Η κατανόηση και η αναγνώριση της τακτικής ενός ναρκισσιστή μπορεί να είναι ενδυναμωτική. Όταν δεν μπορούν πλέον να σας ελέγξουν, οι αντιδράσεις τους μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.
Κάποιοι μπορεί να καταφύγουν σε πιο επιθετικές τακτικές χειραγώγησης, ενώ άλλοι μπορεί να υποχωρήσουν και να εστιάσουν την προσοχή τους αλλού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι αντιδράσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν την αξία ή τον χαρακτήρα σας, αλλά μάλλον αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ανασφάλειες.
Λοιπόν, πώς αντιδρά ένας ναρκισσιστής όταν δεν μπορεί πια να σας ελέγξει;
Η απάντηση είναι τόσο περίπλοκη όσο και η ίδια η διαταραχή. Μπορεί να αποσυρθούν εντελώς, δίνοντάς σας τη σιωπηλή μεταχείριση σε μια προσπάθεια να σας κάνουν να νιώσετε ένοχοι και να αναζητήσετε ξανά την έγκρισή τους. Εδώ είναι μερικές τακτικές που θα χρησιμοποιήσουν όταν δεν έχουν πλέον τον έλεγχο:
Αυξημένη χειραγώγηση
Σε περιπτώσεις όπου ένας νάρκισσος αισθάνεται ότι χάνει την επιρροή του πάνω σας, μπορεί να κλιμακώσει τις τακτικές χειραγώγησής του για να ανακτήσει τον έλεγχό του. Μια τέτοια τακτική είναι το gaslighting, μια στρατηγική χειραγώγησης που σκοπό έχει να σας κάνει να αμφισβητήσετε τις δικές σας αναμνήσεις, αντιλήψεις, ακόμα και τη λογική σας.
Μπορεί επίσης να αυξήσουν τη συχνότητα των ψεμάτων τους ή να επινοήσουν περίπλοκες ιστορίες που έχουν σχεδιαστεί για να αλλάξουν την άποψή σας. Μια άλλη τυπική τακτική είναι η πρόκληση ενοχής – σας χειραγωγούν ώστε να νιώθετε τύψεις που διεκδικείτε τα όριά σας ή ότι δεν τηρείτε τις οδηγίες τους. Ουσιαστικά, αυτές οι τακτικές είναι όλες απεγνωσμένες προσπάθειες να επιβεβαιωθεί εκ νέου η κυριαρχία και ο έλεγχος του ναρκισσιστή μέσα στη σχέση.
Επίθεση
Όταν ένας ναρκισσιστής αισθάνεται ότι χάνει τον έλεγχο πάνω σας, μπορεί να καταφύγει στην επιθετικότητα ή τον εκφοβισμό. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως υψηλές φωνές, σκληρά λόγια, υποτιμητικά σχόλια ή ακόμα και σωματικές απειλές. Στόχος τους είναι να σας ενσταλάξουν φόβο ή δυσφορία, καθιστώντας σας πιο πιθανό να υποκύψετε στη θέλησή τους για να αποφύγετε τις συγκρούσεις.
Είναι μια μορφή παιχνιδιού εξουσίας, όπου χρησιμοποιούν εχθρότητα ή απειλή για να διατηρήσουν την αντιληπτή υπεροχή και τον έλεγχό τους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι μόνο ακατάλληλη αλλά μπορεί επίσης να είναι καταχρηστική. Εάν βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια από έμπιστα άτομα ή επαγγελματίες.
Αθόρυβη αντιμετώπιση
Η σιωπηλή θεραπεία είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές όταν αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο. Αυτό περιλαμβάνει το να σας αγνοούν, την άρνηση να συμμετάσχετε σε συζήτηση ή τη συγκράτηση της στοργής και της προσοχής. Ο στόχος αυτής της στρατηγικής χειραγώγησης είναι να σας κάνει να νιώσετε ένοχοι, παραμελημένοι ή απελπισμένοι για την έγκρισή τους.
Είναι μια μορφή συναισθηματικής τιμωρίας που έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να συμμορφωθείτε με τις επιθυμίες τους ή να σας κάνει να νιώσετε υπεύθυνοι για τη σύγκρουση. Ουσιαστικά, χρησιμοποιούν τη σιωπή ως όπλο για να χειραγωγήσουν τα συναισθήματά σας και να ανακτήσουν τον έλεγχο της σχέσης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτή τη συμπεριφορά ως προς αυτό που είναι: μια τακτική ελέγχου, όχι μια αντανάκλαση της αξίας σας ή της εγκυρότητας των πράξεων σας.
