Μια παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας είναι στον ορίζοντα – η άνοια.
Είναι μια πάθηση που μπορεί να προκληθεί από μια σειρά ασθενειών που καταστρέφουν σταδιακά τα νευρικά κύτταρα και βλάπτουν τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την πτώση των γνωστικών λειτουργιών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Με την πρόοδο της ιατρικής, της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και η γήρανση του πληθυσμού στον κόσμο αυξάνεται με πρωτοφανή ρυθμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο μεγαλύτερoυ αριθμού που ζουν με άνοια.
«Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός των ηλικιωμένων συνεχίζει να αυξάνεται, ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια αναμένεται επίσης να αυξηθεί, φτάνοντας περίπου τα 139 εκατομμύρια περιπτώσεις άνοιας μέχρι το έτος 2050», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση. Από το 2023, υπήρχαν περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι με άνοια παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω θα διπλασιαστεί σε 2,1 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Κίνδυνοι άνοιας
«Η άνοια είναι επί του παρόντος η έβδομη κύρια αιτία θανάτου και μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με σχεδόν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις άνοιας κάθε χρόνο.
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2023 από τον ΠΟΥ, ψυχολόγοι και ερευνητές εργάζονται για να αποτρέψουν την εμφάνισή της.
Ενώ η ηλικία εξακολουθεί να είναι ο ισχυρότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου για άνοια, οι ερευνητές έχουν βρει ένα σύνολο 12 «δυνητικά τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου», σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Lancet για το 2020:
- Λιγότερη εκπαίδευση
- Υπέρταση
- Πρόβλημα ακοής
- Κάπνισμα
- Παχυσαρκία
- Κατάθλιψη
- Φυσική αδράνεια
- Διαβήτης
- Χαμηλή κοινωνική επαφή
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Τραυματική εγκεφαλική βλάβη
- Μόλυνση του αέρα
«Μαζί οι 12 τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου ευθύνονται για περίπου το 40% των παγκόσμιων ανοιών, οι οποίες κατά συνέπεια θεωρητικά θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν», σύμφωνα με το The Lancet.
Ενώ η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τα επίπεδα εκπαίδευσης μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση της άνοιας, ιδιαίτερα στην πρώιμη ζωή, αρκετοί άλλοι κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Αυτό που γνωρίζουμε επί του παρόντος είναι ότι ό,τι είναι καλό για την καρδιά σας είναι καλό για τον εγκέφαλό σας, και αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες αγγειακού κινδύνου για άνοια», είπε ο Timothy Singham, κλινικός ψυχολόγος και επίκουρος λέκτορας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Έτσι, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, η έλλειψη ύπνου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα επιβαρύνουν τον εγκέφαλό σας και κινδυνεύουν να αναπτύξουν μελλοντικές βλάβες, όπως αυτά αποτελούν κίνδυνο για την καρδιά, είπε ο Singham.
Ενώ ένα υγιές σώμα μπορεί να μετριάσει τους κινδύνους άνοιας, ένα υγιές μυαλό δεν είναι λιγότερο σημαντικό.
«Γνωρίζουμε ότι άτομα που έχουν σωρευτικά συμπτώματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, στην πραγματικότητα έχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας», είπε ο Singham.
«Αν δούμε συμπωματική βελτίωση στην ψυχική υγεία κάποιου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, τότε αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να έχετε άνοια τελικά».
Πώς να μειώσετε τους κινδύνους
Ακολουθούν πέντε βασικοί «προστατευτικοί παράγοντες» ή πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης άνοιας:
- Τακτική σωματική δραστηριότητα
- Τρώω υγιεινά
- Δημιουργία ενός υγιούς δικτύου υποστήριξης
- Καλή υγιεινή ύπνου
- Βρείτε τρόπους να ρυθμίσετε το άγχος και τα συναισθήματα
- Μπορεί να είναι εύκολο να εμπλακείτε στον γρήγορο ρυθμό της καθημερινής ζωής, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα.
«Η ψυχική σας υγεία υποφέρει πολύ γρήγορα αν δεν είστε — σωματικά δραστήριοι, δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, δεν μπορείτε να δείτε πολύ τη φύση, είστε κλεισμένοι στο γραφείο ή στο σπίτι όλη μέρα», Singham είπε.
Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να οικοδομήσουμε ένα υγιές δίκτυο υποστήριξης, όχι μόνο διαδικτυακά, αλλά και αυτοπροσώπως.
«Νομίζω ότι πολλοί νέοι [στηρίζονται στα] διαδικτυακά τους κοινωνικά δίκτυα — αλλά δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τις πρόσωπο με πρόσωπο [συναντήσεις] με φίλους», ο Ng Ai Ling, αναπληρωτής διευθυντής και κύριος σύμβουλος στην κοινότητα Viriya. Οι υπηρεσίες είπαν στο CNBC Make It.
«Το άλλο πράγμα που θα ήθελα να ενθαρρύνω τους νέους να κάνουν είναι να έχουν μια πολύ πειθαρχημένη, καλή υγιεινή ύπνου, επειδή ο εγκέφαλός μας χρειάζεται πραγματικά να ξεκουραστεί», είπε ο Ng. Προτείνει να κοιμάσαι τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ.
Τέλος, η εύρεση τρόπων ρύθμισης των συναισθημάτων και του στρες είναι ζωτικής σημασίας. Η εύρεση επαγγελματικής βοήθειας όταν απαιτείται ή η υποστήριξη του δικτύου υποστήριξής σας είναι τρόποι για να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία, εκτός από την καθημερινή διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, άσκησης και ύπνου.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.cnbc.com/