Η παροχή συμβουλών μπορεί να είναι δελεαστική, ωστόσο, δεν είναι πάντα επιθυμητή. Αντίθετα, μπορείτε να αναπτύξετε δεξιότητες για να είστε καλύτερος ακροατής και να υποστηρίζετε τους ανθρώπους γύρω σας.
Το να ακούτε κάποιον χωρίς να του λέτε τι να κάνει μπορεί να είναι δύσκολο. Η εξάσκηση της ενεργητικής ακρόασης και της συμπόνιας για τους άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να ακούτε χωρίς να τους δίνετε τη γνώμη σας.
Όταν ακούτε κάποιον να μιλά για τη ζωή ή τις προκλήσεις του, μπορεί να είναι δελεαστικό να δώσετε συμβουλές. Μερικές φορές η συμβουλή σας μπορεί να είναι ανεπιθύμητη.
Υπάρχουν τρόποι να ακούσετε χωρίς να εισάγετε τη γνώμη σας ή να δηλώσετε τι θα κάνατε. Ενώ μπορεί να είχατε παρόμοιες εμπειρίες με το άτομο που ακούτε, μερικές φορές αυτό το άτομο μπορεί να θέλει ένα ευγενικό αυτί που ακούει.
1. Ρωτήστε αν θέλουν βοήθεια
Υπάρχει κίνδυνος να είστε ευάλωτοι στους άλλους. Επομένως, εάν κάποιος μοιράζεται κάτι ευάλωτο μαζί σας και θέλετε να κάνετε κάτι γι’ αυτό, είναι πάντα καλύτερο να το ρωτάτε πριν ξεκινήσετε τη δράση.
Μερικές φορές ένα άτομο θέλει ένα αυτί που ακούει. Το να δίνετε συμβουλές ή να προσπαθείτε να αναλάβετε δράση μόνοι σας, ειδικά αυτόκλητα, θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.
Μπορείτε να πείτε “Θέλετε απλώς να σας ακούνε ή θα θέλατε να ακούσετε τις σκέψεις μου;”
2. Εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση
Εάν ακούτε για να καταλάβετε αντί να απαντήσετε, εξασκείτε στην ενεργητική ακρόαση. Η ενεργή ακρόαση απαιτεί να είστε προσεκτικοί και στην παρούσα στιγμή με τον ομιλητή, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε σε αυτό που προσπαθεί να πουν.
Έρευνα από το 2022 Trusted Source σχετικά με την ενεργητική ακρόαση προτείνει αυτές τις συμβουλές για να εξασκηθείτε στο να είστε καλύτερος ενεργός ακροατής:
- εστίαση στον ομιλητή
- ακούστε τι λέει ο ομιλητής — ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που θέλετε να ακούσετε
- χρησιμοποιήστε τα δικά σας λόγια για να παραφράσετε αυτά που ακούσατε να λένε
- κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις εάν χρειάζεστε βοήθεια για κατανόηση
- αποφύγετε την κρίση
- αποφύγετε να κάνετε υποθέσεις
- μην διατυπώσετε μια απάντηση μέχρι να ακούσετε ολόκληρο το μήνυμα
Η ενεργή ακρόαση μπορεί να σας βοηθήσει να ακούτε χωρίς να δίνετε πληροφορίες.
3. Επικυρώστε τα συναισθήματά τους
Εάν κάποιος είναι ευάλωτος μαζί σας, μπορεί να βοηθήσει στην επικύρωση των συναισθημάτων του. Εάν είναι γνήσιο, η επικύρωση των συναισθημάτων κάποιου άλλου μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας.
Η επικύρωση των συναισθημάτων κάποιου μπορεί να μοιάζει με αυτό:
«Μπορώ να καταλάβω γιατί ήταν δύσκολο για σένα».
«Θα ήμουν κι εγώ θυμωμένος αν μου συνέβαινε αυτό».
«Είμαι λυπημένος που σου συνέβη. δεν το άξιζες αυτό».
«Νομίζω ότι χειριστήκατε καλά αυτήν την κατάσταση. Είμαι περήφανος για σένα.”
Η επικύρωση των συναισθημάτων κάποιου δείχνει στον ομιλητή ότι καταλαβαίνεις τι επικοινωνεί.
