Του Τάσου Δαφνομήλη-Συνθετική Συμβουλευτική
Αν αναρωτηθούμε πόσες φορές έχουμε συζητήσει με κάποιον/α κάτι που μας προβληματίζει ή μας απασχολεί, κάτι που μας ενοχλεί, κάτι που παρατηρούμε θα δούμε ότι ενώ έχει λήξει η συζήτηση και πιστεύουμε ότι έχουμε συνεννοηθεί, πολλές φορές συνειδητοποιούμε ότι το μήνυμα που στείλαμε δεν το έλαβε. Πως γίνεται αυτό όμως;
Τα μηνύματα που στέλνουμε δεν είναι μόνο λεκτικά, είναι και μη λεκτικά. Ως μη λεκτικά μηνύματα θεωρούνται όλα αυτά που δεν τα συνοδεύει ο λόγος, όπως:
- Ένας μορφασμός
- Μία χειρονομία
- Ο τόνος της φωνής
- Η στάση σώματος που έχουμε
- Το βλέμμα, που κοιτάμε, κοιτάμε τον συνομιλητή μας στα μάτια ή κοιτάμε το ρούχο που φοράει;
- Η διάθεση που έχουμε να συζητήσουμε, κατά πόσο είμαστε διαθέσιμοι να ακούσουμε με προσοχή αυτό που μας μοιράζεται ο συνομιλητής μας.
Όλα τα παραπάνω είναι προϋπόθεση για μία ουσιαστική επικοινωνία, για να μπορέσουμε να δώσουμε προσοχή και ενδιαφέρον στον συνομιλητή μας. Η επικοινωνία είναι η γέφυρα για μία σχέση, οποιαδήποτε σχέση, φιλική, ερωτική, επαγγελματική.
Είναι απαραίτητο σε μια συζήτηση να αφιερώνουμε χρόνο και ενέργεια όχι μόνο για να εκφράσουμε αυτά που επιθυμούμε αλλά και για να βεβαιωθούμε ότι ο συνομιλητής μας έχει κατανοήσει το μήνυμα που στείλαμε. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι επικοινωνούμε συνέχεια με το περιβάλλον μας (έστω και αν δε μιλάμε) και όταν κάποιος είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τι υπάρχει πίσω από τις λέξεις που ακούει, τότε έχει σίγουρα το προβάδισμα στην επικοινωνία.
Eνημερωθείτε για τα Βιβλία Αυτοβελτίωσης του Psychopedia.gr. Βασισμένα σε επιστημονικά τεκμηριωμένες πηγές, εμπλουτισμένα με σύγχρονα μέσα ( video & mp3) και με απλές ασκήσεις, καθίστανται δυνατά να προσφέρουν την κατάλληλη δυνατή αυτοβοήθεια και βελτίωση. Κατάθλιψη: Σύγχρονες Προσεγγίσεις και Αυτοθεραπεία, Θυμός και τεχνικές διαχείρισης, Κοινωνικό άγχος – Απλές ασκήσεις διαχείρισης. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/nea-vivlia-aftoveltiosis-katathlipsi-diachirisi-thymou-kinoniko-agchos/
Σύντομο Βιογραφικό Τάσου Δαφνομήλη
Η ανάγκη μου να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση σε συνδυασμό με την εμπειρία μου ως συμβουλευόμενος με ώθησε να σπουδάσω Συνθετική Συμβουλευτική όπως και να συνεχίσω τις σπουδές μου στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία.Ωστόσο, καθώς η ψυχολογία είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη, φροντίζω διαρκώς για την επαγγελματική μου μετεκπαίδευση, παρακολουθώ τις σύγχρονες εξελίξεις και αναπτύσσω τους τρόπους αυτούς.
Έχω συνεργαστεί με το δήμο Παλλήνης ως συντονιστής ομάδας ηλικιωμένων,είμαι εθελοντής ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στο δίκτυο “ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ” καθώς επίσης είμαι και τακτικό μέλος στην ελληνική εταιρεία ανθρωπιστικής συνθετικής θεραπευτικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας.