Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Ειδίκευση στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική θεραπεία, τηλ.6934650265, 210-6983155.
Όλοι μας έχουμε την τάση να αναρωτιόμαστε κάποιες φορές τι μας συμβαίνει, πως προέκυψε, γιατί. Συχνά νιώθουμε την ανάγκη να δώσουμε ένα όνομα σε αυτό ώστε να το εξηγήσουμε με κάποιον τρόπο.
Όσον αφορά τις εσωτερικές ανησυχίες και αλλαγές προσπαθούμε να δώσουμε ορισμένες φορές ένα ψυχολογικό όρο. Κατάθλιψη; Ψυχαναγκασμός; Κρίση πανικού; Διπολική διαταραχή;
Πως δίνουμε τέτοιους ορισμούς;
Διαδίκτυο – ΜΜΕ. Η πληροφόρηση μας πλέον είναι τόσο πολυποίκιλη και προσβάσιμη που ανά πάσα στιγμή μπορούμε να διαβάσουμε ή να δούμε κάτι σχετικό με αυτό που πιστεύουμε ότι έχουμε.
Σχέσεις. Κάπου ακούσαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε ότι τα συμπτώματα που έχουμε μοιάζουν με κάποιων άλλων. «Χμμ, μάλλον κι εγώ αυτό πρέπει να έχω».
Οικογένεια – Συγγενείς. Έχουμε την πεποίθηση ότι αφού ένας δικός μας έχει κάποια Ψυχική διαταραχή, την έχουμε και εμείς ή θα την αποκτήσουμε οσονούπω.
Καλά όλα αυτά μέχρι στιγμής, έχουμε αναρωτηθεί όμως τα παρακάτω;
Διαδίκτυο – ΜΜΕ. Ακριβώς επειδή υπάρχει πολυποίκιλη πληροφόρηση, υπάρχουν πληροφορίες μη διασταυρωμένες, ασαφείς και χωρίς να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Ακόμη, τις περισσότερες φορές κάθε σύμπτωμα συμβαίνει με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο- για συγκεκριμένο λόγο και για διαφορετικό διάστημα. Όπως σε μια ίωση δεν μπορούμε μόνοι μας να κάνουμε διάγνωση, έτσι και σε μια Ψυχολογική δυσλειτουργία δεν μπορούμε επακριβώς να βρούμε τι είναι αυτό που έχουμε και τι χρειάζεται για να το ξεπεράσουμε. Επειδή συνήθως όταν έχουμε έντονη την ανάγκη να δούμε τι μας συμβαίνει, είναι απαραίτητο πάντα το ποσοστό ανησυχίας μας να βασιστεί σε διάγνωση από ειδικό Ψυχικής υγείας.
Σχέσεις. Οι γνωστοί μας, οι δικοί μας άνθρωποι, ακόμη και η οικογένεια μας, τις περισσότερες φορές «ξέρουν» τι είναι καλύτερο για εμάς. Ανησυχούν για εμάς, το ψάχνουν για εμάς, προτείνουν σε εμάς. Σίγουρα τα άτομα που νοιάζονται για την ψυχική μας υγεία προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν.
Τι γίνεται όμως όταν ακολουθούμε συμβουλές- ακόμη και φαρμακευτική αγωγή- που έχει δοθεί σε κάποιον άλλο με παρόμοια συμπτώματα με τα δικά μας;
Ο ανθρώπινος οργανισμός αλληλεπιδρά με διαφορετικό τρόπο σε φαρμακευτικές ουσίες και δόσεις. Είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη σε κάποιον εξειδικευμένο Ψυχίατρο προκειμένου να εγκρίνει ο ίδιος τη λήψη ή μη κάποιου Ψυχιατρικού φαρμάκου.
«Που θα πάει; Θα μου περάσει»
Αυτή τη φράση την έχουμε ακούσει αρκετοί από εμάς, πολύ πιθανό να την έχουμε πει και εμείς οι ίδιοι. Στην καθημερινότητα μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθούμε να ξεχαστούμε ή να βελτιώσουμε μόνοι μας την Ψυχολογική μας δυσχέρεια. Ποια είναι τα «καμπανάκια» που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη:
- Όταν η Ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζει αρκετά τη λειτουργικότητα μας.
Πράγματα που μας φαίνονταν απλά, τώρα μας δυσκολεύουν. Συναντούμε δυσκολία στη διεκπεραίωση των εργασιών μας, των συνδιαλλαγών μας με τους άλλους και νιώθουμε να έχει αλλάξει κάτι.
- Όταν μας έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.
Το σώμα μας όπως και το συναίσθημα μας φροντίζουν να μας ειδοποιούν πρώτα όταν κάτι δεν πάει καλά. Πολύ χαρακτηριστικά μια κρίση πανικού «είναι συναγερμός» που μας ζητάει να προφυλαχτούμε ή να δούμε σοβαρά θέματα που έχουμε αφήσει άλυτα μέσα μας. Δεν είναι τυχαία η σύνδεση της με την κατάθλιψη. Επομένως χρειάζεται να αρχίσουμε να παίρνουμε σοβαρά αυτά που αισθανόμαστε και νιώθουμε, διότι η έγκαιρη θεραπεία τους είναι και η πιο αποτελεσματική. Η συσσώρευση ψυχολογικών δυσκολιών καθιστά πιο δύσκολη και χρονοβόρα την αντιμετώπιση τους.
- Τα δικά μας πρόσωπα μας λένε ότι μας βλέπουν αλλαγμένους.
Υπάρχει πιθανότητα, να μην έχουμε συνειδητοποιήσει με ποιον τρόπο μας έχει επηρεάσει μια Ψυχολογική δυσκολία. Χρειάζεται να λάβουμε υπόψη τέτοιοι είδους σχόλια.
Μπορώ τελικά να Αυτο-βελτιωθώ;
Ο άνθρωπος είναι γεννημένος να ανταπεξέρχεται σε δύσκολες καταστάσεις. Πέφτει και μπορεί να βρει ξανά τη δύναμη να σηκωθεί. Κατά τη διάρκεια της ζωής του επωμιζόμενος συναισθήματα και βιώματα τα οποία δεν ήξερε ή δεν πρόλαβε να διαχειριστεί, τα μαζεύει, με αποτέλεσμα να μην ξέρει τι να κάνει για αυτά μετά από μια ξαφνική εξωτερική ή εσωτερική έκρηξή τους. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που μπορεί να μας βοηθήσουν να αγγίξουμε κομμάτια τα οποία έχουμε αφήσει ή δεν ξέραμε τι είχαμε. Μια επίσκεψη σε κάποιον ειδικό Ψυχικής υγείας είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να δούμε πως μπορούμε να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε και πάλι τις δυσκολίες που μας δυσκολεύουν.
Είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε 3 βασικά πράγματα:
- Προσέχουμε τις πηγές πληροφόρησής μας
- Λαμβάνουμε διάγνωση, συμβουλή και Φαρμακευτική αγωγή μόνο μετά από επίσκεψη σε ειδικό
- Μεριμνούμε έγκαιρα για τις Ψυχολογικές μας δυσκολίες ώστε να αποφευχθεί η μελλοντική δυσκολία στην αντιμετώπιση τέτοιων ή διαφορετικών καταστάσεων.
Για περισσότερα ΝΕΑ και Άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Σύντομο Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να επηρεάσεις τον εαυτό σου και τους άλλους”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Διαταραχές ύπνου”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας- email: stavrou.geor@gmail.com και τηλ. 693 465 02 65, 210-6983155