Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Εξειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική Θεραπεία, Tηλ. 6934650265, 210-6413306.
Είχατε σκεφτεί ότι το να μένετε μακριά από τις επιθυμίες σας δεν οφείλεται μόνο στο ότι δεν είστε τόσο αποφασιστικοί αλλά σε δυσκολία να διαχειριστείτε το χρόνο σας;
Αν είστε από αυτούς που θα ήθελαν επιπλέον χρόνο μέσα στο 24ωρο που διανύετε για να κάνετε αυτά που θέλετε μάλλον δίνετε περισσότερο χρόνο σε αυτά που θεωρείτε επείγον παρά σε αυτά που είναι περισσότερο απαραίτητα για εσάς. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι δίνετε άπλετο χρόνο στον εαυτό σας να σερφάρει στο διαδίκτυο ή απλά να κάτσει είτε επειδή είστε κουρασμένοι από όλη την ημέρα είτε απλά επειδή ο νους σας έφυγε στιγμιαία.
Τι μπορεί να συμβαίνει; Απορροφούμαστε από το καθημερινό μας τρέξιμο, από τις εισβάλλουσες ανησυχίες που μπαινοβγαίνουν στο μυαλό μας και όταν επιτέλους βρούμε λίγο χρόνο τον χρησιμοποιούμε ως εξής: Είτε αναπολούμε και κάνουμε πλάνα στο μυαλό μας για το τι θα θέλαμε να κάνουμε είτε «κατσαδιάζουμε» τον εαυτό μας που πάλι δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτό που επιθυμούσαμε.
Είναι καιρός να αρχίσουμε να προσθέτουμε λίγο χρόνο για εμάς και για τα θέλω μας. Η ευχαρίστηση του εαυτού μας δεν χρειάζεται να γίνεται με ενοχικό τρόπο. Φροντίζοντας τις ανάγκες μας δείχνουμε σεβασμό προς εμάς και αυξάνουμε την πίστη προς εμάς, επομένως και την αυτοεκτίμηση μας. Όταν δίνουμε χώρο στον εαυτό μας, μπορούμε να τον ακούσουμε όταν δεν είναι καλά, όταν κάτι δεν του πάει καλά και όταν θέλει να μας βοηθήσει να πάρουμε μια σημαντική απόφαση για εμάς.
Μια πολύ ωραία ερώτηση θα ήταν: Τι σχέση μπορεί να έχει η δυσκολία διαχείρισης χρόνου με τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας; Αρκετά μεγάλη! Διατηρώντας μια καλή σχέση με τον εαυτό μου μπορώ να βρω πιο εύκολα χρόνο για εμένα αλλά και να ορίσω συγκεκριμένες ώρες για συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δραστηριότητες. Με λίγα λόγια φροντίζοντας την αυτοεκτίμηση μου, μαθαίνω να βάζω όρια στο χρόνο μου. Ακριβώς επειδή ο χρόνος δεν έχει υπόσταση δεν μπορούμε να βάλουμε μια γραμμή σε αυτόν ώστε να καταλαβαίνουμε ότι μέχρι εδώ ήταν η διεργασία της δραστηριότητας που είχαμε να κάνουμε και οφείλουμε να πάμε στην επόμενη.
Καλά μέχρι εδώ, τι γίνεται όμως όταν έχω ήδη άπλετο χρόνο λόγω ανεργίας ή άλλης κατάστασης;Εδώ θα λέγαμε ότι όντως μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε; Γιατί ενώ έχουμε τόσο χρόνο για να κάνουμε πράγματα, δεν κάνουμε κάτι; Ένας σημαντικός λόγος είναι σίγουρα η ενοχή μας ότι καθώς δεν εργαζόμαστε άρα δεν είναι «σωστό» να ευχαριστηθούμε κάτι αλλά πρέπει να βρούμε μια δουλειά. Σε άλλη περίπτωση απλά επιλέγουμε να καταπιαστούμε με κάτι διαφορετικό. Γιατί όμως δεν νιώθουμε ικανοποιητική εσωτερική ευχαρίστηση; Μια καλή εξήγηση είναι ότι μένουμε περισσότερο στο «πρέπει», στο «θα» και στα πλάνα που χωρίς να το χουμε καταλάβει έχουν γίνει «αεροπλάνα» καθώς ο χρόνος περνάει.
Συχνά θεωρούμε ότι αν δεν κάνουμε κάτι εκείνη τη στιγμή που θα έπρεπε για εμάς έχουμε χάσει την ευκαιρία που θα είχαμε τότε. Στην πραγματικότητα ακόμη μπορούμε να πετύχουμε πράγματα. Ακόμη εκείνα που πάντα θέλαμε μπορούμε να τα επιδιώξουμε. Ακόμη και αν πλέον δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε πράγματα λόγω πεπερασμένου καιρού χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε αυτά που πραγματικά αγαπάμε και θέλουμε. Ότι έχει συμβεί, συνέβη. Μια γεύση από μέλλον έχουμε αυτή τη στιγμή που πέρασε το λεπτό που διαβάστηκε η πρόταση. Εσείς πόσα λεπτά τέτοια θα αξιοποιήσετε ώστε να χαμογελάτε πραγματικά;
Να θυμάστε ότι το να κάνουμε πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους και μας φτιάχνουν τη διάθεση δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα και τρανά. Ένας απλός περίπατος, μια καλή παρέα, μια καλή κουβέντα και ένα αγαπημένο γεύμα μας δίνουμε μια τέτοια χαρά.
Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όσα μας δυσκολεύουν μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου ειδικού Ψυχικής υγείας. Το να ζητάμε βοήθεια δε σημαίνει ότι παραδεχόμαστε ότι είμαστε αδύναμοι και ανίκανοι να κάνουμε καλά τον εαυτό μας. Αντίθετα σημαίνει ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας και επιθυμούμε πραγματικά να γίνουμε καλά.
Ακόμη και αν έχουμε προσπαθήσει να ζητήσουμε βοήθεια και δεν έχουμε δει γρήγορα αποτελέσματα χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Όσο διάστημα έχουμε αφήσει να πονάμε θέλει τον κατάλληλο χρόνο να επουλωθεί.
Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον κόπο της διαδικασίας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι:
ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.
Σύντομο Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να επηρεάσεις τον εαυτό σου και τους άλλους”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Διαταραχές ύπνου”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας- email: stavrou.geor@gmail.com και τηλ. 6934650265