Του Μάριου Παππά, Ψυχολόγου Α.Π.Θ, Πιστοποιημένη κατάρτιση στη Συμβουλευτική
Θα ήταν ασφαλές αν λέγαμε πως δεν υπάρχει ασθένεια που να είναι περισσότερο τυλιγμένη με μυστήριο,παρεξήγηση και φόβο στην εποχή μας από την Σχιζοφρένεια.Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η σύγχρονη λέπρα με την ευκαιρία της προβολής σε επανάληψη του εξαιρετικού σήριαλ “Το νησί”.
Βάση ερευνών που έχουν γίνει στην Αμερική μπορεί το 85% να αναγνωρίζει την σχιζοφρένεια σαν διαταραχή, αλλά από αυτούς ούτε 1 στους 4 δεν γνωρίζει τα πραγματικά συμπτώματά της.Πέρα από την άγνοια έρχονται να προστεθούν και τα στερεότυπα που προβάλλον τα ΜΜΕ για την ασθένεια εντείνοντας το φόβο και τη σύγχυση στους πολίτες.
Αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από σχιζοφρένεια ή θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτήν τη νόσο ακολουθεί μια λίστα με μια σειρά μύθων που ακολουθεί τα άτομα που έχουν σχιζοφρένεια.Και καλό θα είναι πριν καταδικάζουμε κάτι στην συνείδησή μας να ξέρουμε περι τίνος πρόκειται.
Μύθος: Τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν όλα τα ίδια συμπτώματα.
Πραγματικότητα: Υπάρχουν πολλοί τύποι σχιζοφρένειας και ακόμα και άτομα που έχουν διαγνωσθεί με τον ίδιο τύπο εκδηλώνουν διαφορετικά συμπτώματα, με την ασθένεια να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.
Μύθος: Τα άτομα με σχιζοφρένεια είναι επικίνδυνα, απρόβλεπτα και εκτός ελέγχου.
Πραγματικότητα: Αυτό που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι πως αν η ασθένεια αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τις κατάλληλες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις οι ασθενείς με σχιζοφρένεια δεν είναι πιο βίαιοι ή επικίνδυνοι από τον γενικό πληθυσμό.
Μύθος: Η σχιζοφρένεια αναπτύσσεται γρήγορα.
Πραγματικότητα: Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε μια γρήγορη πτώση στην λειτουργικότητα,με τη νόσο να τείνει να αναπτύσσεται αργά,με τις αρχικές ενδείξεις να εκδηλώνονται στην εφηβεία.Αυτή η πρόδρομη περίοδος εκδήλωσης των όποιων συμπτωμάτων είναι η κατάλληλη για αναζήτηση θεραπείας.
Μύθος: Η σχιζοφρένεια είναι καθαρά γενετική.
Πραγματικότητα:Μελέτες σε διδύμους που μοιράζονται το ίδιο γονιδιώμα έχουν δείξει πως μόνο στο 48% των περιπτώσεων παρουσιάζεται η ασθένεια και στους δύο.Μαζί με την γενετική βάση έρευνες έχουν δείξει πως το στρες και το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να παίξει ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.
Μύθος: Η σχιζοφρένεια είναι ανίατη.
Πραγματικότητα: Ενώ η σχιζοφρένεια δεν είναι ιάσιμη,αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως είναι κατ΄ εξοχήν θεραπεύσιμη και διαχειρίσιμη χρόνια ασθένεια,όπως π.χ ο διαβήτης,αρκεί να ακολουθηθεί η κατάλληλη αγωγή και θεραπεία.
Μύθος: Οι πάσχοντες πρέπει να νοσηλεύονται σε κλινικές.
Πραγματικότητα:Τα περισσότερα άτομα είναι καλό να ζουν ενταγμένα στο κοινωνικό σύνολο με μόνη απαραίτητη προυπόθεση κι εδώ να ακολουθούν πιστά την φαρμακευτική και θεραπευτική τους αγωγή.
Μύθος: Οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια δεν μπορούν να έχουν παραγωγική ζωή.
Πραγματικότητα: Πολλά από αυτά τα άτομα μπορούν να έχουν μια καθόλα παραγωγική ζωή.Έρευνες έχουν δείξει πως το 62,7% των σχιζοφρενών μπορούν να έχουν πολύ καλό έλεγχο των συμπτωμάτων τους.
Ενημερωθείτε για το Ασύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Ψυχώσεις/ Σχιζοφρένεια-Συμπτώματα & Θεραπευτική αντιμετώπιση”. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-psychosis-schizofrenia-sybtomata-therapeftiki-antimetopisi/
Μύθος: Τα φάρμακα κάνουν τους ασθενείς “ζόμπι”.
Πραγματικότητα:Όταν έχουμε στο μυαλό μας αντιψυχωσικά φάρμακα αυτόματα σκεφτόμαστε ανθρώπους σε λήθαργο,απαθή,αδιάφορα με κενότητα.Ωστόσο τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αυτά προέρχονται από την ίδια τη νόσο ή την υποερβολική χρήση φαρμάκων και όχι από τη φαρμακευτική αγωγή.
Μύθος: Η φαρμακευτική αγωγή είναι χειρότερη από την ασθένεια.
Πραγματικότητα: Η φαρμακευτική αγωγή είναι σύμμαχος και στυλοβάτης της αντιμετώπισης της ασθένειας,μειώνοντας αποτελεσματικά τις παραισθήσεις,τις ψευδαισθήσεις,τη σύγχυση και τις αλλόκοτες συμπεριφορές.
Μύθος: Τα άτομα με σχιζοφρένεια δεν θα ανακτήσουν ποτέ την κανονική τους λειτουργία.
Πραγματικότητα: Σε αντίθεση με ασθένειες όπως π.χ η άνοια η οποία επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου,η σχιζοφρένεια φαίνεται να είναι μια ασθένεια που μπορεί να είναι αναστρέψιμη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Βιβλιογραφία
Drake, RE, McHugo, GJ, Xie, H., Fox, Μ, Packard, J., & Helmstetter, B. (2006). Ten-Year Recovery Outcomes for Clients With Co-Occurring Schizophrenia and Substance Use Disorders>. Schizophrenia Bulletin , 32, 464-473.