Είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε υλικοτεχνικά και συναισθηματικά πριν χωρίσετε κάποιον με Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θέλετε να πάρετε αυτήν την απόφαση από μια ιδιοτροπία. Θα χρειαστείτε υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και θα πρέπει επίσης να προλάβετε εχθρότητα και σύγκρουση. Τούτου λεχθέντος, δεν θα διαρκέσει για πάντα. Το να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι είναι πρωταρχικής σημασίας.
Αξίζει να δοθεί μεγάλη σημασία στα χαρακτηριστικά των ατόμων με Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας:
- Δεν διαπραγματεύονται να χάνουν.
- Όσο περισσότερα λεφτά μπορούν.
- Πλήρη επιμέλεια των παιδιών.
- Να βάλει φίλους και οικογένεια εναντίον σας.
- Να σας κατηγορήσει ότι είστε κακός άνθρωπος και ότι εγκαταλείπει το γάμο.
- Αν υπάρχει κάτι αρνητικό όπως μια ψυχική ασθένεια θα το εκμεταλλευτούν για το διαζύγιο. π.χ. η κατάθλιψη της την έκανε όλο και χειρότερη.
- Ακόμα και αν προσπαθείς να είσαι φιλική θα παίξει βρώμικα. Θ
- Θα προσπαθήσουν να σε κάνουν να νιώσεις ενοχές για την απόφαση σου.
- Δεν θέλουν να νιώσουν ότι έχασαν κάτι σημαντικό για εκείνους. Αν δεν μπορούν να ελέγξουν εσένα, θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τα χρήματα σου, καταστάσεις ή τα παιδιά.
- Θα είναι αμίληκτοι προκειμένου να πετύχουν αυτό που θέλουν.
Ακολουθούν κάποιες από τις απαραίτητες ενέργειες, τις οποίες μπορείτε να κάνετε αν τελικά αποφασίσετε το συγκεκριμένο βήμα στη ζωή σας:
1. Οργανώστε τα σχέδιά σας πριν κάνετε οτιδήποτε
Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θέλετε να πείτε σε κάποιον με Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας ότι σκοπεύετε να τον χωρίσετε μέχρι να έχετε ορίσει λεπτομέρειες. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να προσπαθήσουν να σαμποτάρουν κάθε σας προσπάθεια. Ομοίως, εάν ο σύζυγός σας είναι σωματικά βίαιος, η ασφάλειά σας (ή η ασφάλεια των παιδιών σας) μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα σχέδιο ασφάλειας εκ των προτέρων.3
2. Κρατήστε αντίγραφα των πάντων
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως να έχεις πάρα πολλά στοιχεία. Αποθηκεύστε αρχεία μηνυμάτων κειμένου, email ή άλλα έγγραφα. Εάν βρισκόσασταν σε λεκτική διαμάχη όπου υπήρχε ναρκισσιστική κακοποίηση ή ναρκισσιστική οργή, γράψτε τι συνέβη και μείνετε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί. Σκεφτείτε να αναζητήσετε γραπτές μαρτυρίες από άλλους. Λάβετε υπόψη ότι κάποιος με Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας συχνά παραποιεί την αλήθεια για να ταιριάζει με την αφήγησή του. Αλλά όσο περισσότερα στοιχεία έχετε υπέρ σας, τόσο το καλύτερο
3. Στόχος να παραμείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι
Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να αντισταθείτε, προσπαθήστε να αντισταθείτε σε αυτήν την παρόρμηση. Η διατήρηση της ψυχραιμίας σας είναι κρίσιμη για τον αφοπλισμό ενός ναρκισσιστή και την προστασία του εαυτού σας. Εάν διατηρείτε μια ουδέτερη αντίδραση, μπορεί να επιδεινώσετε την κατάσταση. Αλλά όσο λιγότερο υποχωρείτε, τόσο λιγότερο θα επηρεάζεστε από τέτοιους χειρισμούς.
4. Μείνετε συνδεδεμένοι με την υποστήριξη
Όσο το δυνατόν περισσότερο, στηρίξου στα αγαπημένα σου πρόσωπα αυτό το διάστημα. Χρειάζεστε ανθρώπους που θα σας παρέχουν επιβεβαίωση και θα σας έχουν την πλάτη. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε σε μια προσωπική ή διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης για άτομα που ζητούν διαζύγιο.
5. Αποφύγετε τη γνωστοποίηση του θέματος σε όλους τους συγγενείς
Προσέξτε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας σε κοινούς φίλους ή μέλη της οικογένειας που μπορεί να βρίσκονται ακόμα σε επαφή με τον σύζυγό σας. Ο σύζυγός σας μπορεί να προσπαθήσει να παρακινήσει άλλους να σας «ελέγξουν», μόνο για να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες εναντίον σας αργότερα. Επιπλέον, το αρνητικό κουτσομπολιό τείνει να διαιωνίζει τα συνεχή συναισθήματα θυμού και ανικανότητας.
6. Εξασφαλίστε έναν ισχυρό και επιτυχημένο δικηγόρο
Βρείτε έναν δικηγόρο με σημαντική εμπειρία σε ναρκισσιστική κακοποίηση. Θέλετε έναν επαγγελματία που να κατανοεί την ύπουλη δυναμική αυτών των τύπων γάμων. Θέλετε επίσης κάποιον που αναγνωρίζει τις τακτικές χειραγώγησης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο σύζυγός σας στο δικαστήριο.
7. Θέστε και εφαρμόστε υγιή όρια
Μην αφήνετε τον σύζυγό σας να περπατάει παντού πάνω σας. Πρέπει να προστατεύσετε την ευημερία σας και να εξασφαλίσετε το μέλλον σας. Εάν πρέπει να μείνετε σε επαφή (δηλαδή, είστε συν-γονέας), εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγξετε τα όρια με τον δικηγόρο σας εκ των προτέρων. Θα πρέπει να περιμένετε ότι ο σύζυγός σας θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει αυτά τα όρια. αλλά όσο περισσότερο μπορείτε να παραμείνετε συνεπείς, τόσο περισσότερη αυτονομία θα έχετε.
8. Ελέγξτε τα ψηφιακά σας όρια
Αποκλείστε τον σύζυγό σας σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους λογαριασμούς email. Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης σε οποιονδήποτε προσωπικό λογαριασμό στον οποίο μπορεί να έχουν πρόσβαση (τους δικούς σας τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς αγορών κ.λπ.). Εάν πρέπει να επικοινωνήσετε, ενημερώστε τους πώς ακριβώς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας, όπως καλώντας σας απευθείας ή μέσω των δικηγόρων σας.
9. Συνεχίστε να δίνετε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα
Η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το διαζύγιο μπορεί να γίνει μια καταστροφική, παρατεταμένη διαδικασία. Η βέλτιστη αυτοφροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες αναζωογόνησης όπως το ημερολόγιο, ο διαλογισμός, ο χρόνος στη φύση ή η αγκαλιά με τα κατοικίδια ζώα σας.
10. Αφήστε τα παιδιά σας να μοιραστούν τα συναισθήματά τους
Εάν έχετε παιδιά, είναι σημαντικό να τους προσφέρετε χώρο για να επεξεργαστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Μπορεί να κατηγορούν τον εαυτό τους ή να ανησυχούν για το πώς το διαζύγιο θα επηρεάσει τα προγράμματά τους. Να θυμάστε ότι οι ρουτίνες είναι σημαντικές για παιδιά όλων των ηλικιών. Όσο το δυνατόν περισσότερο, προσπαθήστε να διατηρήσετε κάποια αίσθηση συνέπειας.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.choosingtherapy.com