισθητική, αλλά να νιώθετε FOMO όταν βλέπετε τους συντρόφους σας να αγοράζουν τα τελευταία αθλητικά παπούτσια πεζοπορίας. Δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας και έτσι δεν σας εξυπηρετούν. Γνωρίζοντας το «γιατί» σας (τις αξίες σας), μπορείτε πιο εύκολα να το αποδεχτείτε και να προχωρήσετε.
Ομοίως, η γνώση των ενεργειών σας και η επιμέλεια της ροής κοινωνικής δικτύωσης για την εξάλειψή τους μπορεί να βοηθήσει. Δεν πρόκειται να σας βοηθήσει να απομακρυνθείτε εντελώς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο αλλά μπορείτε να σβήσετε ή να διαγράψετε τα κοινωνικά προφίλ που αναγνωρίζετε ότι ενισχύουν τα συναισθήματά σας για το FOMO. Για παράδειγμα, μπορεί να σας αρέσει να ακολουθείτε τον φίλο σας από το σχολείο, αλλά η συνεχής ανάρτησή του σχετικά με τον επερχόμενο αρραβώνα του σας ενεργοποιεί γιατί θα θέλατε μια δική σας σχέση. Μπορούμε να ρυθμίσουμε με αυτό τον τρόπο τα social μας ώστε να μην παρακολουθούμε τα πάντα για όλες τις επαφές μας. Η ροή κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να περιλαμβάνει μόνο προφίλ που προσθέτουν αξία και σας κάνουν να αισθάνεστε καλά όταν τα βλέπετε. Ευτυχώς, αυτό θα βοηθήσει επίσης τον αλγόριθμό σας καθώς ασχολείστε με περιεχόμενο που σας τροφοδοτεί υγιεινά.
Στη συνέχεια, αρχίστε να εργάζεστε για την αυτοεκτίμησή σας, τη γνώμη σας για τον εαυτό σας και όχι τι πιστεύουν οι άλλοι για εσάς. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, επηρεάζεσαι λιγότερο από το τι σκέφτονται/αισθάνονται/έχουν οι άλλοι.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: Man of many UK
msn.com