Η θεραπεία από έναν γονέα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά είναι δυνατή. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επαναφέρετε τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας και τον κόσμο, αλλά μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το είδος παιδικού τραύματος.
Είτε ένα άτομο έχει διάγνωση ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας είτε μόνο μερικά ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικές σχέσεις στη ζωή του. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ανατρέχουν τα παιδιά τους.
Τα άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή συχνά φαίνεται να μην έχουν ενσυναίσθηση, χρειάζονται θαυμασμό και παρουσιάζουν μεγαλειώδεις συμπεριφορές. Η ανάγκη τους για επικύρωση είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να οδηγηθούν να παραβλέψουν τις ανάγκες των άλλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των παιδιών τους.
Για να λάβει μια διάγνωση ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας, ένα άτομο πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια όταν αξιολογείται από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Αλλά ένας γονέας μπορεί να έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά ακόμα κι αν δεν πληρούν τα κριτήρια για ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία της σχέσης και προβλήματα ψυχικής υγείας για το παιδί του ναρκισσιστή.
Εάν θεραπεύεστε από έναν γονέα που ζει με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ή έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν.
1. Εύρεση συγχώρεσης
Έρευνα του 2023 Η αξιόπιστη πηγή διαπίστωσε ότι η συγχώρεση:
- μειώνει τον θυμό
- μειώνει το άγχος
- ανακουφίζει από την κατάθλιψη
- αυξάνει την αυτοεκτίμηση
- εγείρει ελπίδα για το μέλλον
- ηρεμεί το άγχος
Το να συγχωρείς ένα άτομο για τη συμπεριφορά του δεν είναι το ίδιο πράγμα με την υπεράσπιση αυτής της συμπεριφοράς. Μπορείτε να συγχωρήσετε τον γονέα σας, ενώ καταλαβαίνετε ότι ο τρόπος που σας φέρθηκε είναι λάθος.
2. Διακοπή των κύκλων
Εάν είστε παιδί ενός γονέα που έχει διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη διαταραχή ή που εμφανίζει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, μπορεί να είστε μέρος μιας κληρονομιάς τραύματος μεταξύ των γενεών. Αυτό σημαίνει ότι τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά που εμφανίζει ο γονέας σας μπορεί να προέρχονται από ανεπιθύμητα συμβάντα στην παιδική τους ηλικία.
Η έρευνα έχει βρει ότι τα συμπτώματα της διαταραχής μερικές φορές συνδέονται με την παιδική παραμέληση ή με είδη κακοποίησης, όπως:
- λεκτική κακοποίηση
- σωματική κακοποίηση
- σεξουαλική κακοποίηση
- συναισθηματική κακοποίηση
3. Επεξεργασία της θλίψης
Η θλίψη είναι μια φυσική απάντηση στην απώλεια. Η απώλεια που δεν είναι τόσο αναγνωρισμένη από την κοινωνία αναφέρεται συνήθως ως θλίψη χωρίς δικαιώματα.
Μπορείτε επίσης να προσπαθείτε να την απωθήσετε μην επιτρέποντας στον εαυτό σας να θρηνήσει για την απώλεια μιας παιδικής ηλικίας που ήταν απαλλαγμένη από ναρκισσιστική επιρροή.
Για παράδειγμα, ως παιδί, μπορεί να μην είχατε:
- τη φροντίδα των γονιών που σας άξιζε
- την ξέγνοιαστη και αθώα παιδική ηλικία που βιώνουν οι συνομήλικοί σας
- ένα σταθερό περιβάλλον που σας επέτρεψε να αισθάνεστε ασφάλεια
- την άνευ όρων αποδοχή για την ενίσχυση της υγιούς αυτοεκτίμησης
- την ελευθερία να αναπτύξετε τη δική σας ταυτότητα
Η αναγνώριση και η επεξεργασία σημαντικών απωλειών όπως αυτές μπορεί να σας βοηθήσει να προχωρήσετε στο ταξίδι θεραπείας σας.
