Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου με Ειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική Θεραπεία, Υπεύθυνη Διεύθυνσης Psychopedia.gr
Συχνά όταν ανοίγονται συζητήσεις περί σχέσεων ακούγονται τα εξής και από τα δύο φύλα : “είναι δύσκολες οι σχέσεις σήμερα”, “οι άνδρες/οι γυναίκες έχουν ξεφύγει”, “έχει χαθεί το φλέρτ από κοντά”, “ο ένας περιμένει ανταπόκριση από τον άλλον” κ.τ.λ.π. Κάπως έτσι και εμείς έχοντας αποχωρήσει από μια σχέση, όσο περνάει ο καιρός δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι εκεί έξω υπάρχει κάτι που να μας καλύπτει πλήρως. Πειραματιζόμενοι με το σύγχονο τρόπο φλέρτ (Facebook, viber, chatrooms και μέσω άλλων κοινωνικών δικτύων) βλέπουμε ότι τόσο εμείς όσο και η άλλη πλευρά αναμένει πρώτη την επιβεβαίωση προκειμένουν να προχωρήσει στην επόμενη πρόταση.
Τι συμβαίνει όμως όταν εμπλεκόμαστε σε συχνές συναναστροφές που φτάνουν μόνο μέχρι ένα σημείο; Γιατί τελικά δε βρίσκουμε αυτό που θα θέλαμε τόσο από μια σχέση;
Συχνά τείνουμε να μεταφράζουμε συμπεριφορές στο παρόν με βάση τις εμπειρίες που είχαμε στο παρελθόν. Για παράδειγμα αν έχουμε συναντήσει συντρόφους οι οποίοι ήταν για εμάς αδιάφοροι, μια νέα γνωριμία που μπορεί στην αρχή να μην είχε δείξει το ενδιαφέρον που θα θέλαμε να θεωρήσουμε ότι δεν είναι για εμάς και να αποχωρήσουμε από τη διαδικασία.
Έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι η ανασφάλεια μας πως τα πράγματα μπορεί να μην βαδίσουν τελικά όπως θα θέλαμε, από μόνη της ωθεί το άλλο μέρος να δράσει εξίσου επιφυλακτικά;
Από την άλλη, όσες ευκαιρίες και να δώσουμε σε μια γνωριμία χανόμαστε στη μετάφραση όταν α)περιμένουμε περισσότερα από όσα εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε και β)όταν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ποιες είναι οι βασικές αξίες που ζητούμε να έχει ο/η σύντροφός μας.
Στην πρώτη περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν δείχνουμε ότι θέλουμε να συσχετιστούμε ώστε κυρίως να λάβουμε παρά να δώσουμε, από μόνο του οδηγεί σε ημερομηνία λήξης. Είναι απαραίτητο πρώτα να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας ώστε να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε και να βιώσουμε μια ισορροπημένοη σχέση. Όταν σεβόμαστε τον εαυτό μας, ξέρουμε πότε είμαστε καλά και πότε δεν μας κάνει καλό μια σχέση.
Στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται να δούμε ότι όσο περισσότερα ζητάμε ή όσο περισσότερα αποκλείουμε τόσο μικραίνουμε τις πιθανότητες να βρούμε αυτό που ζητάμε.
Αντί λοιπόν να σκεφτόμαστε τι δεν θέλουμε, ας σκεφτούμε τι είναι σημαντικότερο για εμάς από μια σχέση. Στη συνέχεια ας αναρωτηθούμε από αυτά που ζητάμε τι πρόκειται να δώσουμε ούτως ή άλλως.
Η σχέση περιέχει συμβιβασμούς γιατί στα πλαίσια των δυο εγώ, δημιουργείται το εμείς. Αυτό το εμείς, όταν καλλιεργείται, γίνεται οικείο, έχει την οικειότητα του και τα σκαμπανευάσματα του αλλά στο πέρασμα του χρόνου ενδυναμώνεται και γίνεται ουσιαστικότερο.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Οι τοξικοί άνθρωποι στη ζωή μας – Κατάλληλη αντιμετώπιση και διαχείριση”. Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018 – Ώρα: 17:00μ.μ.-19:00μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-seminario-toxiki-anthropi-sti-zoi-mas-katallili-antimetopisi-ke-diachirisi-2292018/
Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να επηρεάσεις τον εαυτό σου και τους άλλους”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Διαταραχές ύπνου”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.