Η διαταραχή αποθησαύρισης (Hoarding Disorder) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας κατά την οποία ένα άτομο βιώνει μια ψυχαναγκαστική παρόρμηση να αποκτήσει και να συσσωρεύσει υλικά αγαθά, μαζί με δυσκολία να απορρίψει την υπερβολική ακαταστασία.
Τι είναι η Διαταραχή Αποθησαύρισης
Η διαταραχή αποθησαύρισης είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την επιθυμία για αποθήκευση και απόκτηση νέων αντικειμένων, δυσκολία απόρριψης υπαρχόντων αγαθών και υπερβολική οικιακή ακαταστασία. Θεωρείται ευρέως ως υποτύπος της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και είναι επίσης γνωστή ως ψυχαναγκαστική διαταραχή συσσώρευσης. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να θεωρείται ως μια ξεχωριστή διαταραχή με το δικό της μοναδικό σύνολο συμπτωμάτων.
Τα άτομα με αυτή την πάθηση εμφανίζουν γνωστικές παραμορφώσεις που σχετίζονται με τη συσσώρευση μαζί με συμπεριφορά που συχνά διαταράσσει την καθημερινότητά τους. Βρίσκονται σε έναν συνεχή κύκλο απόκτησης πραγμάτων (ανεξαρτήτως πραγματικής αξίας ή χρήσης) και συσσώρευσης τους σε χώρους διαβίωσης, ένα τέτοιο διαρκές μοτίβο συμπεριφοράς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη γενική υγιεινή και την ευημερία τους καθώς και των ανθρώπων γύρω τους.
Αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ψυχολογία του αποθησαυρισμού, φαίνεται ότι τα άτομα με αυτή τη διαταραχή είναι πιθανό να αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της αυτοεκτίμησής τους από υλικά αγαθά.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μια σταθερή αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων διαταραχής αποθησαυρισμού. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το 2–14% του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από συμπτώματα καταναγκαστικής συσσώρευσης.
Στατιστικά η διαταραχή είναι υψηλότερη στους άνδρες (από τις γυναίκες), στον ηλικιωμένο πληθυσμό και σε άτομα με ορισμένες ψυχιατρικές διαταραχές (όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διαταραχές άγχους κ.λπ.). Ωστόσο, η προσωπική φύση του αποθησαυρισμού και το στίγμα που συνδέεται με τη θεραπεία ψυχικής υγείας εμποδίζει τους ανθρώπους να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.
Συμπτώματα Διαταραχής Αποθησαύρισης
Τα κύρια συμπτώματα της διαταραχής αποθησαυρισμού είναι:
- Επίμονη δυσκολία στην απόρριψη ή στον αποχωρισμό των υπαρχόντων.
- Σημαντική αγωνία που σχετίζεται με την απόρριψη αντικειμένων.
- Συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων που συνωστίζουν και διαμορφώνουν ακατάστατους χώρους διαβίωσης.
Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθεί ότι το σαλόνι του αποθησαυριστή είναι ελάχιστα διαθέσιμο για χρήση και καθαρίζεται μόνο με την παρέμβαση άλλου ατόμου.
Τύποι Διαταραχής Αποθησαυρισμού
Σύμφωνα με την έρευνα, οι διαταραχές αποθησαύρισης μπορούν να κατηγοριοποιηθούν στους ακόλουθους τύπους:
1. Αποθησαύριση σκουπιδιών
Η συσσώρευση σκουπιδιών είναι η συσσώρευση πραγμάτων που δεν έχουν πλέον καμία χρήση ή αξία ή είναι σπασμένα ανεπανόρθωτα. Τα αντικείμενα που συνήθως συλλέγουν οι αποθησαυριστές σκουπιδιών περιλαμβάνουν παλιά ηλεκτρονικά είδη, παλιά περιοδικά, πλαστικά δοχεία, άδεια δοχεία, γυάλινα δοχεία κ.λπ.
2. Αποθησαύριση τροφίμων
Οι συσσωρευτές τροφίμων συσσωρεύουν βρώσιμα είδη και ακατάστατους χώρους διαβίωσης. Συλλέγουν «έξτρα» τρόφιμα εν αναμονή έκτακτης ανάγκης ή φυσικής καταστροφής.
