Της Χρυσούλας Κοκκινοπουλου , Σύμβουλου Ψυχικής υγείας , Σύμβουλου εξαρτήσεων
Ολοένα και περισσότερες οικογένειες εξαρτημένων ατόμων, ψάχνουν να βρουν και να δουν τι θα κάνουν με τον άνθρωπο τους. Ψάχνουν μια λύση άμεση, ώστε να τελειώνει αυτός ο ‘‘Γολγοθάς’’ τόσο για αυτούς όσο και για τον εξαρτημένο.
Ο εξαρτημένος είναι ένας άνθρωπος πολύ θυμωμένος, τόσο με τους οικείους του, όσο και με τον εαυτό του. Βιώνει μεγάλη ψυχοσυγκρουση, την οποία την μεταφέρει σε όσα άτομα αποτελούν ασφαλή στόχο για αυτόν. Ξαφνικά οι γονείς ανακαλύπτουν ότι το παιδί τους δεν έχει αναπτύξει δεξιότητες συναισθηματικής διαχείρισης, καθώς παρουσιάζει αδυναμία ενηλικίωσης. Με την σειρά τους αυτοί θυμώνουν, φωνάζουν, κατακρίνουν, απειλούν ή αντίθετα υποκύπτουν στο φόβο που αισθάνονται και ικανοποιούν την κάθε απαίτηση του εξαρτημένου. Όταν έχουμε έναν εξαρτημένο μέσα σε μια οικογένεια επικρατεί χάος, διότι όλοι εστιάζουν στον εξαρτημένο και δεν βλέπουν καθόλου ότι με την πάροδο του χρόνου έχει εξελίχθη σε ένα πρόβλημα οικογενειακό και όχι ατομικό. Να αναφέρω εδώ, ότι η εξάρτηση είναι μια ασθένεια συστημική, δηλαδή έχει μια χροιά οικογενειακής ασθένειας.
Ο εξαρτημένος χειραγωγεί την οικογένεια στο σπίτι, δεν συνεισφέρει τίποτα σε αυτό, παρόλο που έχει τον ρόλο του αρχηγού. Ένας εξαρτημένος ο οποίος ζει μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον εξασφαλίζοντας φαγητό, ρουχισμό, στέγη, ύπνο είναι πολύ μακριά από το να ζητήσει βοήθεια, διότι με αυτόν τον τρόπο συντηρεί την χρήση του και δεν έχει κανένα κίνητρο να διακόψει.
Για να αντιμετωπίσει η οικογένεια αυτή την κατάσταση, για να βγει από το χάος και να δομήσει ένα καινούργιο πλαίσιο που θα αφορά όλα τα μέλη της, με κανόνες δικαιώματα και υποχρεώσεις, καλό είναι να ζητήσει βοήθεια. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα επέλθει ισορροπία, ελευθερία και δικαιοσύνη σε όλους.
Μόνο έτσι όλα τα μέλη της θα αισθανθούν ασφάλεια. Μην ξεχνάτε ότι η έλλειψη ασφάλειας μέσα στο σπίτι, είναι εκείνος ο αρνητικός ενισχυτής των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκεται στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τα μέλη να βιώνουν άσχημα και καταθλιπτικά συναισθήματα μαζί με στέρηση χαράς και ευφορίας.
Αυτός είναι ο δρόμος της ανάπτυξης, ομολογουμένως ένας δύσκολος δρόμος, που με υπομονή και επιμονή έχει αποτελέσματα και που τελικά δείχνει πως μπορούμε να διδάξουμε ο ένας τον άλλο, πως υπάρχουν πάντα επιλογές.
Σύντομο Βιογραφικό Χρυσούλας Κοκκινοπούλου
Γεννήθηκα στην Θες/νικη , ζω και εργάζομαι στην Δράμα. Έχω δίπλωμα στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (Higher National Diploma),καθώς και εκπαίδευση στην ομαδική και στην ατομική ψυχοθεραπεία. Έχω συμμετάσχει σε πολύωρα σεμινάρια εκπαιδευτικού και βιωματικού τύπου που αφορούν την αυτοεκτίμηση και την πρόληψη εξαρτήσεων. Ιδιαίτερη καμπή στην καριέρα μου είναι προσέγγιση μου σε εξαρτημένα άτομα κάτι το οποίο σπούδασα σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Action on addiction) από το university of Bath και έκανα την εκπαίδευση μου στο κέντρο απεξάρτησης Anoixtoplus, δίπλα σε έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες. Πέρα από το επαγγελματικό κομμάτι έχω αναλάβει εθελοντισμό σε συλλόγους όπως το Κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων ‘‘Δράση’’ και το‘‘ΣΟΨΥ’’.
Τομείς εξειδίκευσης: Εξάρτηση ναρκωτικά-αλκοόλ- τζόγο, συνεξάρτηση, συναισθηματική υπερφαγία- βουλιμία.