Παίζοντας το θύμα
Οι ναρκισσιστές συχνά καταφεύγουν στο να υποδυθούν το θύμα όταν αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο. Σε αυτό το σενάριο, στρίβουν την αφήγηση για να απεικονίσουν τους εαυτούς τους ως εκείνους που αδικούνται και εσείς ως τον επιτιθέμενο. Οι ιστορίες τους για το καημό και την αδικία έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν τη συμπάθεια από τους άλλους και να σας χειραγωγούν ώστε να αισθάνεστε ένοχοι που υπερασπίζεστε τον εαυτό σας.
Αυτή η τακτική εξυπηρετεί έναν διπλό σκοπό: απομακρύνει την προσοχή από τη δική τους επιβλαβή συμπεριφορά, ενώ ταυτόχρονα σας κάνει να αμφισβητήσετε τις ενέργειές σας. Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό τους ως θύμα, ελπίζουν να ανακτήσουν τον έλεγχο κάνοντας σας να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να καλύψετε τις ανάγκες τους ή να επανορθώσετε. Η αναγνώριση αυτής της τακτικής χειραγώγησης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των ορίων και της ψυχικής σας ευεξίας.
Συκοφαντίες
Οι ναρκισσιστές μπορεί να καταφύγουν σε συκοφαντίες ή να διαδίδουν ψευδείς φήμες για εσάς όταν αισθάνονται ότι απειλείται ο έλεγχός τους. Αυτή η τακτική, γνωστή ως «εκστρατεία δυσφήμισης», έχει σχεδιαστεί για να βλάψει τη φήμη σας και να σας απομονώσει από το δίκτυο υποστήριξής σας. Αμαυρώνοντας την εικόνα σας, στοχεύουν να κάνουν τους άλλους να αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία σας, διευκολύνοντας τον ναρκισσιστή να χειραγωγήσει την αφήγηση υπέρ τους. Επιπλέον, απομονώνοντάς σας από τους άλλους, ελπίζουν να σας κάνουν να εξαρτηθείτε περισσότερο από αυτούς, ανακτώντας έτσι τον χαμένο τους έλεγχο. Αυτή η κρυφή τακτική υπογραμμίζει τα μήκη στα οποία μπορεί να φτάσει ένας ναρκισσιστής προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία και τον έλεγχό του.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Ε – Learning Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας – Αναγνώριση & Κατάλληλη Διαχείριση.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/e-seminaria/psychopathologia/e-learning-seminario-narkissistiki-diatarachi-prosopikotitas-anagnorisi-amp-katallili-diacheirisi-2/
«Ηoovering»
Ο όρος «hoovering» στο πλαίσιο της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς προέρχεται από την ηλεκτρική σκούπα Hoover, γνωστή για την ισχυρή αναρρόφησή της. Αυτό αντιπροσωπεύει μεταφορικά τις προσπάθειες του ναρκισσιστή να σας τραβήξει πίσω στην τοξική σχέση που προσπαθείτε να αφήσετε ή από την οποία προσπαθείτε να απομακρυνθείτε. Μπορεί να το κάνουν αυτό δίνοντας μεγαλεπήβολες υποσχέσεις αλλαγής ή πλημμυρίζοντας σας με απροσδόκητη στοργή και προσοχή.
Ο στόχος είναι να σας κάνει να πιστέψετε ότι έχουν μεταμορφωθεί ή ότι νοιάζονται πραγματικά, με τον τρόπο αυτό να σας χειραγωγήσουν ώστε να επανασχεδιαστείτε μαζί τους. Ωστόσο, αυτές είναι συχνά κενές χειρονομίες που χρησιμοποιούνται ως τακτική ελέγχου για να ανακτήσουν τη χαμένη τους δύναμη και τα επιβλαβή μοτίβα είναι πιθανό να επανεμφανιστούν μόλις πιστέψουν ότι έχουν ανακτήσει τον έλεγχο. Η αναγνώριση αυτής της τακτικής μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των ορίων σας και την προστασία της συναισθηματικής σας ευεξίας.
Απόρριψη
Όταν ένας ναρκισσιστής αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο πάνω σας, μπορεί να καταφύγει σε μια τακτική γνωστή ως «απόρριψη». Αυτό συνεπάγεται ότι ο ναρκισσιστής διακόπτει απότομα τους δεσμούς μαζί σας και πηγαίνει σε κάποιον άλλον που αντιλαμβάνονται ότι είναι πιο εύκολο να τον ελέγξουν. Η φάση απόρριψης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη καθώς συχνά έρχεται χωρίς προειδοποίηση, αφήνοντάς σας να αισθανθείτε σύγχυση και εγκατάλειψη.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν αντανακλά την αξία σας, αλλά μάλλον μια εκδήλωση της αδυναμίας του να κρατήσει μια σχέση χωρίς κυριαρχία και έλεγχο. Η γρήγορη μετακίνησή τους σε έναν νέο στόχο είναι μια προσπάθεια να ανακτήσουν την αίσθηση της δύναμης και της ανωτερότητας που ποθούν.
