Πώς τα Χριστούγεννα επηρεάζουν την ψυχική υγεία
Τα Χριστούγεννα είναι παραδοσιακά μια περίοδος γιορτής, φαγητού, ποτού, χρόνου με την οικογένεια και τους φίλους και γενικά απόλαυση του εορταστικού πνεύματος. Ωστόσο, για όσους αγωνίζονται με μια κατάσταση ψυχικής υγείας, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Είτε είναι η οικονομική πίεση που συνοδεύει την αγορά δώρων, οι κρύες και σκοτεινές νύχτες του χειμώνα ή η πραγματικότητα να περάσετε μόνοι τα Χριστούγεννα, μπορεί να υπάρχουν πολλά ωθήματα για προβλήματα ψυχικής υγείας κατά την περίοδο των γιορτών.
Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι αν δυσκολεύεστε την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν είστε μόνοι. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας τα Χριστούγεννα επηρεάζουν περισσότερο από εμάς από όσο νομίζετε. Μια έρευνα από το YouGov διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων λένε ότι τα Χριστούγεννα χειροτερεύουν την ψυχική τους υγεία, ενώ μια έρευνα από το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας διαπίστωσε ότι το 54% των ανθρώπων ανησυχούν για την ψυχική υγεία κάποιου που γνωρίζουν τα Χριστούγεννα.
Αν ανησυχείτε για την ψυχική υγεία του εαυτού σας ή κάποιου που γνωρίζετε αυτά τα Χριστούγεννα, αυτό το άρθρο μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα νωρίς και να λάβετε μέτρα για να αντιμετωπίσετε – βοηθώντας σας να απολαύσετε τη φωτεινότερη πλευρά της περιόδου των Χριστουγέννων.
Κατάθλιψη τα Χριστούγεννα
Η κοινωνία μας λέει ότι τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή χαράς, γέλιου, χαράς, οικογένειας και γιορτής. Ωστόσο, για τα άτομα που παλεύουν με την κατάθλιψη, αυτού του είδους οι πιέσεις και οι συνεχείς υπενθυμίσεις ότι πρέπει να είστε ευτυχισμένοι, μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ακόμα χειρότερα.
Τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:
- Έντονη θλίψη
- Αισθήματα απελπισίας και αναξιότητας
- Ανησυχία
- Χαμηλή ενέργεια
- Αλλαγές στην όρεξη και αυξομειώσεις βάρους
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τα αντιμετωπίσετε τα Χριστούγεννα, όταν όλοι γύρω σας φαίνεται να έχουν καλή διάθεση. Αυτό μπορεί να σας κάνει να θέλετε να αποσυρθείτε από άλλους ανθρώπους – κάτι που, και πάλι, μπορεί να είναι δύσκολο κατά τη διάρκεια μιας σεζόν καλής θέλησης και γνωριμιών με αγαπημένα πρόσωπα, όποια μορφή κι αν έχουν.
Ένας συγκεκριμένος τύπος κατάθλιψης, γνωστός ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), είναι επίσης διαδεδομένος αυτή την εποχή του χρόνου. Γνωστό και ως «χειμερινή κατάθλιψη» ή «χειμωνιάτικο μπλουζ», το SAD εμφανίζεται κυρίως τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο ως αποτέλεσμα της έκθεσης των ανθρώπων σε λιγότερο ηλιακό φως. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από συμπτώματα SAD, ενώ η κατάθλιψη στο σύνολό της έχει επίσης αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Πρόσφατες στατιστικές για την κατάθλιψη δείχνουν ότι από το 2005 έως το 2015, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που ζουν με κατάθλιψη έχει αυξηθεί κατά 18,4%.
Διαχείριση του άγχους κατά τις διακοπές
Όλα φαίνονται να είναι έντονα και πιο έντονα τα Χριστούγεννα, από τη μουσική και τα φώτα μέχρι την κίνηση και τα πλήθη. Όλα τα παραπάνω είναι τρομακτικά για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονα αν παλεύετε με το άγχος.
Τα άτομα με κοινωνική αγχώδη διαταραχή μπορεί να βρουν την προοπτική να πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να δουν άτομα, προσωπικά ή μέσω βίντεο, συντριπτική. Εάν παλεύετε με τη διαταραχή πανικού, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ένταση και η συχνότητα των κρίσεων πανικού σας αυξάνονται αυτή την εποχή του χρόνου. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η οποία επηρεάζει κάθε 6 στους 100 σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές άγχους, μπορεί να σημαίνει ότι όλες οι συνήθεις ανησυχίες σας εντείνονται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και μπορεί να διαπιστώσετε ότι αγχώνεστε για μια τεράστια γκάμα θεμάτων, που σημαίνει ότι δεν μπορώ να χαλαρώσω.
Εάν κάποιο από τα παραπάνω σας φαίνεται οικείο, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα συμπτώματα του άγχους, ώστε να μπορείτε να εργαστείτε για να τα ελαχιστοποιήσετε σε περίπτωση που συμβεί ένα συμβάν ενεργοποίησης.
Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά σημάδια άγχους που πρέπει να προσέξετε:
- Μια επίμονη αίσθηση ανησυχίας, ανησυχίας ή τρόμου
- Αίσθημα φόβου, παρανοϊκού και έντασης
- Αίσθημα λιποθυμίας, ζάλης ή ζάλης
- Αυξημένος καρδιακός παλμός ή αίσθημα παλμών
Νιώθετε άγχος τα Χριστούγεννα
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι αγχωτικά. Το μαγείρεμα, η αγορά δώρων, η ψυχαγωγία των παιδιών, η διακόσμηση του σπιτιού σας, το καθάρισμα μετά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις – ο κατάλογος των εργασιών είναι ατελείωτος. Για άτομα που παλεύουν με χρόνιο στρες, αυτή η εποχή του χρόνου μπορεί να είναι συντριπτική και κουραστική. Είναι κάτι που επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Το YouGov διαπίστωσε ότι το 51% των γυναικών θεωρεί ότι τα Χριστούγεννα είναι αγχωτικά, σε σύγκριση με το 35% των ανδρών.
Υπάρχει επίσης η πρόσθετη πίεση των οικονομικών ανησυχιών και των συναισθημάτων ενοχής, εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αγοράσετε στα παιδιά ή στα αγαπημένα σας πρόσωπα τα δώρα που πραγματικά θέλουν. Τα Χριστούγεννα έρχονται επίσης στο τέλος του χρόνου, οπότε αν είχατε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ίσως με την απώλεια της δουλειάς ή άλλες οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του έτους, αυτό μπορεί να έχει προσθέσει περαιτέρω πίεση στην ιδέα να αγοράσετε δώρα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην επιδείνωση του άγχους σας κατά την περίοδο των γιορτών, καθώς η σύγκριση του εαυτού σας με τις φαινομενικά «τέλειες» ημέρες των Χριστουγέννων μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αποτυχημένοι επειδή δεν έχετε τα καλύτερα στολίδια, δέντρα, φαγητό ή δώρα.
Συνολικά, η εορταστική περίοδος μπορεί να είναι ένας σημαντικός καταλύτης για το άγχος, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Εδώ είναι μερικά από τα πιο σημαντικά συμπτώματα του στρες:
- Άγχος και μια συνεχής αίσθηση ανησυχίας ή τρόμου
- Νιώθετε συγκλονισμένοι και σαν να έχετε χάσει τον έλεγχο
- Δυσκολευεστε να πάρετε αποφάσεις
- Είστε ανήσυχοι ή να μην μπορείτε να καθίσετε ήσυχοι
Αντιμετώπιση της μοναξιάς τα Χριστούγεννα
Πολλές από τις κοινωνικές πιέσεις των Χριστουγέννων, που τροφοδοτούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την αντίληψη ότι πρέπει να περάσουμε καταπληκτικά, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αίσθηση κενού ή μοναξιάς. Δεν χρειάζεται καν να είμαστε μόνοι μας για να νιώσουμε αυτά τα πράγματα. Σε μια έρευνα του Priory σχετικά με τις επιπτώσεις των Χριστουγέννων στην ψυχική υγεία στους άνδρες, διαπιστώσαμε ότι το 53% των ανδρών αισθάνονται μόνοι τα Χριστούγεννα, παρόλο που βρίσκονται κοντά σε άλλα άτομα.
Τα αισθήματα μοναξιάς και τα ζητήματα ψυχικής υγείας που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο συνδέονται πολύ στενά. Η μοναξιά σας μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός προβλήματος ψυχικής υγείας ή μπορεί να γίνει πιο σοβαρό πρόβλημα εάν δεν λάβετε μέτρα για να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά σας.
Υπάρχουν στρατηγικές αυτοφροντίδας για τη μοναξιά που μπορείτε να εφαρμόσετε για να αντιμετωπίσετε το πώς νιώθετε. Εδώ είναι μερικές ιδέες:
Ξεκινήστε μια καθημερινή λίστα ευγνωμοσύνης: Κάθε μέρα, αναφέρετε πέντε πράγματα στη ζωή σας για τα οποία είστε ευγνώμονες ή για τα οποία είστε χαρούμενοι. Η εστίαση στα θετικά μπορεί να σας βοηθήσει να ανεβάσετε τη διάθεσή σας και να σας φέρει σε μία θετική οπτική των πραγμάτων.
Εθελοντισμός: Παρά τα όσα μπορεί να πιστεύετε, συμβαίνουν πολλά στην τοπική σας κοινότητα τα Χριστούγεννα που δεν απαιτούν να είστε μέλος μιας μεγάλης οικογένειας. Ο εθελοντισμός στην κοινότητα, σε ένα καταφύγιο αστέγων ή στο σπίτι φροντίδας για παράδειγμα, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους και να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας
Να είστε κοντά σε ανθρώπους: Όταν νιώθετε μοναξιά, το να κάνετε σχέδια μπορεί να είναι το πιο δύσκολο πράγμα που πρέπει να προσπαθήσετε και να κάνετε. Αλλά ως κοινωνικά όντα, η αυτοεκτίμησή μας λαμβάνει μια έγκαιρη ώθηση όταν αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Εάν νιώθετε ότι μπορείτε, αφιερώστε λίγο χρόνο με έναν φίλο που πραγματικά εκτιμάτε.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.priorygroup.com/