Tο στοίχημα σε αθλήματα, σκράτς, ρουλέττα, πόκερ, μηχανές του καζίνο ή η προβληματική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο :
-Δυσχεραίνει τις διαπροσωπικές σχέσεις
-Αποσπά σε μεγάλο βαθμό το άτομο από τη δουλειά
-Οδηγεί σε οικονομική καταστροφή.
Το άτομο που παίζει τυχερά παιχνίδια μπορεί να μπει σε μια διαδικασία που δεν είχε φανταστεί ποτέ, όπως το να κλέψει χρήματα για να “τζογάρει” ή να πληρώσει τυχόν χρέη του με τα κέρδη που πιστεύει ότι μπορεί να έχει. Σίγουρα κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δύσκολο για το άτομο να σταματήσει κάτι τέτοιο, παρόλα αυτά με την κατάλληλη βοήθεια μπορεί να το ξεπεράσει και να πάρει τον έλεγχο της ζωής του.
Τι είναι ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια και το προβληματικό “τζογάρισμα”;
Οι παθολογικοί τζογαδόροι δεν μπορούν να ελέγξουν την ανάγκη τους να στοιχηματίσουν ακόμη και αν κάτι τέτοιο θα βλάψει αυτούς ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
-Στοιχηματίζουν παρόλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό, ακόμη και όταν οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές ή ξέρουν ότι θα καταστραφούν αν χάσουν.
-Υπάρχει πιθανότητα να έχουν ταυτόχρονα και κάποια άλλη διαταραχή ή διαταραχή διάθεσης όπως ΔΕΠΥ ή κατάθλιψη.
-Το διαδίκτυο έχει κάνει το στοίχημα πολύ πιο προσβάσιμο με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τα άτομα που έχουν εθιστεί να αποφύγουν να ξαναπαίξουν.
Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια δυσχεραίνει τη ζωή του ατόμου. Όσο πιο πολύ χρόνο και χρήμα ξοδεύει κάποιος σε τυχερά παιχνίδια ή τζογάρει πάρει τις συνέπειες, είναι σίγουρο ότι πάσχει από πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια.
Δείτε το Νέο Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: Πως διαχειρίζομαι την Κατάθλιψη με τη σύγχρονη μέθοδο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής Θεραπείας. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε:
Πως διαχειρίζομαι την Κατάθλιψη με τη σύγχρονη μέθοδο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής Θεραπείας
Μύθοι και πραγματικότητα για τον εθισμό στο τζόγο
Μύθος: Χρειάζεται να τζογάρεις κάθε μέρα για να είσαι προβληματικός παίκτης.
Πραγματικότητα: Ένας προβληματικός χρήστης μπορεί να τζογάρει συχνά ή αραιά. Ο τζόγος είναι πρόβλημα όταν δημιουργεί πρόβλημα.
Μύθος: Ο τζόγος δεν είναι πρόβλημα αν κάποιος έχει χρήματα για να το κάνει.
Πραγματικότητα: Τα προβλήματα που προκαλούνται από το να παίζει κάνεις τυχερά παιχνίδια δεν είναι μόνο οικονομικά. Η υπερβολική ενασχόληση με αυτά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το νόμο, απώλεια εργασίας, προβλήματα ψυχικής υγείας (όπως κατάθλιψη και άγχος) ακόμη και αυτοκτονικότητα.
Μύθος: Οι συνάδελφοι των παθολογικών χρηστών συχνά τους ενθαρρύνουν να παίξουν.
Πραγματικότητα: Οι παθολογικοί χρήστες συχνά δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους. Το να κατηγορούν τους άλλους είναι ένας τρόπος να αποφύγουν την ευθύνη των πράξεων τους. Αρνούμενοι τον εθισμό τους δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τον αντιμετωπίσουν.
Μύθος: Αν ένας παθολογικός χρήστης αποκτήσει ένα χρέος, χρειάζεται να τον βοηθήσουμε να το τακτοποιήσει.
Πραγματικότητα: Οι γρήγορες λύσεις μπορεί να φαίνονται ως το πιο σωστό πράγμα για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση. Ωστόσω βγάζοντας τον παθολογικό χρήστη από το αδιέξοδο του χρέους μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα καθώς μπορεί να συνεχίσει να παίζει.
Σημάδια και συμπτώματα παθολογικής χρήσης τυχερών παιχνιδιών
1.Το άτομο νιώθει την ανάγκη να σας κρύψει ότι παίζει τυχερά παιχνίδια. Μπορεί είτε να το κάνει στα κρυφά είναι να λέει ψέμματα για το πόσο συχνά παίζει καθώς νιώθει ότι δεν θα τον καταλάβετε.
2.Το άτομο δυσκολεύεται να ελέγξει το παιχνίδι. Αναρωτιέται τα εξής: Όταν ξεκινήσεις να ποντάρεις, μπορείς να φύγεις; Ή πρόκειτα να συνεχίσεις να παίζεις μέχρι να ξοδέψεις το τελευταίο ευρώ ανεβάζοντας το ποσό για να κερδίσεις πίσω τα χαμένα λεφτά σου;
3.Η οικογένεια και η φίλοι του ατόμου ανησυχούν για αυτό. Αν οι γονείς και οι φίλοι ανησυχούν χρειάζεται να τους ακούσει προσεκτικά το άτομο. Δεν είναι σημάδι αδυναμίας το να ζητά κανείς βοήθεια. Πολλοί παθολογικοί χρήστες διστάζουν να κάνουν κάτι για αυτό αλλά δεν είναι ποτέ αργά για αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.
Πηγή: Helpguide.com