Προβολή
Οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν συχνά έναν ψυχολογικό αμυντικό μηχανισμό γνωστό ως «προβολή» όταν αισθάνονται ότι ο έλεγχος τους ξεφεύγει. Αυτό σημαίνει ότι σας κατηγορούν για τις ίδιες συμπεριφορές ή στάσεις για τις οποίες είναι ένοχοι. Για παράδειγμα, μπορεί να σας κατηγορήσουν ότι είστε ελεγκτικοί ή χειριστικοί, ακόμη και όταν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιο χαρακτηριστικά της δικής τους συμπεριφοράς.
Μεταθέτοντας την ευθύνη σε εσάς, απομακρύνουν την προσοχή από τις δικές τους ελλείψεις και αδικίες. Αυτό όχι μόνο σας μπερδεύει, αλλά σας κάνει επίσης να αισθάνεστε ένοχοι ή αμυντικοί, αποσπώντας έτσι την εστίασή σας από την ανάρμοστη συμπεριφορά του ναρκισσιστή. Η αναγνώριση αυτής της τακτικής μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την προοπτική και να αποφύγετε να παρασυρθείτε σε περιττές αυτοκατηγορίες.
«Τριγωνοποίηση»
Οι ναρκισσιστές μπορεί να χρησιμοποιήσουν μια τακτική γνωστή ως «τριγωνοποίηση» για να διατηρήσουν ή να ανακτήσουν τον έλεγχο. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ενός άλλου ατόμου, συχνά με τη μορφή ρομαντικού ενδιαφέροντος ή πρώην συντρόφου, ως εργαλείο για να προκαλέσεις ζήλια ή ανασφάλεια σε εσάς. Μπορεί να σας συγκρίνουν δυσμενώς με αυτό το άτομο, να επιδεικνύουν τις αλληλεπιδράσεις τους μαζί του ή ακόμα και να δημιουργήσουν μια σχέση όπου δεν υπάρχει.
Ο στόχος είναι να σας κάνει να αισθάνεστε απειλή ή λιγότερο, κλονίζοντας έτσι την αυτοπεποίθησή σας και κάνοντας σας να εργαστείτε σκληρότερα για την έγκρισή τους. Αυτό δημιουργεί ένα τρίγωνο έντασης και ανταγωνισμού, το οποίο ο ναρκισσιστής χειραγωγεί προς όφελός του για να διατηρήσει τον έλεγχο. Η αναγνώριση αυτής της τακτικής μπορεί να σας βοηθήσει να αντισταθείτε στο να παρασυρθείτε σε αυτά τα χειριστικά παιχνίδια.
Love Bombing
Αυτή είναι μια τακτική χειραγώγησης γνωστή ως «βομβαρδισμός αγάπης», όπου ο ναρκισσιστής σας πλημμυρίζει με υπερβολική στοργή, φιλοφρονήσεις και προσοχή για να σας επαναφέρει στον έλεγχό του. Εάν οι άλλες τακτικές τους αποτύχουν, μπορεί να καταφύγουν σε αυτή τη στρατηγική για να σας κάνουν να νιώσετε ξεχωριστοί και επιθυμητοί.
Ωστόσο, αυτή η ξαφνική εισροή στοργής συνήθως δεν διαρκεί και χρησιμοποιείται μόνο μέχρι να νιώσουν ότι έχουν ανακτήσει την εξουσία τους πάνω σας. Μόλις πιστέψουν ότι έχουν εξασφαλίσει ξανά τη συναισθηματική σας επένδυση, η στοργή συχνά μειώνεται και ο κύκλος της χειραγώγησης συνεχίζεται. Η αναγνώριση αυτού του προτύπου μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των ορίων σας και την προστασία της συναισθηματικής σας ευεξίας.
Τελική σκέψη
Οι ναρκισσιστές βασίζονται στον έλεγχο επειδή ενισχύει την διογκωμένη αίσθηση της αυτο-σημασίας τους και προστατεύει τον εύθραυστο εγωισμό τους. Όταν χάνουν τον έλεγχο, είναι σαν να καταρρέει ολόκληρος ο κόσμος τους και μπορούν να αντιδράσουν με απρόβλεπτους τρόπους.
Η κατανόηση αυτών των δυναμικών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση ενός ναρκισσιστή. Αναγνωρίζοντας τις τακτικές χειραγώγησης τους, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να ανακτήσετε τη δική σας δύναμη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό σταθερών ορίων, την αναζήτηση υποστήριξης από έμπιστους φίλους ή επαγγελματίες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τον τερματισμό της σχέσης εντελώς.
Θυμηθείτε, δεν είναι δική σας ευθύνη να διαχειριστείτε τα συναισθήματα ενός ναρκισσιστή ή να υπομένετε την κακοποίησή του. Αξίζετε σεβασμό, καλοσύνη και κατανόηση σε όλες τις σχέσεις σας. Μην φοβάστε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να ανακτήσετε τον έλεγχο.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://beautyhealthpage.com/