Με ρωτούν συχνά: «Πώς μπορώ να καταλάβω αν ο σύντροφός μου είναι ναρκισσιστής ή αντ’ αυτού έχει Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Υπάρχει διαφορά;»
Ενώ υπάρχει μία σχετική συνάφεια στα χαρακτηριστικά μεταξύ αυτών των δύο συνθηκών, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Οι ναρκισσιστές δεν νοιάζονται αν θα πληγώσουν εσάς ή τα συναισθήματά σας. Τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) το κάνουν, απλώς δεν συνειδητοποιούν ότι το κάνουν.
Τόσο οι ναρκισσιστές όσο και εκείνοι με ΔΑΦ φαίνονται απορροφημένοι από τον εαυτό τους και παραμελούν τους άλλους, ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και ενδιαφέρονται ελάχιστα για τους άλλους, αλλά οι λόγοι που ενεργούν με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ διαφορετικοί.
Οι ναρκισσιστές δίνουν λίγη προσοχή στους άλλους επειδή πιστεύουν ότι είναι πιο σημαντικοί από οποιονδήποτε άλλον. Έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον ή σεβασμό για τους άλλους. Τα άτομα με Αυτισμό, από την άλλη πλευρά, μπορεί να φαίνονται αυτοαπορροφημένα σαν ναρκισσιστές, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή δεν συνειδητοποιούν ότι ενεργούν με αυτόν τον τρόπο. Βλέπουν τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία και δεν μπορούν να φανταστούν κάποιον άλλο να σκέφτεται και να αισθάνεται διαφορετικά.
Η ακραία ανασφάλεια βρίσκεται στη ρίζα του ναρκισσισμού. Το άτομο αντιδρά ενεργώντας εντελώς αντίθετα, ελπίζοντας ότι αυτό θα θεραπεύσει την τρομακτική αίσθηση της πλήρους αποτυχίας που οδηγεί τη μεγαλοπρέπεια και την αυτοαπορρόφησή του. Τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί, και συχνά νιώθουν ανεπαρκή, αλλά αυτό που οδηγεί την φαινομενική απορρόφηση του εαυτού τους δεν είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψουν την ανεπάρκειά τους, αλλά η περιορισμένη ικανότητά τους να καταλάβουν ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι διαφορετικοί από αυτούς, σκέφτονται διαφορετικά, αισθάνονται διαφορετικά, έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, στόχοι κλπ.
Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα τι οδηγεί σε κάθε κατάσταση, ακολουθεί μια σύγκριση των συμπεριφορών που είναι κοινές για την καθεμία:
Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος: Ελάχιστη κατανόηση του πόνου που προκαλούν.
Ναρκισσισμός: Πληγώνει τα συναισθήματα των άλλων και αδιαφορεί.
Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος: Δεν οδηγείται στο να κατηγορήσει άλλους.
Ναρκισσισμός: Κατηγορεί τους άλλους καταναγκαστικά.
Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος: Έχει ενσυναίσθηση αλλά δεν μπορεί να το δείξει.
Ο ναρκισσισμός: στερείται ενσυναίσθησης. Εσκεμμένα πληγώνει τους άλλους
Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος: Θέλει δομή, προβλεψιμότητα, τάξη.
Ο ναρκισσισμός: ευδοκιμεί στο χάος, την αταξία
Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος: Δεν κατανοεί τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Ναρκισσισμός: Ελέγχει, χειραγωγεί
Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος: Μπορεί να δεχθεί όρια.
Ναρκισσισμός: Αρνείται τα όρια.
Ο ναρκισσισμός: είναι ένα έλλειμμα φροντίδας για τους άλλους.
Η ΔΑΦ χαρακτηρίζεται από έλλειψη κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Αυτή η διαφορά έχει σημαντικές επιπτώσεις.
Όπως σημείωσε ο Mark Goulston, M.D., «…δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε λογικό να μεταχειριζόμαστε κάποιον που απλώς δεν είναι ευαίσθητος (δηλαδή δεν το κάνει εσκεμμένα) σαν να είναι κάποιος που είναι αναίσθητος (δηλαδή δεν είναι σκόπιμα ευαίσθητος).
Θέλω να είμαι σαφής ότι ο Αυτισμός και ο ναρκισσισμός μπορεί, και συχνά εμφανίζονται σαν να είναι το ίδιο. Δεδομένων των προβλημάτων τους με την κοινωνική ευαισθητοποίηση, οι ενήλικες με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι επιρρεπείς να ενεργούν χωρίς συναίσθημα. Κακομεταχειρίζονται τους άλλους, συχνά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη ζημιά που προκαλούν και τι πρέπει να κάνουν για να την επισκευάσουν.
Όπως μου είπε ο σύντροφος ενός ατόμου στο φάσμα, «Νιώθω ότι μου επιτίθενται λεκτικά καθημερινά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πώς νιώθω. Είναι εξουθενωτικό, εντελώς εξαντλητικό το ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια κανονική αλληλεπίδραση αντί της λεκτικής και συναισθηματικής κακοποίησης που δέχομαι. Αγνοεί τελείως το γεγονός ότι έχω συναισθήματα. Πονώ. Χρειάζομαι υποστήριξη. Θέλω να με αγαπούν, να με εκτιμούν και να με σέβονται, και αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια».
Αλλά η έλλειψη συναισθήματος ενός ατόμου στο φάσμα μπορεί να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της υποστήριξης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και την Πρώιμη παρέμβαση και Θεραπευτική Αντιμετώπιση μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/e-seminaria/paidopsychologia/e-learning-ekpaideytiko-programma-aytismos-ekpaideysi-stin-proimi-paremvasi-amp-therapeytiki-antimetopisi/
Dr. Kenneth Roberson
Dr. Kenneth Roberson is an Adult Autism Psychologist in San Francisco with over 30 years of experience.
Πηγή: https: kennethrobersonphd.com