Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο “εναλλαγή της διάθεσης” για να εξηγήσουν τις ορμονικές αλλαγές στους εφήβους ή την επίδραση που έχει η αλλαγή του καιρού. Η διπολική διαταραχή παραμένει μια από τις πιο δυσνόητες ψυχικές διαταραχές. Το μεγαλύτερο μπέρδεμα έχει δημιουργηθεί από την ελλιπή πληροφόρηση των Μ.Μ.Ε. Η ελλιπής πληροφόρηση συχνά οδηγεί σε στιγματισμό της κατάστασης. Αυτό κάνει το άτομο να αποφεύγει τη θεραπεία που χρειάζεται για να νιώσει καλύτερα και να μπορεί να διαχειριστεί την καθημερινότητα του. Ποιοί είναι οι μύθοι και ποιά η πραγματικότητα γύρω από τη διπολική διαταραχή;
Μύθος: Η διπολική διαταραχή δεν είναι πραγματική ψυχοπαθολογία. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από εναλλαγές της διάθεσης.
Πραγματικότητα: Η διπολική διαταραχή είναι πολύ πιο περίπλοκη από τα φυσιολογικά “πάνω” και “κάτω” που μπορούν να υπάρξουν στην καθημερινότητα μας. Η διπολική διαταραχή είναι έχει να κάνει με έντονες αλλαγές στη διάθεση, στις συνήθειες ύπνου και τα επίπεδα ενέργειας. Οι εναλλαγές της διάθεσης που σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή είναι πιο σοβαρές και παρεμποδίζουν τη λειτουργία του ατόμου. Αυτό που διαχωρίζει τις εναλλαγές της διάθεσης που παραπέμπουν σε διπολική διαταραχή από τις απλές εναλλαγές της διάθεσης είναι η συχνότητα και η ένταση με την οποία εμφανίζονται.
Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορεί να βιώσουν έντονες και ποικίλες εναλλαγές της διάθεσης- από τη μια καταθλιπτική διάθεση (έντονο αίσθημα κούρασης, λύπη, νωθρότητα) και από την άλλη μανία (αίσθημα ευφορίας, υψηλή ενέργεια, μειωμένη ανάγκη για ύπνο).
Η διπολική διαταραχή είναι πραγματική και χρόνια κατάσταση και το άτομο που τη βιώνει δεν μπορεί να ξεφύγει έτσι απλά. Όπως ο διαβήτης, η διπολική διαταραχή απαιτεί συνεχόμενη θεραπεία και παρακολούθηση.
Μύθος: Η διπολική διαταραχή είναι σπάνια μορφή ψυχοπαθολογίας
Πραγματικότητα: Δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουμε. Τέσσερις στους 100 ενήλικες στις Η.Π.Α. έχει βρεθεί ότι πάσχει από διπολική διαταραχή. Η κατάσταση έχει επηρεάζει ολοένα και περισσότερο πληθυσμό σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγειηνής. Ακόμη και οι έφηβοι και τα παιδιά μπορούν να έχουν διπολική διαταραχή παρόλο που δεν υπάρχει ακριβής αριθμός σε αυτά διότι πολλά παιδιά δεν έχουν παραπεμφθεί έγκαιρα ώστε να διαγνωστούν με αυτή.
Μύθος: Υπάρχει τεστ που μπορεί να καθορίσει ότι κάποιος έχει διπολική διαταραχή
Πραγματικότητα: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο τεστ το οποίο να μπορεί να διάγνωση τη διπολική διαταραχή με 100% ακρίβεια. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα τεστ το όποιο μπορεί να δείξει εάν έχουμε γενετική προδιάθεση ώστε να έχουμε διπολική διαταραχή. Αυτό το τεστ χρησιμοποιεί ένα δείγμα σάλιου ώστε να συσχετιστεί με το γονίδιο που φέρει τη διπολική διαταραχή. Ακόμη και αυτό το τεστ δεν μπορεί να δείξει με ακρίβεια αν το άτομο έχει ή πρόκειται να αναπτύξει διπολική διαταραχή.
Η ψυχολογική εκτίμηση είναι προς το παρόν η μόνη μέθοδος διάγνωσης της διπολικής διαταραχής.
Μύθος: Η φάση της μανίας είναι καλύτερη από την φάση της κατάθλιψης
Πραγματικότητα: Παρόλο που η μανία χαρακτηρίζεται συχνά από το αίσθημα ευφορίας ή από την ανεβασμένη διάθεση, το άτομο δεν νιώθει απαραίτητα ευχάριστα. Πολλοί ασθενείς κατά τη φάση της μανίας νιώθουν ευερέθιστοι και ανήσυχοι. Ακόμα και όταν νιώθουν ευφορία μπορεί να χάνουν την αίσθηση ελέγχου, να βιώνουν χρόνια αϋπνία και να έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση.
