Της Ελένης Γιουμίδου, Ψυχολόγου, Εξειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία
Όταν όλη η καθημερινότητά σας στρέφεται γύρω από ένα όνομα, όταν όλη η ζωή σας γυρνάει γύρω από ένα πρόσωπο όταν δεν υπάρχει χώρος και χρόνος ούτε για τον ίδιο σας τον εαυτό, τότε είναι η στιγμή που το συναίσθημα γίνετε εξάρτηση και συνάμα ένα δύσκολο πρόβλημα.
Όταν λοιπόν κανείς προσκολλάτε σε ένα άλλο άτομο τότε ξεκινά μία επίπονη διαδικασία που μόνο καλό δεν μπορεί να επιφέρει.
Συχνά, στις ερωτικές σχέσεις αλλά και σε άλλου είδους σχέσεις όπως είναι η οικογένεια συναντάμε άτομα που αδυνατούν να ζήσουν, χωρίς την παρουσία των ανθρώπων που ονομάζουν μέρος του εαυτού τους ή που δεν κάνουν τίποτα με ευχαρίστηση, αν αυτοί δεν συναινούν με την επιλογή τους.
Αυτή είναι η λεγόμενη συναισθηματική εξάρτηση και αναφέρεται στην ψυχική εκείνη κατάσταση, κατά την οποία δύο ή περισσότερα άτομα χάνουν τα όρια μεταξύ του εαυτού τους και του άλλου και δεν μπορούν να διακρίνουν τι είναι δικό τους και τι όχι. Συχνά ενστερνίζονται τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του ανθρώπου από τον οποίο προσκολλούνται, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ψυχική επιβάρυνση στους ίδιους και να εκτίθενται σε διάφορους κινδύνους. Συχνά τους κατακλύζει μία ανεξέλεγκτη ζήλεια, ενώ η επιθυμία να βρίσκονται μαζί τους είναι διαρκής. Η λογική δίνει τη θέση της στο παρορμητικό συναίσθημα και η εμμονικές σκέψεις κυριαρχούν. Διαστρεβλώσεις κυριεύουν το μυαλού τους, ενώ αδυνατούν να δουν τα πράγματα με καθαρή ματιά.
Ο άνθρωπος που εξαρτάται από τους άλλους έχει την αντίληψη ότι δεν έχει τη δυνατότητα να τα καταφέρει μόνος του. Βασίζεται στους άλλους και καλύπτει τις συναισθηματικές του ανάγκες με βάση τις προτεραιότητες των άλλων. Η στάση του είναι άκρως παθητική και δεν αναλαμβάνει συνήθως πρωτοβουλίες. Φοβάται τη μοναξιά και θα κάνει οτιδήποτε για να την αποφύγει ενώ παράλληλα δημιουργεί σχέσεις, ωθούμενος από τον φόβο της μοναξιάς και της απόρριψης.
Επίσης προσπαθεί να καλύψει πρώτα τις ανάγκες του συντρόφου του γιατί διαφορετικά πιστεύει ότι θα τον απορρίψει, και έχει την ανάγκη να μιλά συνέχεια μαζί του. Παράλληλα αρνείται να δει τη δυσλειτουργικότητά του και αποφεύγει διαρκώς την αλήθεια.
Συχνά η εξαρτητικές σχέσεις υποδηλώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανασφάλεια. Ίσως να υπάρχει και κάποιο παιδικό τραύμα ή ακάλυπτες ανάγκες που το άτομο προσπαθεί να καλύψει μέσα από την επαφή του με άλλους ανθρώπους.
Η εξάρτηση που βιώνει το άτομο μπορεί να αντιμετωπισθεί με ψυχοθεραπεία. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας είναι να αναγνωρίσει το πρόβλημα του και να είναι πρόθυμο να ζητήσει βοήθεια για να το αντιμετωπίσει. Μέσα από τη ψυχοθεραπεία θα αναγνωρίσει τις εξαρτητικές σχέσεις που δημιουργεί αλλά και τους βαθύτερους προβληματισμούς που τον οδήγησαν στη δημιουργία τους. Στόχος είναι το άτομο να νιώσει απελευθέρωση, αυτοπεποίθηση και ασφάλεια καθώς και να εκπαιδευτεί εκ νέου στη δημιουργία υγιών, μη προβληματικών σχέσεων.
Σύντομο Βιογραφικό Γιουμίδου Ελένης
H Γιουμίδου Ελένη είναι απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ψυχολογίας. Από το 2014 εξειδικεύεται στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεια. Το τρέχον χρονικό διάστημα παρέχει τις υπηρεσίες της ιδιωτικά σε ενήλικες σε ατομικό επίπεδο στην περιοχή της Κατερίνης. Ειδικεύεται σε θέματα όπως οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, οι φοβίες, η διαχείριση άγχους, η κακοποίηση γυναικών, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι διαταραχές προσωπικότητας.
Kατερίνη, elenigioumidou@yahoo.com, Αριθμός τηλεφώνου: 2351045520 – 6978560737