Της Ιωάννας Μπάτζου, Ψυχολόγου Α.Π.Θ. – Νηπιαγωγού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αντιδρούν στον ερχομό του νέου μωρού εξαρτάται από την ηλικία τους. Το παιδί ηλικίας 1- 2 ετών, δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πλήρως τα νέα, αλλά οι γονείς πρέπει να μιλήσουν για τον ερχομό του νέου μωρού και να αφήσουν το παιδί να εκφράσει τον ενθουσιασμός του. Επίσης, μπορούν να προετοιμάσουν το παιδί με εικονογραφημένα βιβλία σχετικά με την άφιξη ενός νέου αδελφού. Σε αυτήν την ηλικία είναι σημαντικό το παιδί να έχει χρόνο και προσοχή από τους γονείς για να αισθάνεται ότι ακόμη το αγαπούν.
Στην ηλικία 2-4 ετών, τα περισσότερα παιδιά είναι πολύ προσκολλημένα στους γονείς τους και δεν θέλουν να τους μοιράζονται. Η άφιξη του νέου μωρού μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ότι απειλούνται. Σε αυτήν την περίπτωση η APΑ συμβουλεύει:
- Περιμένετε να τους πείτε για το νέο μωρό αργότερα κατά την εγκυμοσύνη ή όταν η κοιλιά θα φαίνεται τόσο, ώστε να ξεκινούν οι ερωτήσεις.
- Διαβάστε εικονογραφημένα βιβλία σχετικά με τα νέα αδέλφια.
- Μιλήστε με ειλικρίνεια. Πείτε τους ότι το νεογέννητο θα είναι χαριτωμένο, αλλά μπορεί επίσης να κάνει φασαρία και να χρειάζεται την προσοχή σας.
- Ενθαρρύνετε τους να βοηθήσουν στα ψώνια για το νέο μωρό.
- Σχεδιάστε τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν στις ρουτίνες των παιδιών με την άφιξη του νεογέννητου.
- Ενημερώστε τα παιδιά ότι για να έρθει το μωρό στον κόσμο θα πρέπει να μείνετε στο νοσοκομείο για τουλάχιστον δύο ημέρες.
- Προγραμματίστε χρόνο για να διαβάσετε, να παίξετε παιχνίδια ή να συζητήσετε. Αυτό θα καθησυχάσει τα παιδιά και έτσι θα αισθάνονται ότι τα αγαπάτε.
Δείτε το Νέο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: Μαθησιακές Δυσκολίες – Συνεκπαίδευση Μαθητών και Διαχείριση τάξης. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να ενημερωθείτε:
11/11/2017 NEO Σεμινάριο: Μαθησιακές Δυσκολίες – Συνεκπαίδευση Μαθητών και Διαχείριση τάξης
Τέλος, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας η AAP προτείνει :
- Εξηγήστε τι συμβαίνει με τρόπο απλό και κατανοητό.
- Αφήστε τα να βοηθήσουν στην προετοιμασία για το μωρό.
- Αφήστε τα να επισκεφθούν το νοσοκομείο, μόλις γεννηθεί το μωρό, έτσι ώστε να αισθάνονται ότι είναι μέλη της οικογένειας.
- Βοηθήστε τα να αισθάνονται ότι έχουν κάποιο ρόλο στη φροντίδα του μωρού.
- Ενισχύστε κάθε θετική συμπεριφορά προς το νεογέννητο.
- Προσπαθήστε να περάσετε λίγο χρόνο με τα μεγαλύτερα παιδιά κάθε μέρα, δίνοντας σημασία στις ανάγκες τους.
- Υπενθυμίστε τους ότι τα αγαπάτε και ότι είναι ξεχωριστά!
Πηγή: http://www.mhmrcv.org
Σύντομο βιογραφικό Iωάννας Μπάτζου
H Ιωάννα Μπάτζου είναι Ψυχολόγος και Νηπιαγωγός, φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία της Βρεφικής και Νηπιακής Ηλικίας». Αποφοίτησε το 2005 από το τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και κατά την διάρκεια των σπουδών της εργάστηκε εθελοντικά στο ίδρυμα «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, ενώ ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο κέντρο απεξάρτησης εφήβων του ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση». Το 2010 αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Το 2011 συμμετείχε ως νηπιαγωγός με υποτροφία στο πρόγραμμα Leonardo da Vinci που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως ψυχολόγος στον Παιδικό Σταθμό δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και ως παιδαγωγός στο Κ.Ε.Κ. Eurotraining. Από τον Δεκέμβριο του 2015 φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ «Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία της Βρεφικής και Νηπιακής Ηλικίας». Έχει παρακολουθήσει ημερίδες και συνέδρια σε ποικίλα θέματα ψυχολογίας. Εργάζεται στη Μέριμνα του παιδιού στο πρόγραμμα «Ζεστή Αγκαλιά» συμμετέχει σε εθελοντική δράση του Α.Π.Θ. για τους πρόσφυγες.