Της Ευαγγελίας Μαρκοπούλου Ψυχολόγου – απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Ε.Κ.ΠΑ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διασυνδετική Ψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Οι φροντιστές μπορεί να περιλαμβάνουν συντρόφους, ενήλικα παιδιά ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα που είναι σε θέση να παρέχουν υποστήριξη και φροντίδα. Εξ ορισμού, οι φροντιστές μπορεί να παρέχουν πρακτική υποστήριξη, όπως οικονομική βοήθεια ή μεταφορά, καθώς και συναισθηματική και σωματική υποστήριξη. Οι φροντιστές συχνά γίνονται συνήγοροι του ασθενούς, προγραμματίζουν ραντεβού, μαθαίνουν σχετικά με τις διαγνώσεις και τις θεραπείες και μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν πλήρως τη ζωή τους προσωρινά ή μόνιμα για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της θεραπείας και της νόσου.
Η διάρκεια του χρόνου που θα δαπανηθεί για τη φροντίδα μπορεί να είναι άγνωστη στην αρχή και ο ρόλος και τα καθήκοντά τους μπορεί να παραταθούν για χρόνια.
Οι φροντιστές ασθενών με καρκίνο συνήθως λαμβάνουν ελάχιστη προετοιμασία, εκπαίδευση και υποστήριξη. Συχνά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει να διαχειριστούν τις αλλαγές ρόλων με τον ασθενή, μαζί με τις πρόσθετες ευθύνες της διαχείρισης των αναγκών του ασθενούς, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αβεβαιότητα, τους φόβους και άλλα δύσκολα συναισθήματα που προκύπτουν όταν το αγαπημένο πρόσωπο αντιμετωπίζει τη διάγνωση του καρκίνου.
Η “επιβάρυνση των φροντιστών” (“Caregiver burden”) ορίζεται ως το επίπεδο της πολύπλευρης επιβάρυνσης που αντιλαμβάνεται ο φροντιστής από τη φροντίδα ενός μέλους της οικογένειας ή/και ενός αγαπημένου προσώπου με την πάροδο του χρόνου. Η επιβάρυνση προκύπτει όταν οι απαιτήσεις φροντίδας υπερβαίνουν τους προσωπικούς, σωματικούς, συναισθηματικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους των φροντιστών, δεδομένων των άλλων πολλαπλών ρόλων που εκπληρώνουν.
Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των φροντιστών καθώς και την διαχείριση πιθανής επιβάρυνσης συνίστανται: σωματική άσκηση για την διατήρηση καλής σωματικής υγείας και ευεξίας, ενίσχυση των δικτύων υποστήριξης και διευκόλυνση της πρόσβασης σε ομάδες και συλλόγους υποστήριξης, συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, ασκήσεις και τεχνικές χαλάρωσης καθώς και ψυχοεκπαίδευση. Αν και οι περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τα στοιχεία επιβάρυνσης των φροντιστών, έχει φανεί ότι οι φροντιστές ασθενών με καρκίνο μπορεί να θεωρούν την εμπειρία τους αυτή γεμάτη νόημα και κατά την πορεία της νόσου να αισθάνονται πιο δυνατοί στο να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Psychopedia με θέμα: Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις σε ασθενείς με καρκίνο.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 28 Απριλίου, Ώρα: 11:00-14.00
Τόπος Διεξαγωγής: Χώρος Psychopedia.gr Γεωργίου Βούρη 6 (400 μέτρα από την στάση του μετρό Πανόρμου) Αμπελόκηποι – Αθήνα, 2ος όροφος.
*Δυνατότητα Οnline Παρακολούθησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ζοοm και Ασύγχρονης παρακολούθησης σε βίντεο στο δικό σας χρόνο.
Δίδεται Πιστοποιητικό παρακολούθησης και Εκπαιδευτικό υλικό.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/seminaria-dia-zosis/psychopathologia-seminaria/ekpaideytiko-seminario-psychotherapeytikes-proseggiseis-se-astheneis-me-karkino/
Πηγές:
Benedict, C. & Walsh, E. A. (2022). Psychosocial Interventions in Cancer. In Frank J. PenedoSteel, J. L., & Carr, B. I. (Eds.). Psychological aspects of cancer: a guide to emotional and psychological consequences of cancer, their causes, and their management. Springer Nature.
Dornelas, E. A. (2018). Psychological treatment of patients with cancer. American Psychological Association.
Guerra-Martín, M. D., Casado-Espinosa, M. D. R., Gavira-López, Y., Holgado-Castro, C., López-Latorre, I., & Borrallo-Riego, Á. (2023). Quality of Life in Caregivers of Cancer Patients: A Literature Review. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(2), 1570.
LeSeure, P., & Chongkham-Ang, S. (2015). The experience of caregivers living with cancer patients: a systematic review and meta-synthesis. Journal of Personalized Medicine, 5(4), 406-439.
PDQ® Supportive and Palliative Care Editorial Board. PDQ. (2023). Informal Caregivers in Cancer. Bethesda, MD: National Cancer Institute. Updated <13/9/2023>. Available at: https://www.cancer.gov/about-cancer/coping/family-friends/family-caregivers-pdq. Accessed <20/02/2024>. [PMID: 26389372]
Βιογραφικό Ευαγγελίας Μαρκοπούλου
Η Ευαγγελία Μαρκοπούλου είναι ψυχολόγος απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Ε.Κ.ΠΑ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Δίπλωματος στη Διασυνδετική Ψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί τόσο με ενήλικες όσο και παιδιά σε διάφορα πλαίσια όπως δήμοι, σχολεία και κέντρα ημέρας και έχει συμμετάσχει σε έρευνες, ελληνικά και ευρωπαϊκά συνέδρια καθώς και στη συγγραφή άρθρων και κειμένων σχετικών με την επιστήμη της ψυχολογίας.