Η διάγνωση αυτισμού στα 20, 30, 40, 50 ή ακόμα και 60 σας μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά μια νέα μελέτη από ψυχολόγους στο Μπαθ και το Λονδίνο διαπιστώνει ότι η σχέση μεταξύ της ηλικίας στην οποία κάποιος διαγιγνώσκεται έχει μικρή σημασία στην ποιότητα ζωής του.
Η λεγόμενη «όψιμη διάγνωση» για τον αυτισμό έγινε πρωτοσέλιδο πρόσφατα χάρη στην ακτιβίστρια για τον αυτισμό Christine McGuiness. Ενώ ο αυτισμός συνήθως διαγιγνώσκεται στην παιδική ηλικία, αυξάνεται συνεχώς όταν διαγιγνώσκεται σε ενήλικες και ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Οι γονείς συχνά αναρωτιούνται εάν ανακαλύψουν και αποκαλύψουν στην πορεία στο παιδί τους ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού νωρίτερα ή αργότερα θα έχει αντίκτυπο στη ζωή τους μακροπρόθεσμα. Ενώ πολλοί άνθρωποι που ανακαλύπτουν ότι είναι αυτιστικοί ως ενήλικες αναρωτιούνται πώς θα ήταν η ζωή τους αν το είχαν μάθει νωρίτερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Bath και στο King’s College του Λονδίνου είναι η πρώτη που εξετάζει εάν η ηλικία στην οποία κάποιος συνειδητοποιεί ότι είναι αυτιστικός συνδέεται με την ποιότητα ζωής του, αφού ληφθούν υπόψη άλλα κρίσιμα παράγοντες όπως το εισόδημα του νοικοκυριού.
Οι ερευνητές ζήτησαν από 300 ενήλικα άτομα που ανήκουν στο φάσμα να αναφέρουν την ηλικία στην οποία το έμαθαν καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το κοινωνικοδημογραφικό τους υπόβαθρο, όπως η τρέχουσα ηλικία, φύλο, εθνικότητα, κατάσταση σχέσης, κατάσταση διαβίωσης, επίπεδο εκπαίδευσης, κατάσταση απασχόλησης. , το εισόδημα του νοικοκυριού και την παρουσία πρόσθετων συνθηκών ψυχικής υγείας. Μετρήθηκε επίσης το επίπεδο των αυτιστικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας των συμμετεχόντων.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτήσεις σχετικά με διάφορες πτυχές της ποιότητας ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων σωματικών, ψυχολογικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών πτυχών.
Για παράδειγμα, ερωτήσεις όπως: «Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι η ζωή σας έχει νόημα;» και «Πόσο ικανοποιημένοι είστε με την υποστήριξη που λαμβάνετε από τους φίλους σας;».
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Autism διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ της ηλικίας στην οποία κάποιος συνειδητοποιεί ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και των διαφορετικών τομέων της ποιότητας ζωής δεν συνδέθηκε στατιστικά αφού ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες.
Στην πραγματικότητα, άλλοι παράγοντες συνδέθηκαν πιο έντονα με την ποιότητα ζωής: οι αυτιστικές γυναίκες ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ζωής από τους αυτιστικούς άνδρες και τα άτομα που είχαν επιπλέον παθήσεις ψυχικής υγείας (π.χ. άγχος) ανέφεραν χαμηλότερη ποιότητα ζωής.
Η Δρ Λούσι Λίβινγκστον, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και Λέκτορας Ψυχολογίας στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι ανήκουν στο φάσμα για πρώτη φορά ως ενήλικες, κάτι που μπορεί να είναι μια συνειδητοποίηση που θα αλλάξει τη ζωή.
«Επειδή γνωρίζουμε ότι πολλά άτομα που μαθαίνουν ότι ανήκουν στο φάσμα βιώνουν πολύ κακή ποιότητα ζωής και ευημερίας, αυτό θέτει το ερώτημα εάν το να ανακαλύψετε ότι είστε αυτιστικοί νωρίτερα στη ζωή σας βελτιώνει τα αποτελέσματα.
«Τα ευρήματά μας δεν υποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Για μερικούς ανθρώπους, το να ανακαλύψουν νωρίτερα παρά αργότερα συνδέθηκε με καλύτερη ποιότητα ζωής. Για άλλους, ήταν καλύτερο να μάθουν αργότερα. Συνολικά, δεν υπήρχε συνολική σχέση μεταξύ της ηλικίας που ανακάλυψαν και της ποιότητας ζωής τους.
«Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Η λήψη μιας διάγνωσης αυτισμού δεν οδηγεί πάντα σε σημαντική πρόσθετη υποστήριξη, επομένως θα μπορούσε να είναι ότι τα αυτιστικά άτομα που μαθαίνουν ότι είναι αυτιστικά σε μικρότερη ηλικία δεν είχαν απαραίτητα οφέλη για την ποιότητα της ζωής τους.
Ομοίως, μια καθυστερημένη διάγνωση στην ενήλικη ζωή μπορεί να είναι μια θετική εμπειρία, βοηθώντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον εαυτό τους, κάτι που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής που αναφέρουν οι ίδιοι.
Το μήνυμα είναι ότι ο αντίκτυπος μιας διάγνωσης αυτισμού στην ποιότητα ζωής κάποιου είναι διαφορετικός για τον καθένα. Και μπορεί να υπάρχουν άλλοι, μεμονωμένοι παράγοντες στους οποίους είναι πιο σημαντικό να εστιάσουμε».
Η επικεφαλής ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, Δρ Florence Leung, πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας αποκάλυψαν ότι η ύπαρξη περισσότερων αυτιστικών χαρακτηριστικών προσωπικότητας – ανεξάρτητα από το πότε μαθαίνεις ότι ανήκεις στο φάσμα ήταν ο ισχυρότερος σύνδεσμος για κακή έκβαση σε όλους τους τομείς της ποιότητας ζωής.
«Τώρα παρακολουθούμε αυτό το εύρημα για να δούμε πιο προσεκτικά πώς τα διαφορετικά αυτιστικά χαρακτηριστικά συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία πιο εξατομικευμένης, πιο αποτελεσματικής υποστήριξης για αυτιστικά άτομα με βάση τις συγκεκριμένες αυτιστικές δυνάμεις και δυσκολίες τους και την αυτοαξιολόγηση της ποιότητας ζωής τους.
«Επιπλέον, το να είσαι άνδρας και να έχεις επιπλέον ψυχικές παθήσεις συνδέθηκε με κακή ποιότητα ζωής. Αυτές οι παρατηρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης στρατηγικών υποστήριξης που σχετίζονται με το φύλο, ώστε να επικεντρωθεί περισσότερο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των αυτιστικών ατόμων, ώστε να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της ζωής τους.
«Είναι κατανοητό ότι έχει γίνει πολλή συζήτηση για τον αυτισμό και την ψυχική υγεία στις γυναίκες τα τελευταία χρόνια, αλλά, με βάση αυτά τα ευρήματα, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις ανάγκες των ανδρών που ανήκουν στο φάσμα που μπορεί επίσης να αγωνίζονται».
Ο συν-συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, Δρ Punit Shah, δήλωσε: «Η έρευνά μας γενικότερα προσθέτει στην καλύτερη κατανόηση της νευροποικιλομορφίας σε όλη τη διάρκεια της ζωής.
«Ο αυτισμός, για πολύ καιρό, θεωρούνταν ως μια παιδική πάθηση. Πολλοί ακόμα σκέφτονται έτσι. Αλλά οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι οι περισσότεροι άτομα που ανήκουν στο φάσμα, για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι τώρα στην πραγματικότητα ενήλικες.
«Με μια κοινωνία που γερνάει, αυτό το μοτίβο θα αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να διεξάγουμε πιο λεπτομερείς έρευνες για τις ατομικές διαφορές μεταξύ των ενηλίκων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, όπως κάναμε.
«Αυτή η έρευνα για τον αυτισμό σε ενήλικες θα αρχίσει να αποκαλύπτει τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κατανοήσουμε και να υποστηρίξουμε τα άτομα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, προχωρώντας πέρα από την προσέγγιση «ένα μέγεθος για όλους».
Ενημερωθείτε για το Ε – Learning Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Αυτισμός Εκπαίδευση στην Πρώιμη Παρέμβαση & Θεραπευτική αντιμετώπιση.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ για όλο τον Ιούνιο! – Κόστος συμμετοχής: 150 ευρώ (Αρχικό κόστος: 250 ευρώ).
Τρόπος Παρακολούθησης από το σπίτι: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού των εισηγήσεων στο email σας, με επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf για κάθε ενότητα. Τα βίντεο των εισηγήσεων οι συμμετέχοντες τα παρακολουθούν στο δικό τους χρόνο απεριόριστα.
Δίδεται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/e-seminaria/paidopsychologia/e-learning-ekpaideytiko-programma-aytismos-ekpaideysi-stin-proimi-paremvasi-amp-therapeytiki-antimetopisi/
Πηγή: University of Bath