Το κοινωνικό άγχος θεωρείται συχνά ως κάτι περισσότερο από φόβο αλληλεπίδρασης με τους άλλους.
Ο πρωταρχικός φόβος των ατόμων που αντιμετωπίζουν κοινωνικό άγχος τείνει να είναι ο φόβος ότι άλλοι θα τους κρίνουν αρνητικά. Η κατάσταση μπορεί να είναι ήπια, αλλά όταν είναι σοβαρή, συχνά μπορεί να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής κάποιου.
Εκείνοι που έχουν κοινωνικό άγχος συχνά θέλουν να απολαμβάνουν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, να κάνουν φίλους και να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, αλλά επειδή το άγχος τους εμποδίζει να το κάνουν, μπορεί να φαίνονται απόμακροι, ντροπαλοί ή να φαίνεται ότι δεν επιδιώκουν κοινωνικές δραστηριότητες.
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ένα άτομο με κοινωνικό άγχος;
Ένα άτομο που αντιμετωπίζει κοινωνικό άγχος μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως αυξημένο ιδρώτα, δύσπνοια, τάση για λιποθυμία, αυξημένο καρδιακό ρυθμό ή τρέμουλο. Ανήσυχες σκέψεις, όπως “Κανείς δε θα με συμπαθήσει” ή “Δεν ανήκω κάπου“, είναι επίσης κοινές. Τα άτομα με κοινωνικό άγχος συχνά μπορεί να ζητούν συγνώμη και να ψάχνουν συχνή επιβεβαίωση από τους άλλους. Δεν είναι σπάνιο το γεγονός ότι αφιερώσουν σημαντικό χρόνο ώστε να προετοιμαστούν για κοινωνικές καταστάσεις, για να αποφύγουν να πάνε σε κοινωνικά δρώμενα ή να φύγουν από μια κατάσταση απότομα.
Τι προκαλεί κοινωνικό άγχος;
Το κοινωνικό άγχος πιστεύεται ότι συμβαίνει ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων. Τα γονίδια του ατόμου, ο εγκέφαλος και οι εμπειρίες ζωής πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του κοινωνικού άγχους.
Γονίδια: Ένα άτομο που έχει οικογενειακό ιστορικό άγχους μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξει κοινωνικό άγχος ή άλλη μορφή άγχους.
Εγκέφαλος: Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή, είναι μερικές φορές πιο δραστήριες σε όσους αντιμετωπίζουν κοινωνικό άγχος.
Εμπειρίες ζωής: Οι άνθρωποι που βρίσκονται σταθερά σε καταστάσεις όπου εμφανίζουν ένα αίσθημα ανεπάρκειας ή κρίνονται αρνητικά από τους άλλους μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κοινωνικό άγχος. Επιπλέον, όσοι αντιμετωπίζουν σταθερή αρνητικότητα στις κοινωνικές καταστάσεις συχνά πιστεύουν ότι όλες οι κοινωνικές καταστάσεις θα εξελιχθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο πράγμα το οποίο τους φοβίζει και τους κάνει να τις αποφεύγουν. Το κοινωνικό άγχος μπορεί επίσης να προέρχεται από τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις που αποκτήθηκαν στην παιδική ηλικία που μπορεί να είχαν προκαλέσει αισθήματα ανεπάρκειας, ανικανότητας, αδυναμίας ή ντροπής.
Αποκτήστε και εσείς το σύγχρονο e-βιβλίο
Κοινωνικό άγχος – Απλές ασκήσεις διαχερίσης με σύγχρονα μέσα (video -mp3 – pdf).
Προσφορά: 20 ευρώ – Πατήστε εδώ για λεπτομέρειες http://psychopedia.gr/nea-vivlia-aftoveltiosis-katathlipsi-diachirisi-thymou-kinoniko-agchos/
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για το κοινωνικό άγχος/φοβία;
Το κοινωνικό άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όταν γίνει κατάλληλη διαχείριση των ανησυχιών που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν κοινωνική ανησυχία. Η καταλληλότερη και πιο σύγχρονη μορφή Ψυχοθεραπείας που φαίνεται να είναι αποτελεσματική στο κοινωνικό άγχος/φοβία είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία. Σε αυτή την Ψυχοθεραπευτική διαδικασία ο θεραπευτής και το άτομο που θεραπεύει συνεργάζονται για να αναπτύξουν στρατηγικές ώστε να ξεπεραστεί το άγχος και να εκπαιδευτεί το ίδιο σε νέες κοινωνικές δεξιότητες όπως το ανοίξει και να διατηρήσει μια καλή συζήτηση, να γίνει ένας καλός ακροατής και να μπορεί να αλληλεπιδρά σε κοινωνικές καταστάσεις κατάλληλα.
Η έκθεση τόσο στις κοινωνικές καταστάσεις που τείνει να αποφύγει όσο στα δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα του άγχους μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κοινωνικού άγχους. Όταν κάποιος εκτίθεται συχνά σε μια άβολη κατάσταση ή δυσάρεστη αίσθηση χωρίς αρνητικά αποτελέσματα, η ανησυχία σχετικά με την κατάσταση ή το συναίσθημα μειώνεται.
Μερικοί ψυχίατροι μπορούν να συνταγογραφούν αγχολυτικά φάρμακα. Ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της αποδείχθηκε ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματική αν δεν υπάρχει ταυτόχρονη Ψυχολογική υποστήριξη.
Πηγή: Goodtherapy.com
Επιμέλεια άρθρου: Σταυρούλα Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγος, Ειδίκευση στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία,
Σύντομο Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να διαχειριστούμε τις αλλαγές στη ζωή μας”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Άγχος- Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης & εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης Mindfulness”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας- email: stavrou.geor@gmail.com και τηλ.6934650265