Της Κωνσταντίνας Κένου, Ψυχολόγου, M.Sc. Κλινικής Ψυχολογίας
Είναι πολλές οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες συμβάντων όπου κάποιος γονέας επιτίθεται λεκτικά στο παιδί του. Η κοινωνία φαίνεται αρκετά ανεκτική σε αυτό λέγοντας « Προσπαθεί να βοηθήσει το παιδί του» ή «Αν δεν του φωνάξεις πως θα καταλάβει;». Η επιστήμη από την άλλη είναι ξεκάθαρη στο πως οι λέξεις που μειώνουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις του παιδιού αποτελούν μια μορφή κακοποίησης. Τέτοιου είδους επιθετικά μηνύματα μπορούν να μετατραπούν σε έντονη αυτοκριτική, καθώς και στη συνήθεια το άτομο να επικεντρώνεται μόνο στις αποτυχίες του.
Εκφράζοντας αυτές τις 5 φράσεις ο γονέας μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού του, εμποδίζοντας την φυσιολογική ανάπτυξή και κάνοντας το παιδί πιο ευάλωτο στην εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων.
- Για τι δεν μπορείς να είσαι πιο….
Οι γονείς συνήθως πιστεύουν ότι θα είναι βοηθητικό για το παιδί τους να θέσουν έναν πιθανό μοντέλο που θα μπορούσε να ακολουθήσει. Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου βοηθητικό. Αποτελεί μια τραυματική και οδυνηρή εμπειρία για το παιδί καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να λάβει αγάπη και φροντίδα από τον γονέα. Οι άνθρωποι αντιδρούν πιο έντονα στα αρνητικά βιώματα, και οι αναμνήσεις αρνητικών καταστάσεων αποθηκεύονται σε ένα διαφορετικό μέρος στον εγκέφαλο στο οποίο έχει πιο εύκολη πρόσβαση από τις θετικές.
- Είσαι πάντα…
Είναι μια αρκετά επιθετική φράση καθώς το παιδί αισθάνεται αβοήθητο μπροστά σε μια μορφή εξουσίας. Κάθε είδους κριτική την παίρνει προσωπικά και βλέπει με αρνητικό τρόπο την προσωπικότητά και τον χαρακτήρα του.
Δείτε το Νέο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: «Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να μιλήσουν για τα συναισθήματα τους μέσω του παιχνιδιού». Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε:
- Παραείσαι ευαίσθητος
Όταν το παιδί ακούει αυτή την φράση όλη την ώρα, το αποτέλεσμα θα είναι να αρχίσει να γίνεται αρκετά ευαίσθητο επειδή οι γονείς με αυτόν τον τρόπο μειώνουν ή αρνούνται την συναισθηματική αντίδραση του παιδιού. Αυτή η φράση μπορεί να οδηγήσει το παιδί να κατηγορεί το ίδιο μέσα σε μια μη λειτουργική σχέση. Το παιδί με άλλα λόγια αισθάνεται ότι είναι δικό του λάθος που πληγώνεται.
- Δεν είναι τόσο σημαντικό
Αυτή η φράσει είναι ένας τρόπος ώστε ο γονέας να καθορίσει τι αισθάνεται το παιδί για μια κατάσταση. Έτσι το παιδί δεν έχει την δυνατότητα να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του. Αντιθέτως ο γονέας μειώνει την αξία της κατάστασης χωρίς να λάβει υπόψη του αν είναι όντως κάτι σημαντικό για το παιδί.
- Είσαι….
Δεν είναι καθόλου σωστό ο γονέας να χαρακτηρίζει το παιδί του με μια συγκεκριμένη λέξη π.χ. δειλός, ανίκανος κλπ. Τέτοιες λέξεις μπορούν να προκαλέσουν τεράστιο πόνο κα σοκ στο παιδί. Το γεγονός ότι εσύ ως ενήλικας έχει θυμώσει δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν επηρεάζεται.
Τη δύναμη που κάποιοι γονείς θεωρούν ότι έχουν πάνω στο παιδί τους μπορεί να υπάρξουν φορές που να την καταχραστούν. Η αλλαγή αυτού του λεξιλογίου καθώς και του τρόπου αντιμετώπισης του παιδιού θα ωφελήσει και το παιδί, αλλά και τους ίδιους.
Σύντομο Βιογραφικό Κωνσταντίνας Κένου
Η Κωνσταντία Κένου είναι Ψυχολόγος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στην Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Swansea, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει αποκτήσει κλινική εμπειρία μέσω πρακτικής άσκησης και εργασίας σε δομές ψυχικής υγείας και νοσοκομεία στην Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση ερευνών σε ακαδημαϊκά πλαίσια, καθώς και στην οργάνωση και παρουσίαση σεμιναρίων.
Τομείς Εξειδίκευσης: Αυτό-αποδοχή και Αυτοεκτίμηση, Τραυματικά Βιώματα
Θεσσαλονίκη, email: konstantina_kenou@hotmail.com, τηλ. 6978152271