Tης Κικής Φωτιάδου, Ψυχολόγου ΑΠΘ, Msc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία Ε.Κ.Π.Α
Στην καθημερινότητά μας συχνά εστιάζουμε την προσοχή μας σε πολλά ερεθίσματα ταυτόχρονα. Πόσες φορές σας έχει τύχει να μιλάτε στο τηλέφωνο ενώ παράλληλα απαντάτε στα e-mail σας ή να πέφτετε για ύπνο και να σκέφτεστε τι έχετε να κάνετε την άλλη μέρα;
Η καθημερινή μας ζωή στις δυτικές κοινωνίες γίνεται όλο και πιο απαιτητική. Για να εξοικονομήσουμε χρόνο ή να αποφύγουμε πράγματα που μας δυσκολεύουν, αναγκάζουμε τον εαυτό μας να λειτουργεί μηχανικά και να ασχολείται με όσο περισσότερες δραστηριότητες μπορεί ταυτόχρονα. Μάλιστα,έχουμε την εντύπωση ότι όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε να κάνουμε παράλληλα, τόσο το καλύτερο.Δεν είναι παράξενο, ωστόσο, ότι με το να ασχολούμαστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, το πιθανότερο είναι να μην κάνουμε κανένα όσο καλά θα θέλαμε, αφού η συγκέντρωσή μας είναι μειωμένη. Και το χειρότερο; Αισθανόμαστε σαν ρομπότ που εκτελεί εντολές, πράγμα το οποίομας προκαλεί από ανία μέχρι εκνευρισμό.
Παρατηρήστε πόσο συχνά οι σκέψεις σας αφορούν αυτό που συμβαίνει στο εδώ και τώρα. Τις περισσότερες φορές μοιάζει να μας απασχολεί κάτι που συνέβη στο παρελθόν ή ανησυχούμε για κάτι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Όταν, όμως, καταφέρνουμε να επικεντρωθούμε στη στιγμή και την αποδεχτούμε όπως ακριβώς είναι, ανοιγόμαστε σε έναν πλούτο πληροφοριών, τις οποίες αγνοούσαμε ότι υπήρχαν.
Όσο δύσκολο κι αν φαντάζει το να αδειάσουμε από σκέψεις ή να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα πράγμα τη φορά,πρόκειται για κάτι που εξασκείται και μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την τεχνική του mindfulness.
Το mindfulness είναι ένα είδος διαλογισμού που ξεκίνησε 2500 χρόνια πριν και προέρχεται από ανατολικές φιλοσοφίες και θρησκείες, όπως ο βουδισμός. Ο JohnKabat-Zinn ήταν αυτός που εισήγαγε την τεχνική αυτή στο χώρο της ψυχοθεραπείας. Mindfulness (ενσυνειδητότητα στα ελληνικά) είναι η επίγνωση της παρούσας στιγμής μέσα σε ένα πνεύμα αποδοχής. Ουσιαστικά πρόκειται γιαμία κατάσταση που μπορεί να βρεθεί κανείςόταν είναι προσηλωμένος στο εδώ και τώραπαρατηρώντας κι έχοντας επίγνωση του τι του συμβαίνει καιχωρίς να ασκεί κριτική στο βίωμά του.
Eνημερωθείτε για το Νέο Ασύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Εφαρμογή του Mindfulness σε παιδιά στην τάξη ή στην ομάδα”.
Τρόπος Παρακολούθησης: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-efarmogi-toy-mindfulness-se-paidia-stin-taxi-stin-omada/
Ποια είναι όμως τα οφέλη του mindfulness;
Γενικότερα, έχει φανεί ότι προάγει την ευημερία βοηθώντας μας να ζούμε μια πιο γεμάτη ζωή. Προσφέρει νοητική διαύγεια και ευελιξία, ενώ διευκολύνει τη συγκέντρωση. Παράλληλα μας βοηθά να έχουμε καλύτερη επίγνωση και να αποδεχόμαστε ευκολότερα τα συναισθήματά μας, ακόμη και τα πιο επώδυνα. Καλλιεργεί την αυτο-συμπόνια, την ικανότητα, δηλαδή, να κατανοούμε τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε σε δύσκολες στιγμές. Μακροπρόθεσμα μαθαίνουμε να ζούμε περισσότερο συνειδητά και να κάνουμεσοφότερες επιλογές. Επιπλέον, το mindfulness δρα θεραπευτικά σε ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα (π.χ. κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές,εξαρτήσεις κ.ά.),αφού τους βοηθά να αλλάξουν στάση απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μειώνοντας την επίδραση που έχει πάνω τους.
Παρακάτω ακολουθεί μια απλή άσκηση ενσυνειδητότητας που μπορείτε να δοκιμάσετε:
Αρχικά, καθίστε άνετα σε μια καρέκλα. Κλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Παίρνετε αργές και βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσετε. Έπειτα αρχίστε να παρατηρείτε ένα-ένα μέλος του σώματός σας από τα πόδια μέχρι το κεφάλι και επικεντρωθείτε σε αυτό που νιώθετε σε κάθε σημείο. Απλά παρατηρήστε τι συμβαίνει: νιώθετε σφίξιμο, πόνο, ηρεμία, ευχαρίστηση; Σταθείτε και βιώστε το χωρίς να προσπαθείτε να το αλλάξετε, να το αποφύγετε ή να το κρίνετε. Αν σκέψεις εμφανιστούν στο μυαλό σας, επαναφέρετε ήπια το νου σας στο βίωμα του εδώ και τώρα. Κάντε αυτήν την άσκηση για μερικά λεπτά κι όποτε νιώσετε την ανάγκη να επανέλθετε, ανοίξτε τα μάτια. Τι παρατηρήσατε;
Μπορείτε, επίσης, να κάνετε ασκήσεις ενσυνειδητότητας κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων που συνήθως κάνετε μηχανικά(όπως το πλύσιμο των δοντιών, το περπάτημα ή το φαγητό). Σε όποια δραστηριότητα το δοκιμάσετε, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε όλες σας τις αισθήσεις και στο τι βιώνει καθεμιά από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μετατρέψετε οποιαδήποτε καθημερινή βαρετή δραστηριότητα σε μια ζωντανή και ενδιαφέρουσα εμπειρία.
Γενικότερα, με το mindfulness μπορούμε να μάθουμε πώς να είμαστε περισσότερο παρόντες σε ό,τι μας συμβαίνει ζώντας μια πληρέστερη ζωή κι αξιοποιώντας στο έπακρο την ανθρώπινη εμπειρία.
Σύντομο Βιογραφικό της Κικής Φωτιάδου
“Η Κική Φωτιάδου μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ψυχολογία στο ΑΠΘ. Ολοκλήρωσε με άριστα το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Συμβουλευτική Ψυχολογία στην Εκπαίδευση, την Υγεία, την Εργασία» του ΕΚΠΑ. Έκανε την πρακτική της άσκηση στο Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» και στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών κι Ενηλίκων, ενώ αυτό το διάστημα εργάζεται εθελοντικά στην Κίνηση Αδερφών Ατόμων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ). Έχει παρακολουθήσει μια σειρά από εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια σε ποικίλα θέματα ψυχολογίας. Έχει εξειδικευτεί στην ατομική συμβουλευτική και στη συμβουλευτική γονέων, σε θέματα αυτογνωσίας και σχέσεων.
E-mail επικοινωνίας: kikifotiad@gmail.com