Δεν πρέπει να υποτιμάμε τη δύναμη που έχει η διαδικασία να μπορούμε να μιλάμε σε κάποιον που πραγματικά μας ακούει.
Ο πολιτισμός μας δεν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλούν για το συναισθηματικό τους πόνο. Ο πολιτισμός μας διδάσκει τους ανθρώπους να προσπαθούν να καταπιέσουν τα συναισθήματά τους. Οι άνθρωποι λένε ο ένας τον άλλο για να μην «γκρινιάζει» για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν.Επίσης συχνά λένε σε τέτοιες περιπτώσεις ότι οι κάποιος που αντιμετωπίζει πρόβλημα πρέπει να «πάρει τα πάνω του» και είναι ισχυρός. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα και περνούν δύσκολα πρέπει να “πνίξουν” τον πόνο τους, να τον περάσουν “αθόρυβα” χωρίς να καταλάβει κάποιος από τους γύρω τους ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Τα συναισθήματα τα οποία ας το πούμε γίνονται περισσότερα αποδεκτά για να μην δείξει κάποιος ότι πονά και ότι είναι ευάλωτος στους άλλους είναι για παράδειγμα για τους άνδρες ο θυμός. Αυτό είναι το “κατάλληλο” συναίσθημα που “πρέπει” σήμερα να εμφανίσει ένας άνδρας για να μην δείξει ότι υποφέρει. Έτσι, για πολλούς άνδρες, συναισθήματα όπως η θλίψη, μοναξιά, απογοήτευση, άγχος, ενοχή, ντροπή διοχετεύονται σε εκφράσεις που μοιάζουν με θυμό. Επίσης υπάρχουν και οι Ανθυγιεινοί μηχανισμοί αντιμετώπισης-όπως η χρήση αλκοόλ και άλλών εθιστικών ουσιών, με σκοπό να απωθήσουν τα γνήσια αισθήματα που έχει κάποιος. Αυτά παρέχουν κάποια προσωρινή ανακούφιση, αλλά, τελικά, να υπονομεύσουν τη δύναμη, την υγεία και τη λειτουργικότητα του ατόμου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν αισθάνονται αναστατωμένοι, μπορούν να ωφεληθούν από κάποιον που έχει τη δυνατότητα να τους μιλήσει υπομονετικά, χωρίς εκφορά κρίσης, ενσυναισθητικά γιατί με αυτό τον τρόπο δείχνει ότι τους καταλαβαίνει σε ένα βαθύ επίπεδο. Υπάρχει κάτι βασικό με τον τρόπο που τα ανθρώπινα όντα αντιδρούν όταν λαμβάνουν αυτό το απλό, αλλά επιδέξιο τρόπο απάντησης στον συναισθηματικό τους πόνο. Η κατάθλιψη δεν είναι διαφορετικός πονος από οποιοδήποτε άλλο συναισθηματικό πόνο, με αυτή την έννοια.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Ασύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Kατάθλιψη και Σύγχρονη Θεραπεία”. Τρόπος Παρακολούθησης: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-katathlipsi-kai-sygchroni-therapeia/
Αν ο καθένας ο οποίος αισθάνθηκε κατάθλιψη μπορούσε να μιλήσει με έναν καλό ακροατή που θα μπορούσε να τον επηρεάσει με θετικό τρόπο, τότε δεν θα είχαμε τόσα πολλά καταθλιπτικά άτομα και ίσως ακόμη λιγότεροι άνθρωποι θα έπαιρναν αντικαταθλιπτικά.
Πρόσφατες έρευνες διεπίστωσαν ότι ίσως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα λειτουργούν περίπου όπως και τα ψευδοφάρμακα. Ίσως το εικονικό φάρμακο να λειτουργεί επειδή οι ασθενείς παίρνουν κάποια φροντίδα από την ανθρώπινη επαφή πριν από τη λήψη του χαπιού. Η ανθρώπινη επαφή πηγαίνει χέρι-χέρι με την ομιλία. Θα πρέπει όλοι μας να δούμε τους ανθρώπους να μας χαμογελούν, να είναι “ζεστοί” προς το μέρος μας, ίσως ακόμα και να μας αγγίξει ο φιλικός και εγκάρδιος τρόπος τους. Η “ζεστασιά” και η φροντίδα για την ανθρώπινη επαφή είναι απαραίτητη για μας να ζήσουμε καλά και να ευημερήσουμε.
Η καταστολή των συναισθημάτων μας και η στέρηση της ζεστή ανθρώπινης επαφής, μας κάνει πραγματικά πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι έχουν ακόμα περισσότερα να κρύψουν.
Πηγή: goodtherapy.com