4. Μαθαίνοντας για τον ναρκισσισμό
Η εκπαίδευση του εαυτού σας σχετικά με τον ναρκισσισμό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τοξικές συμπεριφορές, όπως τη χειραγώγησή και τη συναισθηματική κακοποίηση.
Εάν εσωτερικεύσετε την κριτική που δέχεστε ή κατηγορείτε τον εαυτό σας όταν ο γονιός σας είναι δυσαρεστημένος, αυτό μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας. Η εκπαίδευση του εαυτού σας σχετικά με την πάθηση μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε ναρκισσιστικές συμπεριφορές.
Η ανάλυση ναρκισσιστικών συμπεριφορών σάς δίνει τη δυνατότητα:
- ξέρετε πότε ένας ναρκισσιστής αντιδρά υπερβολικά σε μια κατάσταση
- κατανοήσουν ότι οι συμπεριφορές τους δεν πρέπει να λαμβάνονται προσωπικά
- προσδιορίζει τις προσπάθειες χειραγώγησης
- αναγνωρίζουν πότε οι προσδοκίες τους είναι άδικες ή ακατάλληλες
5. Καθορισμός ορίων
Ο καθορισμός ορίων είναι ένας τρόπος να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Τα εσωτερικά όρια μειώνουν την επιρροή των γονιών σας στον τρόπο που σκέφτεστε για τον εαυτό σας.
Αυτός ο τύπος ορίων περιλαμβάνει το να βλέπεις τις κακές συμπεριφορές τους ως συμπτώματα ναρκισσισμού και όχι ως αντανακλάσεις της αξίας σου. Αυτό σας προστατεύει από την εσωτερίκευση της βλάβης από τις συμπεριφορές τους.
Τα εξωτερικά όρια περιλαμβάνουν τη μείωση του τρόπου με τον οποίο έχετε μάθει να προσαρμόζετε υπερβολικά τον γονέα σας. Περιλαμβάνει να πείτε όχι και να εκφράσετε τις δικές σας προτιμήσεις και απόψεις.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να είναι ευκολότερο να θέσετε εξωτερικά όρια όταν είστε ενήλικες και δεν ζείτε πλέον με τον εν λόγω γονέα.
6. Επιλέγοντας για τον εαυτό σας
Η αλλαγή θέσεων εργασίας ή σπουδών για να ακολουθήσετε τα δικά σας ενδιαφέροντα είναι ένα παράδειγμα επιλογής για τον εαυτό σας.
Μπορεί να βρίσκεστε σε ένα μονοπάτι που ευχαριστεί το εγώ του γονέα σας, αλλά δεν ευθυγραμμίζεται με τους στόχους σας.
Η αλλαγή της πορείας σας είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσετε τη δική σας ταυτότητα, να εργαστείτε για την επίτευξη των στόχων σας και να δημιουργήσετε κάποια απόσταση μεταξύ σας και τις καταστροφικές συνέπειες των τακτικών χειραγώγησης των γονιών σας.
7. Βρίσκοντας πιο υγιείς σχέσεις
Μπορεί να είναι δύσκολο για το παιδί ενός γονέα που ζει με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης.
Καθώς μαθαίνετε περισσότερα για τον ναρκισσισμό και τις επιπτώσεις του, θα γίνετε πιο επιδέξιοι και σίγουροι στον εντοπισμό των ευεργετικών ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων.
Η χρήση της εμπειρίας και της διορατικότητάς σας για την εύρεση υγιών φιλιών και ρομαντικών σχέσεων είναι ένα σημαντικό μέρος για το σπάσιμο αυτού του κύκλου ψυχικής υγείας.
8. Αναζήτηση βοήθειας
Η εύρεση ενός θεραπευτή που ειδικεύεται σε ναρκισσιστικά μοτίβα σχέσεων μπορεί να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε. Ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει:
- να αναγνωρίσετε ναρκισσιστικές συμπεριφορές
- να αλλάξτε τα μοτίβα σκέψης σας
- να θέσετε όρια
- να αναγνωρίσετε τα χαρακτηριστικά υγιούς σχέσης
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://psychcentral.com