Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Εξειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική Θεραπεία– Κέντρο Εφαρφμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής, Υπεύθυνη Διεύθυνσης Psychopedia.gr
Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έχουν περάσει στενάχωρες περιόδους για οποιοδήποτε λόγο. Σε δύσκολες στιγμές εκτός του ότι αμελούμε αυτά που μας κάνουν χαρούμενους, ξεχνάμε και τη δύναμη που έχουμε για να τις ξεπεράσουμε.
Κάτι τέτοιες στιγμές θα ήταν ωραίο να είχαμε ένα μικρό κουτί όπου θα βρίσκαμε συγκεντρωμένα πράγματα που μας κάνουν να χαμογελάσουμε και πάλι αλλά και να μας φτιάξουν τη μέρα.
Κουτί: Δε χρειάζεται να ψάξουμε να βρούμε το τέλειο κουτί. Αρκεί να είναι ένα κουτί από παπούτσι, ένα χάρτινο κουτί που δε χρησιμοποιούμε, ακόμα και ένα κουτί από γλυκά που να είναι σε καλή κατάσταση. Αφού βρούμε κάτι τέτοιο, μπορούμε να το ντύσουμε με κάτι ουδέτερο ή κάτι που να αρέσει σε εμάς.
Τι θα μπορούσε να περιέχει ένα τέτοιο κουτί;
- Το αγαπημένο ή δύο αγαπημένα μου βιβλία. Βιβλία που έχουμε διαβάσει και μας έχουν κάνει να νιώσουμε καλά κρατώντας συντροφιά σε εμάς είναι κάτι που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στο κουτί.
- Το αγαπημένο μου τσάι. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας χαλαρώνει όταν έχετε περισσότερο άγχος και τοποθετήστε το μέσα στο κουτί (χρειάζεται να είναι κάτι που να μη χαλάει αμέσως).
- Την αγαπημένη μου ταινία ή σειρά. Βλέποντας μια αγαπημένη ταινία ή σειρά είναι κάτι που θα μπορούσε να μας φτιάξει τη διάθεση.
- Ζαχαρωτά ή σοκολάτα. Σίγουρα το να επιλέξουμε κάτι τέτοιο δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή αλλά κάποιες φορές λίγη ζάχαρη ίσως να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε.
- Άρωμα ή χαλαρωτική λοσιόν. Μερικές φορές τα αιθέρια έλαια ακόμη και σε μορφή κεριού μας χαλαρώνουν. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.
Όλα τα ανωτέρω μας βοηθούν στην άμεση ανακούφιση μιας “κακής” ημέρας. Ορισμένες φορές περνώντας το χρόνο μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Είναι ύψιστης σημασίας να καταλάβουμε ότι κάποιες φορές νιώθουμε άσχημα όχι μόνο γιατί συνέβη κάτι αρνητικό. Νιώθουμε δυσφορία επειδή μπορεί να μην ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση. Την αποτελεσματικότερη λύση για το τι χρειάζεται να κάνουμε τη βρίσκουμε μόνο όταν είμαστε καλά μέσα μας.
Πως γίνεται αυτό; Όταν πολύ απλά δίνουμε χώρο και χρόνο σε εμάς. Όταν αρχίζουμε να νιώθουμε καλά με εμάς και όταν μας επιτρέπουμε να κάνουμε ΚΑΙ εμείς κάποια λάθη. Συγχωρώντας τον εαυτό μας και αποδεχόμενοι τις θετικές και τις αρνητικές μας πλευρές γινόμαστε σύμμαχοι μας για μια καλύτερη αντιμετώπιση καταστάσεων.
Αν παρόλα αυτά μια κακή διάθεση επιμένει και επηρεάζει άμεσα σημαντικούς τομείς της ζωής μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να μιλήσουμε με κάποιον Ειδικό Ψυχικής υγείας ώστε να μας κατευθύνει.
Σίγουρα η στεναχώρια μπορεί να μας περάσει, αλλά αν επανέλθει και επανέρχεται το κάνει για να μας υπενθυμίσει την άμεση ανάγκη για ανακούφιση της. Ας μην αφήσουμε κάτι τέτοιο για αύριο. Όσο αφήνουμε πίσω την Ψυχική μας υγεία τόσο θα δυσκολευτούμε να τη διαχειριστούμε στην πορεία. Γιατί χρειάζεται να βλέπουμε μια «πληγή» ανοιχτή ώστε να κάνουμε κάτι για αυτή; Κάποιες φορές μια τέτοια πληγή είναι απλά εσωτερική. Δεν παύουμε όμως ακόμη και αυτή που δεν τη βλέπουμε, να τη νιώθουμε…
Δείτε το Νέο Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: Πένθος – Απώλεια και αντιμετώπιση. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να ενημερωθείτε:
Πηγή:resilientapp.com
Σύντομο Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να επηρεάσεις τον εαυτό σου και τους άλλους”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Διαταραχές ύπνου”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας- email: stavrou.geor@gmail.com και τηλ.6934650265