Της Ευαγγελίας Μαρκοπούλου Ψυχολόγου – απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Ε.Κ.ΠΑ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διασυνδετική Ψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Ο ρόλος της ενσυνειδητότητας (mindfulness) στην ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο
Η ζωή των ασθενών με καρκίνο συχνά χαρακτηρίζεται από σημαντική ψυχική επιβάρυνση που μπορεί να περιλαμβάνει άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, κόπωση, πόνο και αλλαγές στην ποιότητα ζωής . Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα για τη μείωση του άγχους και την προαγωγή της ψυχικής υγείας των ασθενών με καρκίνο.
Κάποιες πρακτικές της ενσυνειδητότητας που εφαρμόζονται σε ασθενείς με καρκίνο μπορεί να περιλαμβάνουν:
- την επικέντρωση της προσοχής σε μεμονωμένα μέρη του σώματος
- διαλογισμό
- mindful hatha yoga
- εστίαση σε ό,τι συμβαίνει την τρέχουσα στιγμή χωρίς κριτική
- εξάσκηση της γνώσης ότι τα πράγματα ξεδιπλώνονται με τον δικό τους χρόνο
- εξάσκηση στο να βλέπει κανείς τα πάντα σαν να συμβαίνουν για πρώτη φορά και να είναι παρών στην εμπειρία του
- να μαθαίνει κανείς να τιμά τα συναισθήματά του αντί να τα καταπιέζει ή να μην τα εμπιστεύεται
- να κατανοεί κανείς τις δυσκολίες του, να είναι ευγενικός στον εαυτό του και να αποφεύγει την αυτοκριτική
- πλήρης αποδοχή των σκέψεων, των συναισθημάτων, των αισθήσεων και των πεποιθήσεων και κατανόηση ότι είναι απλώς και μόνο αυτά τα πράγματα.
Βασικό στοιχείο της ενσυνειδητότητας είναι η αποδοχή της εμπειρίας του ατόμου. Οι ασθενείς με καρκίνο καλούνται να διαχειριστούν σωματικά συμπτώματα όπως ο πόνος και η κόπωση, την ανησυχία για την πορεία ή την επανεμφάνιση της νόσου, φόβο, θλίψη και άγχος τα οποία τείνουν είτε να αναμασούν είτε να προσπαθούν να τα απωθήσουν και να τα αποφύγουν. Η πρακτική της ενσυνειδητότητας μπορεί να συμβάλλει στην αποδοχή καταστάσεων και αντιδράσεων του σώματός, των σκέψεων και των συναισθημάτων όπως είναι, χωρίς κριτική. Ακόμη μέσω της ενσυνειδητότητας, τα άτομα μαθαίνουν να παρατηρούν απλώς τις εμπειρίες τους, χωρίς να χρειάζεται να τις αλλάξουν ή να αντιδράσουν σε αυτές και να αναγνωρίζουν συνήθεις τρόπους αντίδρασης που μπορεί να είναι αναποτελεσματικοί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνειδητές επιλογές για την εφαρμογή πιο προσαρμοστικών στρατηγικών αντιμετώπισης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις σε ασθενείς με καρκίνο μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/e-seminaria/psychopathologia/psychotherapeytikes-proseggiseis-se-astheneis-me-karkino/
Πηγές:
Mehta, R., Sharma, K., Potters, L., Wernicke, A. G., & Parashar, B. (2019). Evidence for the Role of Mindfulness in Cancer: Benefits and Techniques. Cureus, 11(5), e4629.
Porter, L. S., & Gremore, T. M. (2022). Mindfulness-Based Interventions for Patients with Cancer. In J. L. Steel, B. I. Carr (Eds.). Psychological Aspects of Cancer: A Guide to Emotional and Psychological Consequences of Cancer, Their Causes, and Their Management. Springer. pp 331-343.
Βιογραφικό Ευαγγελίας Μαρκοπούλου
Η Ευαγγελία Μαρκοπούλου είναι ψυχολόγος απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Ε.Κ.ΠΑ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Δίπλωματος στη Διασυνδετική Ψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί τόσο με ενήλικες όσο και παιδιά σε διάφορα πλαίσια όπως δήμοι, σχολεία και κέντρα ημέρας και έχει συμμετάσχει σε έρευνες, ελληνικά και ευρωπαϊκά συνέδρια καθώς και στη συγγραφή άρθρων και κειμένων σχετικών με την επιστήμη της ψυχολογίας.