3. Καταναγκαστικά ψώνια και αποθησαύριση
Τα άτομα με αυτό το είδος διαταραχής αποθησαυρισμού ψωνίζουν χωρίς διακριτικότητα και συχνά ξοδεύουν πέρα από τον καθορισμένο προϋπολογισμό τους. Οι ψυχαναγκαστικές αγορές (κλινικά αναφέρονται ως ψυχαναγκαστική διαταραχή αγορών [CBD]) σε συνδυασμό με τη διαταραχή αποθησαυρισμού θεωρείται σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή.
4. Αποθησαυρισμός ζώων
Τα άτομα με αυτή την τάση συσσωρεύουν ζώα, πιο συχνά σκύλους ή γάτες. Συχνά αρνούνται να εγκαταλείψουν ζώα που είναι άρρωστα, πεθαίνουν ή ακόμα και ήδη νεκρά. Οι προσπάθειες των αρχών να απομακρύνουν ζώα μπορεί να οδηγήσουν σε τεράστια αγωνία.
5. Συναισθηματικός αποθησαυρισμός
Οι συναισθηματικοί θησαυριστές έχουν λαχτάρα για το παρελθόν και αρνούνται να εγκαταλείψουν αντικείμενα που σχετίζονται με αξιομνημόνευτα γεγονότα της ζωής. Αυτό περιλαμβάνει το να μην θέλουν να απαλλαγούν από πράγματα που μπορεί να τους θυμίζουν αγαπημένα πρόσωπα ή να κρατούν πράγματα που είναι αναμνηστικά από συγκεκριμένα μέρη ή περιπέτειες.
Αιτίες Διαταραχής Αποθησαύρισης
Η ανάπτυξη της συσσώρευσης σε έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων, την ενίσχυση των πεποιθήσεων γύρω από τους λόγους για τη διάσωση αντικειμένων ή την ευαλωτότητα σε συμπεριφορές αποφυγής.
Οι κοινές αιτίες της διαταραχής αποθησαύρισης περιλαμβάνουν:
1. Γενετική
Οι δίδυμες μελέτες υποδεικνύουν ότι έως και το 50% της διακύμανσης στις συμπεριφορές συσσώρευσης μπορεί να συνδέεται γενετικά. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ηλικιωμένοι με τη διαταραχή έχουν κατά μέσο όρο 2 βιολογικούς συγγενείς με συμπτώματα ή σημεία διαταραχής αποθησαυρισμού.
2. Νευρογνωσία
Η πρόωρη γνωστική γήρανση και η εκτελεστική δυσλειτουργία, μεταξύ άλλων γνωστικών τομέων συνδέονται με τον κίνδυνο διαταραχής συσσώρευσης.
3. Χαρακτηριστικά προσωπικότητας
Τα άτομα με ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που σχετίζονται με την τελειομανία, την αναποφασιστικότητα και την αναβλητικότητα είναι πιο ευάλωτα στην καταναγκαστική συσσώρευση. Η έρευνα συσχετίζει επίσης αυτή τη διαταραχή με πολλά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, και συγκεκριμένα:
- ΠαρανοΪκα
- Σχιζοτυπικά
- Αποφευκτικά
- Ιδεοψυχαναγκαστικά κ.λπ.
Τα άτομα με ιστορικό τραύματος ή εκείνοι που έχουν υπομείνει ένα αγχωτικό γεγονός της ζωής (θετικό ή αρνητικό) είναι επιρρεπείς στη διαταραχή αποθησαύρισης.
5. Πολιτιστικές πεποιθήσεις
Η διαταραχή αποθησαυρισμού μπορεί επίσης να προκύψει από ορισμένες πεποιθήσεις σχετικά με τα υλικά αγαθά που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά σε συγκεκριμένους πολιτισμούς.
Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της αποθησαύρισης
Τα άτομα με διαταραχή αποθησαυρισμού μπορεί να έχουν πολλά σχετικά προβλήματα ως αποτέλεσμα αυτής. Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης
- Σοβαρή κατάθλιψη
- Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
- Σχιζοφρένεια και άλλες ψυχωσικές καταστάσεις
- Άγχος κ.λπ.
Είναι επίσης πιο πιθανό να ζουν μόνοι και έχουν σημαντικά προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις λόγω της συμπεριφοράς τους.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://mind.help