Η μανία μπορεί να αποβεί για το άτομο επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Δυστυχώς πολλά άτομα που βιώνουν μανία δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι πρόβλημα. Απλώς θεωρούν ότι έχουν πολύ καλή διάθεση και συχνά δεν ζητούν τη βοήθεια ειδικού μέχρι να δουν ότι τα συμπτώματα τους έχουν συνέπειες.
Μύθος: Μόνο οι ενήλικες μπορούν να έχουν διπολική διαταραχή
Πραγματικότητα: Η διπολική διαταραχή μπορεί να βιωθεί και από τα παιδιά και από τους έφηβους αν και είναι πιο δύσκολο να γίνει διακριτή σε νεαρές ηλικίες. Το να μπορέσει να διαγνωστεί ένα παιδί με διπολική διαταραχή είναι μια πρόκληση για τον ειδικό καθώς τα παιδιά έχουν συναισθηματικά ξεσπάσματα ειδικά στην παιδική ηλικία.
Ο μέσος όρος ηλικίας όπου εμφανίζεται η διπολική διαταραχή είναι τα 25 έτη. Παρόλο που ο ορισμός της διάγνωσής της πολλοί αναφέρουν συμπτώματά της πριν τα 18 έτη.
Μύθος: Η διπολική διαταραχή εμφανίζεται σε όλους με τον ίδιο τρόπο
Πραγματικότητα: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις και τρόποι που μπορεί να βιωθεί η διπολική διαταραχή από ένα άτομο. Η διπολική διαταραχή διαθέτει πολλές υποκατηγορίες έκφρασης, οι οποίες αναγράφονται στο DSM-V.
Για να διαγνωστεί ένα άτομο με διπολική διαταραχή τύπου Ι το άτομο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο στη ζωή του. Η διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ συμβαίνει όταν ένα άτομο βιώνει μείζονα κατάθλιψη και στοιχεία υπομανίας , μια εναλλαγή διάθεσης η οποία δεν είναι τόσο έντονη όσο η διπολική διαταραχή. Η κυκλοθυμία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης για τουλάχιστον δύο έτη.
Μύθος: Τα άτομα με διπολική διαταραχή δεν μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή
Πραγματικότητα: Παρόλο που δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία της διπολικής διαταραχής με τη βοήθεια θεραπείας το άτομο καθίσταται ικανό να ελέγξει τα συμπτώματα του και να ζήσει χαρούμενο. Πολλά άτομα με διπολική διαταραχή έχουν οικογένειες και μεγαλώνουν παιδιά. Πετυχαίνουν τους στόχους τους και συνεισφέρουν στην κοινωνία όπως όλοι. Ηθοποιοί όπως η Catherine- Zeta Jones, ο Jim Carey, ο Jean- Claude Van Damme πάσχουν από διπολική διαταραχή. Παρόλα αυτά είναι αναγνωρισμένοι και επιτυχημένοι καλλιτέχνες και λαμβάνουν θεραπεία για τη διπολική διαταραχή τους.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Διαταραχές Προσωπικότητας -Ανάλυση & Θεραπευτικές προσεγγίσεις”, το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, ώρα: 12.00-14.00.
Δυνατότητα παρακολούθησης μέσω Skype και Ασύγχρονης Παρακολούθησης (Αποστολή βιντεσκοπημένης της εισήγησης). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/diataraches-prosopikotitas-analysi-therapeftikes-prosengisis-neo-seminario-2322019/
Το να ζει κανείς με διπολική διαταραχή είναι μια πρόκληση, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί με κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία.
Σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία και την φαρμακευτική αγωγή υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να ανακουφίσουν ένα άτομο με διπολική διαταραχή. Μερικές από αυτές είναι η υγιεινή διατροφή, ο καλός ύπνος, η καθημερινή γυμναστική και η επιφυλακή ότι αρχίζουν να έχουν συμπτώματα μανίας ή κατάθλιψης.
Εάν βιώνετε συμπτώματα διπολικής διαταραχής, είναι αναγκαίο να σκεφτείτε την επίσκεψη σας σε κάποιον ειδικό που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και ανακτήσετε και πάλι τη λειτουργικότητα σας διαχειριζόμενοι αυτά που σας συμβαίνουν.