Της Δήμητρας Ε. Μαυρομμάτη, Ψυχολόγου Α.Π.Θ
Οι ψυχολόγοι γνωρίζουν ότι οι “ασφαλείς δεσμοί” δηλαδή οι κοντινές και θετικές σχέσεις που δημιουργούμε, όπως οι υγιείς γάμοι και οι καλές φιλίες-αυξάνουν το ενδιαφέρον μας να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες. Οι δεσμοί αυτοί καλλιεργούνται από τη μικρή ηλικία ενός ατόμου. Η κάλυψη του αισθήματος ασφάλειας στα μωρά από τις μητέρες ή τους φροντιστές τους, τα κάνει πιο τολμηρά στην εξερεύνηση παιχνιδιών σε ένα άγνωστο δωμάτιο σε σχέση με τα μωρά που έχουν αναπτύξει έναν ανασφαλή δεσμό.
Μια πρόσφατη σειρά μελετών που δημοσιεύτηκαν στο Personality and Social Psychology Bulletin αποκαλύπτει μια εκπληκτική εξήγηση για την σύνδεση μεταξύ δεσμού-εξερεύνησης. Συμμετέχοντες σε έρευνα οι οποίοι θυμήθηκαν μια στενή θετική σχέση που είχαν στη ζωή τους ήταν αργότερα πιο πρόθυμοι να επιλέξουν νέες δραστηριότητες όπως ταξίδια στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα αναφέρουν αυξημένη ζωτικότητα σε σχέση με τους συμμετέχοντες που ανακάλεσαν μια αρνητική σχέση. “Σε ανασφαλείς σχέσεις, οι άνθρωποι πρέπει να επιλύσουν τα αρνητικά συναισθήματα, γιατί δεν έχουν ικανοποιηθεί οι ανάγκες τους και αυτό οδηγεί σε μια ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Michelle Luke του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στην Αγγλία.
Αυτή η διαρροή ενέργειας μας αφήνει με χαμηλή ζωτικότητα. Η εξερεύνηση σε άγνωστο έδαφος, μας κάνει να αισθανόμαστε μια ΣΥΝΤΡΙΒΗ (συναισθηματική συντριβή-λες και είναι να ανεβούμε ένα βουνό με δυσκολία). Σκεπτόμενοι μια καλή σχέση, από την άλλη πλευρά, μπορεί να μας κάνει περισσότερο ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥΣ ώστε να δοκιμάσουμε νέα πράγματα και να καινοτομήσουμε”.
Ενημερωθείτε για τη ΝΕΑ Ομάδα Διαχείρισης Άγχους και Μετάπτωσης της διάθεσης. Έναρξη: 18/3/2019. Τι γίνεται όμως όταν το άγχος μας βγαίνει εκτός ελέγχου και επηρεάζει σημαντικά τους τομείς της ζωής μας; Γιατί έχουμε συστηματικά “σκαμπανευάσματα” στη διάθεση μας; Πόσο λειτουργικούς μας κάνει όλο αυτό και τι συνέπειες μπορεί να έχει στην υγεία και τις σχέσεις μας;
Παρακολουθώντας το Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το άγχος μας και την εναλλαγή της διάθεσης μας ώστε να απολαμβάνουμε πραγματικά τη ζωή μας & να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/omada-diacheirisis-agchoys-kai-metaptosis-tis-diathesis-enarxi-18-3-2019/
Πηγή: Marina Krakovsky, περιοδικό Scientific American MIND