4. Να είστε ένα ασφαλές άτομο για να μιλήσετε
Όταν κάποιος είναι ευάλωτος μαζί σου, το να πετάς πολλές ιδέες και προτάσεις είναι δελεαστικό. Εάν είστε πολύ γρήγοροι να δώσετε συμβουλές ή να πείτε στο άτομο τι θα κάνατε, μπορεί να αισθάνονται ανασφαλείς να εκφράσουν το μήνυμά τους.
Αποφύγετε να κρίνετε αυτό που λέει το άτομο και προσφέρετε υποστήριξη αντί για συμβουλές. Εάν ντρέπεστε κάποιον που εκφράζει τα συναισθήματά του, πιθανότατα δεν θα σας εμπιστευτεί ή δεν θα σας μιλήσει ξανά.
5. Ασκηθείτε στη συμπόνια
Η εξάσκηση της συμπόνιας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων σας και της συνολικής ευημερίας σας. Οι ερευνητές προτείνουν ότι δεν υπάρχει καθολικός ορισμός της συμπόνιας. Αντίθετα, η συμπόνια αποτελείται από πολλά μέρη.
Οι ίδιοι ερευνητές συζητούν αυτά τα μέρη που σχετίζονται με τη συμπόνια:
- αναγνώριση του πόνου
- αναγνωρίζοντας ότι τα βάσανα συμβαίνουν παγκοσμίως
- δείχνοντας ενδιαφέρον για όσους υποφέρουν και ασκούν ενσυναίσθηση
- σταθεροποιώντας τον εαυτό σας όταν ακούτε αφηγήσεις για τα βάσανα κάποιου
- επιθυμία ή δράση για να βοηθήσουμε κάποιον να ανακουφίσει τον πόνο
Όταν η συμπόνια εφαρμόζεται στο να ακούς κάποιον χωρίς συμβουλές, το να αναγνωρίζεις τις προκλήσεις κάποιου και να του δείχνεις ότι νοιάζεσαι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εάν μπορείτε να τους βοηθήσετε, αυτό μπορεί να δείξει συμπόνια, αλλά μπορεί να μην θέλουν πάντα βοήθεια.
6. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους
Η ενσυναίσθηση είναι να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου και όχι να λυπάσαι το άτομο. Όταν καταλαβαίνετε πραγματικά πώς μπορεί να είναι μια κατάσταση για κάποιον, είναι πιο εύκολο να παρέχετε υποστήριξη.
Η ενεργητική ακρόαση και η αντανάκλαση συναισθημάτων στο άτομο που ακούτε μπορεί να σας βοηθήσει να εξασκήσετε την ενσυναίσθηση. Μπορεί να μοιράζεστε μια προκλητική ή χαρούμενη εμπειρία με τον ομιλητή και η κατανόηση των συναισθημάτων του μπορεί να σας βοηθήσει να είστε ένα ασφαλές άτομο για να μιλήσετε μαζί του.
7. Μοιραστείτε μια παρόμοια ιστορία
Μπορεί να είναι χρήσιμο να ρωτήσετε το άλλο άτομο εάν θέλει να ακούσει την εμπειρία σας πριν το πείτε.
Όταν μιλάτε σε κάποιον, μπορεί να θέλετε να αισθάνεστε κατανοητοί ή να ελπίζετε ότι οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να συσχετιστούν με αυτό που λέτε.
Αντί να δίνετε συμβουλές, μερικές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο να μοιραστείτε μια ιστορία μιας παρόμοιας πρόκλησης που περάσατε και πώς την περάσατε.
Εάν κάποιος σας πει τι να κάνετε, μπορεί να ακούγεται ελεγχόμενο. Εάν έχετε ξεπεράσει δυσκολίες στη ζωή σας, μπορεί να είναι χρήσιμο για τον ομιλητή να ακούσει για τις εμπειρίες σας και πώς λύσατε ένα παρόμοιο πρόβλημα.
Η κοινή χρήση μιας ιστορίας μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά μπορεί επίσης να μεταμφιεστεί ως συμβουλή τυλιγμένη σε μια ιστορία. Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο, προσπαθήστε να τη χρησιμοποιήσετε με φειδώ και προσεκτικά.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://psychcentral.com