Της Κωνσταντίνας Κένου, Ψυχολόγου, M.Sc. Κλινικής Ψυχολογίας
Η μητρότητα είναι συνυφασμένη με την υπαρξιακή ολοκλήρωση της γυναίκας. Η γέννηση ενός παιδιού είναι κάτι που η μητέρα απολαμβάνει και νιώθει πλήρης ευτυχία. Τι γίνεται όμως όταν ισχύει το αντίθετο; Η Επιλόχειος Κατάθλιψη βιώνεται από το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών, επιφέροντας επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ίδιων καθώς και στη σχέση τους με το παιδί και το σύντροφο.
Η γυναίκα αισθάνεται αλλαγές στη φυσική της κατάσταση, όπως για παράδειγμα αλλαγές στον ύπνο και στα επίπεδα άσκησης, με αποτέλεσμα να νιώθει περισσότερο κουρασμένη και λιγότερο ενεργητική. Σταδιακά, το συναισθηματικό άγχος και κατάθλιψη θα εκφράζονται με αυξημένα σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και πόνο στο στήθος. Σημαντική επιρροή από τη κατάθλιψη έχει ο δεσμός μητέρας-παιδιού. Οι μητέρες με επιλόχειο κατάθλιψη δεν μπορούν να ανταποκριθούν εύκολα στις ανάγκες του παιδιού. Τα συναισθήματα αλλάζουν, έρχονται και χάνονται, με αποτέλεσμα άλλοτε να αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να δώσουν, και άλλοτε να νιώθουν έντονα συναισθήματα ή ότι είναι παγιδευμένες από τις ανάγκες του μωρού. Όλα αυτά, βέβαια, αντικατοπτρίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η μητέρα θα επωφεληθεί από μία διαρκής υπενθύμιση ότι η κατάσταση αυτή δεν θα διαρκέσει για πάντα. Είναι καλό να ενθαρρύνεται στο να έχει βλεμματική επαφή με το μωρό της, καθώς και να ανταποκρίνεται στους ήχους και τις εκφράσεις του. Επίσης, είναι πολύ βοηθητικό να υποστηρίζονται οι προσπάθειες της μητέρας να φροντίσει το μωρό, και όχι να αναλαμβάνουν τρίτα πρόσωπα εξολοκλήρου τη φροντίδα του. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η σημαντικότητα τους ρόλου της ως μητέρα.
Σε μεγάλος βαθμό επηρεάζεται και ο σύντροφος, καθώς η ζωή με τη γυναίκα που βιώνει κατάθλιψη έχει αρκετές συναισθηματικές δυσκολίες. Οι σύντροφοι είναι σε κίνδυνο να εμφανίσουν και οι ίδιοι συμπτώματα κατάθλιψης. Συχνά αισθάνονται μπερδεμένοι, μόνοι και αβοήθητοι. Επιπλέον, μπορεί να νιώθουν άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας, σχετικά με το πως η σύντροφός τους θα είναι στο σπίτι με το παιδί, και αισθάνονται αρκετά απομονωμένοι. Στη προσπάθεια της γυναίκας να κατανοήσει τι της συμβαίνει, αυτός γίνεται ο στόχος του άγχους της. Η γυναίκα περιμένει ο σύντροφός της να σταματήσει να γίνεται ο η αιτία του άγχους της, να ξέρει πότε και πως να την ακούσει και να την υποστηρίξει. Η σχέση μεταξύ των συντρόφων καταβάλλεται από άγχος και απειλείται από συνεχείς αντιπαραθέσεις. Σημαντικές αποφάσεις για τη σχέση θα ήταν καλό να παρθούν αφότου ξεπεραστεί η κατάθλιψη.
Είναι πολύ σημαντικό ο σύντροφος να συμπεριλαμβάνεται στο θεραπευτικό σχεδιασμό και να γίνεται και ο ίδιος μέρος της θεραπείας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει πολύ περισσότερο υποστηρικτικός καθώς θα μπορεί να λάβει υποστήριξη και ενθάρρυνση καθώς και να κατανοήσει την κατάσταση της γυναίκας.
Δείτε το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Πένθος – Απώλεια και αντιμετώπιση”-Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, ώρα: 12:00-14:00. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στην παρακάτω εικόνα:
18/3/2018 ΝΕΟ Σεμινάριο: “Πένθος – Απώλεια και αντιμετώπιση”
Σύντομο Βιογραφικό Κωνσταντίνας Κένου
Η Κωνσταντία Κένου είναι Ψυχολόγος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στην Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Swansea, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει αποκτήσει κλινική εμπειρία μέσω πρακτικής άσκησης και εργασίας σε δομές ψυχικής υγείας και νοσοκομεία στην Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση ερευνών σε ακαδημαϊκά πλαίσια, καθώς και στην οργάνωση και παρουσίαση σεμιναρίων.
Τομείς Εξειδίκευσης: Αυτό-αποδοχή και Αυτοεκτίμηση, Τραυματικά Βιώματα
Θεσσαλονίκη, email: konstantina_kenou@hotmail.com, τηλ. 6978152271