Της Όλιας Παμπουκίδου Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Μουσικοθεραπεύτρια
Όπως η γλώσσα μας έτσι και η μουσική έχει συντακτικά στοιχεία όπως η μελωδία, το μέτρο, ο ρυθμός, η ένταση, η πλοκή, η ενορχήστρωση και η αρμονία.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία της Μουσικοθεραπείας, η μουσικοθεραπεία ορίζεται ως η χρήση της μουσικής και των μουσικών στοιχείων της, όπως ο ήχος, ο ρυθμός , η μελωδία και η αρμονία από πιστοποιημένους μουσικοθεραπευτές σε ομαδικό ή ατομικό πλαίσιο με συγκεκριμένους θεραπευτικούς στόχους, με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής υγείας, της επικοινωνίας, των σχέσεων, τη μάθησης, της κίνησης , της οργάνωσης και της συναισθηματικής έκφρασης.
Έρευνες και κλινικό έργο στην αποκατάσταση γνωστικών λειτουργιών ,ανέδειξαν εξελίξεις σχετικά με τη συμβολή της μουσικής στη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ενεργοποίηση γνωστικών και αντιληπτικών μηχανισμών μέσω της μουσικής φαίνεται να επηρεάζει μη μουσικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η μάθηση, η προσοχή και η εκτελεστική λειτουργία. Επιπλέον, ευρήματα υποστηρίζουν πώς μέσω της μουσικής διαδικασίας είναι δυνατή η υποστήριξη και επανεκπαίδευση του τραυματισμένου εγκεφάλου.
Μεταξύ των μουσικών στοιχείων, σημαντικό ρόλο παίζει ο επαναλαμβανόμενος ρυθμός , καθώς ρυθμίζει φυσιολογικές και συμπεριφορικές λειτουργίες και αυτό γιατί φαίνεται να συγχρονίζεται ο βιολογικός με τον μουσικό ρυθμό βάσει του ακουστικού συντονισμού.
Επιπλέον, η μουσική λειτουργεί ως μνημονικό εργαλείο, καθώς τα ρυθμικά μοτίβα διευκολύνουν την κωδικοποίηση της μνήμης. Παρέχοντας πρόσβαση σε συναισθηματικά και κινητικά συστήματα του εγκεφάλου, μπορεί να ενισχύσει τις διαδικασίες αντίληψης στο εύρος της γνώσης, της γλώσσας και της κινητικής μάθησης. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν έντονη δραστηριότητα σε φλοιώδεις περιοχές που αφορούν την προσοχή , τη μνήμη, τις επιτελικές λειτουργίες καθώς και σε περιοχές που σχετίζονται με το συναίσθημα, κατά τη μουσική ακρόαση.
Σχετικά με τις επιπτώσεις του χρόνιου πόνου, ασθενών με χρόνια νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και ασθενών με μόνιμες κινητικές και εγκεφαλικές βλάβες, η μουσική φαίνεται να προκαλεί διέγερση συναισθημάτων και ψυχολογική ενεργοποίηση μακράς διάρκειας η οποία μετέπειτα επηρεάζει και την επίδοση σε γνωστικά έργα. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και να μειώνει τα συμπεριφορικά προβλήματα βελτιώνοντας ταυτόχρονα και την κοινωνική συμπεριφορά.
Επιπλέον, σε έρευνα του πανεπιστημίου της Φλόριντα σε παιδογκολογική κλινική, η χρήση της μουσικοθεραπείας φάνηκε να αποσπά την προσοχή παιδιών ηλικίας 7 ετών κατά τη διάρκεια επίπονων διαδικασιών, όπως οι ενδοφλέβιες ενέσεις. Σημαντικά ευρήματα ερευνών σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ανέδειξαν την αποτελεσματικότητα της μουσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση του φόβου στα φάρμακα, την αίσθηση του πόνου και της παραίτησης, την απομόνωση, τη ρουτίνα του νοσοκομείου καθώς και το φόβο θανάτου.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Psychopedia με θέμα: Η Μουσικοθεραπεία ως Θεραπευτικό μέσο στη μάθηση, τη μνήμη και την Ψυχική ισορροπία.
Hμερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 14 Μαίου 2022. Ώρα διεξαγωγής: 10.00-14.00.
Επιπλέον δυνατότητα Οnline παρακολούθησης μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Επιπλέον δυνατότητα Ασύγχρονης παρακολούθησης (αποστολή βίντεο της εισήγησης, οι συμμετέχοντες το παρακολουθούν στο δικό τους χρόνο).
Tόπος διεξαγωγής: Χώρος Psychopedia Γεωργίου Βούρη 6, Αμπελόκηποι-Αθήνα (400 μέτρα από τον σταθμό του μετρό Πανόρμου).
Απευθύνεται σε: Ειδικούς Ψυχικής υγείας, φοιτητές ψυχολογίας, Eιδικούς Θεραπευτές και το άμεσα ενδιαφερόμενο κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα:
Πηγές:
Bailey, L. M. (1984). The use of songs in music therapy with cancer patients and their families. Music Therapy, 4(1), 5-17.
Barrera, M. E., Rykov, M. H., & Doyle, S. L. (2002). The effects of interactive music therapy on hospitalized children with cancer: a pilot study. Psycho‐Oncology, 11(5), 379-388.
Alves, L., Simoes, M.R., Martins, C., Freitas, S., & Santana, I. (2013). TeLPI performance in subjects with mild cognitive impairment and Alzheimer disease, a validation study. Alzheimer Disease & Associated Disorders, 27(4), 324-329. doi: 10.1097/WAD.0b013e31827bdc8c
Altenmuller, E., & Schlaug, G. (2015). Apollo’s gift: new aspects of neurologic music therapy. Progress in Brain Research, 217, 237-252. doi.org/10.1016/bs.pbr.2014.11.029
Belleville, S., Gilbert B., Fontaine, F., Gagnon L., Ménard, E., & Gauthier, S. (2006), Improvement of Episodic Memory in Persons with Mild Cognitive Impairment and healthy older adults: Evidence from a Cognitive Intervention Program, Dementia and Geriatric Cognitive Disorders, 22(5-6),486– 499 DOI:10.1159/000096316.
Brown, C. J., Chen, A. C., & Dworkin, S. F. (1989). Music in the control of human pain. Music Therapy, 8(1), 47-60.
Hanna-Pladdy, B., & MacKay, A. (2011).The Relation between instrumental musical activity and cognitive aging. Neuropsychology American Psychological Association, 25(3), 378–386. doi.org/10.1037/a0021895