Του Θάνου Κωστόπουλου, Συμβούλου Ψυχικής Υγείας
Η μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας ανήκει στις ναρκισσιστικές διαταραχές χαρακτήρα ή προσωπικότητας και θεωρείται ως η πιο δύσκολη στη θεραπεία της νόσος της προσωπικότητας. Τα άτομα με μεταιχμιακό χαρακτήρα παρουσιάζουν αστάθεια στις διαπροσωπικές σχέσεις, τρομακτικά ελλείματα αυτοπροσδιορισμού ταυτότητας , αστάθεια στο συναίσθημα και στη διάθεση καθώς και δυσκολίες στον προσδιορισμό τους όσον αναφορά την σχέση τους με το αντικείμενο.
Τα άτομα που εντάσσονται σε αυτή τη κατηγορία προσδιορισμού της προσωπικότητας συχνά προβαίνουν σε πράξεις αυτοτραμαυτισμού, η ερμηνεία των οποίων σχετίζεται κυρίως με την αναζήτηση προσοχής και σε ένα βαθύτερο επίπεδο με τη διαχείρηση του συναισθήματος του πόνου. Το μεταιχμιακό άτομο υποφέρει και σε μία απόπειρα να ελέγξει τον πόνο που βιώνει αυτοτραμαυτίζεται, προσπαθόντας έτσι να έχει τον έλεγχο της συναισθηματικής του φόρτισης και της πίεσης που βιώνει σε κάθε επίπεδο. Δεν είναι λίγες οι απόπειρες αυτοκτονίας από άτομα που εντάσσονται σε αυτή τη κατηγορία ανθρώπων και πολύ συχνά η διαταραχή ακολουθείται από χρήση ουσιών. Τα άτομα αυτά βρίσκουν καταφύγιο στις ουσίες, οι οποίες αποτελούν μία ψευδαίσθηση ψυχικής γαλήνης.
Οι μεταιχμιακές προσωπικότητες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την οριοθέτηση σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας τους και ιδιαίτερο ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής φαίνεται πως παίζουν γενετικοί παράγοντες καθώς και κάποιος ψυχικός τραυματισμός σε μικρή ηλικία.
Δείτε το Νέο Aσύγχρονο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Ψυχώσεις/ Σχιζοφρένεια-Συμπτώματα & Θεραπευτική αντιμετώπιση”. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-psychosis-schizofrenia-sybtomata-therapeftiki-antimetopisi/
Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί και ως αποτέλεσμα στρεσσογόνων γεγονότων στην ενήλικη και όχι μόνο ζωή του ατόμου όπως μία ερωτική σχέση με κάποιο άλλο μεταιχμιακό άτομο, ένας επίπονος θάνατος, κατάθλιψη, φτώχεια, συνεχείς απογοητεύσεις καθώς και άλλα αρνητικά ερεθίσματα και γεγονότα.
Μερικά από τα συμπτώματα της μεταιχμιακής διαταραχής προσωπικότητας είναι ο φόβος εγκαταλειψης, η παρορμητικότητα, η διαταραχή στην ταυτότητα, οι διακυμάνσεις στα συναισθήματα, ένας έντονος θυμός ή και οργή καθως και χρόνια αισθήματα κενού και ανοίας.
Η μεταιχμιακή προσωπικότητα φαίνεται πως ακροβατεί κάπου ανάμεσα στην ψυχωση και την νεύρωση, και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μεταιχμιακών ασθενών που όντως εκδηλώνουν ψύχωση ή και ψυχωτικά συμπτώματα.
Σε περίπτωση που συνυπάρχει με κάποια άλλη διαταραχή προσωπικότητας ή και περισσότερες από μία τότε μιλάμε για μεικτή διαταραχή προσωπικότητας και ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην διάγνωση.
Πολλά μοντέλα έχουν αναπτυχθεί για τη θεραπεία της μεταιχμιακής κατάστασης με πιο ελπιδοφόρο το γνωσιακό – αναλυτικό μοντέλο του Anthony Ryle που συνδιάζει γνωσιακές τεχνικές με την θεωρία των αντικειμενοτροπών σχέσεων της Melanie Klein από τις ψυχαναλυτικές θεωρίες.
Η θεραπεία του μεταιχιακού θα πρέπει να διέπεται από σαφή και ξεκάθαρα όρια και θα πρέπει να δίνεται βάση στο να δημιουργηθεί μία σταθερή αίσθηση ασφάλειας μέσα στις συνεδρίες που θα βοηθήσει το μεταιχμιακό άτομο να βιώσει μία νέα εμπειρία και μέσω της θεραπευτικής διαδικασίας να μεταφέρει αυτή την σταθερότητα στις διαπροσωπικές του σχέσεις.