Το έχουμε κάνει όλοι κάποια στιγμή. Μετά από μια δύσκολη μέρα, γυρίσαμε σπίτι και δεν είχαμε όρεξη να κάνουμε τίποτα – και γι’ αυτό ανοίξαμε το ψυγείο και καταβροχθίσαμε ό,τι βρήκαμε μπροστά μας, επειδή το φαγητό μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Τι σίγουρο είναι πως η στιγμιαία απόλαυση του φαγητού δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να λύσουμε τα προβλήματά μας, συνεπώς πρέπει να βρούμε τρόπους να το σταματήσουμε.
Παρατηρήστε τι σας προκαλεί
Προσπαθήστε να θυμηθείτε τι κοινό είχαν όλες οι φορές που φάγατε υπερβολικά, χωρίς όμως να πεινάτε. Έφταιγε το στρες, ή μήπως η θλίψη; Θα μπορούσε να ήταν ακόμα και απλή βαρεμάρα. Εκείνες είναι οι στιγμές που πρέπει να αποφύγετε την κουζίνα και να κάνετε κάτι διαφορετικό—ή αν όντως πεινάτε, να προτιμήστε ένα ελαφρύ και υγιεινό σνακ, όπως μερικούς ξηρούς καρπούς.
Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει
Όποιο κι αν είναι το συναίσθημα που προκαλεί την υπερφαγία, δεν πρέπει να προσπαθήστε να το διώξετε αμέσως με το φαγητό. Τις περισσότερες φορές, τρώμε επειδή κατά βάθος φοβόμαστε ότι το συγκεκριμένο συναίσθημα έχει κάποια δύναμη πάνω μας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να νιώσει και να επεξεργαστεί τα ποικίλα μας συναισθήματα, βγαίνουμε νικητές.
Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο φαγητού
Αν καταγράφετε το φαγητό που τρώτε, θα είναι πιο εύκολο να σταματήσετε την συναισθηματική υπερφαγία. Καταγράψτε τι τρώτε, πού και ποια ώρα της ημέρας. Αυτό θα σας βοηθήσει πάρα πολύ να αναγνωρίσετε τα μοτίβα της διατροφής σας, και αν κάτι ξεφεύγει από το φυσιολογικό.
Όταν πεινάτε, φάτε με σύνεση
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταναλώνετε το φαγητό σας προσεκτικά. Ξεκινήστε να τρώτε πιο αργά και να δίνετε προσοχή στο φαγητό σας, χωρίς να σας αποσπούν την προσοχή άλλα πράγματα – όπως η τηλεόραση ή το κινητό σας. Προσπαθήστε να τρώτε σε ένα περιβάλλον που νιώθετε πως είναι ήσυχο και ασφαλές, και σταματήστε μόλις νιώσετε κάπως χορτασμένοι. Και το να είστε συνετοί δεν σημαίνει πως θα κόψετε τις απολαύσεις. Σημαίνει όμως ότι θα επιλέξετε να φάτε ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας, και όχι μια ολόκληρη πλάκα.
Σταματήστε να σκέφτεστε την δίαιτα
Ο σκοπός της σωστής διατροφής δεν πρέπει να είναι να αδυνατίσετε – το αδυνάτισμα δεν φέρνει την ευτυχία. Ο σκοπός της σωστής διατροφής είναι να διατηρείτε το σώμα σας στην καλύτερη δυνατή του κατάσταση, και να φροντίζετε την υγεία σας. Και η παγίδα με τις περισσότερες δίαιτες είναι ότι στερούν πολλά πράγματα, που με την σειρά του κάποια στιγμή θα φέρει την υπερφαγία. Άλλωστε, είμαστε άνθρωποι και οι αντοχές μας δεν μπορούν να είναι πάντα στο 100%.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Συναισθηματική Υπερφαγία και κατάλληλη Διαχείριση”. Σάββατο 12 Μαΐου και ώρα: 17.00-19.00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα:
12/5/2018 Νέο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: “Συναισθηματική Υπερφαγία και κατάλληλη Διαχείριση”
Μιλήστε στον εαυτό σας
Ναι, μπορεί να σας φανεί παράξενο στην αρχή, αλλά μερικές φορές χρειάζεστε να ακούσετε λόγια που θα σας παρηγορήσουν και θα σας σταματήσουν από το να ανοίξετε το ψυγείο και να φάτε τα πάντα. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε καλά και πως – όποιο κι αν είναι το πρόβλημα – μπορείτε να το ξεπεράσετε.
Παρατηρήστε τις αντιδράσεις σας
Σκεφτείτε το σαν μιας μορφής διαλογισμό. Καθίστε ήσυχα και παρατηρήστε τα αισθήματά σας, τον χώρο στον οποίο ζείτε και τις αντιδράσεις σας. Αναγνωρίστε τα αισθήματα που έρχονται, αλλά μην τα αφήσετε να σας επηρεάσουν. Ξεκινήστε να δίνετε περισσότερη σημασία στην θετική πλευρά της ζωής σας, και σύντομα θα ανακαλύψετε ότι τα προβλήματα που σας οδηγούν στην συναισθηματική υπερφαγία μπορούν να αντιμετωπιστούν, και μάλιστα αποτελεσματικά.
Του Θοδωρή Διάκου
Πηγή: iatronet.gr