Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια αποτροπής του άγχους.
Υπάρχει συχνά ένα δεισιδαιμονικό στοιχείο στην εμμονική συμπεριφορά, με τον πάσχοντα να νιώθει ότι ο αδιάκοπος έλεγχος ή το μέτρημα ή το καθάρισμα θα «σταματήσει με κάποιο τρόπο να συμβεί κάτι κακό». Συχνά δεν είναι καθόλου σαφές τι μπορεί να είναι αυτό το «κάτι».
Η ΙΨΔ μπορεί να γίνει κατανοητή ως ένας βαθύς φόβος μη πραγματοποίησης της δραστηριότητας (είτε πρόκειται για σωματική δραστηριότητα όπως ο καθαρισμός είτε για μια διανοητική δραστηριότητα όπως το μέτρημα ή ο έλεγχος). Ο φόβος να μην ενδώσετε στον καταναγκασμό οδηγεί τον καταναγκασμό.
Η ΙΨΔ συχνά ταλαντεύεται μεταξύ του να είναι πραγματικά κακή, αρκετά κακή ή ελάχιστα αισθητή. Τείνει να επιδεινώνεται όταν τα επίπεδα στρες στο περιβάλλον είναι υψηλά, επομένως είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε μια γενική εικόνα του τρόπου με τον οποίο ο πελάτης σας αντιμετωπίζει το άγχος στη ζωή του και ποιες Πρωταρχικές Ανθρώπινες Ανάγκες δεν ικανοποιεί ο πελάτης σας, ώστε να μπορείτε να τον βοηθήσετε εκεί αν χρειαστεί.
Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθούν 4 εύχρηστες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να βοηθήσετε τους ψυχαναγκαστικούς θεραπευόμενους σας να τα αφήσουν όλα αυτά πίσω τους.
1. Χρησιμοποιήστε την τεχνική “Πάμε από την αρχή” Rewind
Εάν ζητήσουμε από τους θεραπευόμενους μας με ΙΨΔ να φανταστούν ότι δεν βιώνουν τον καταναγκασμό τους όταν κανονικά θα το βίωναν είναι πιθανό να αγχωθούν πολύ με την ίδια την ιδέα.
Τώρα πιστεύω ότι όλοι οι ψυχοθεραπευτές θα πρέπει ούτως ή άλλως να είναι έμπειροι στη χρήση της Τεχνικής Rewind για να βοηθήσουν φοβικούς ή τραυματισμένους θεραπευόμενους.
Αλλά αυτή η ίδια ισχυρή τεχνική μείωσης του φόβου μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ αποτελεσματικά για τους πάσχοντες από ΙΨΔ για να εξουδετερώσει και να ηρεμήσει την τρομακτική σκέψη της μη άσκησης καταναγκασμού.
Όταν ο θεραπευόμενος σας είναι χαλαρός επειδή δεν εμπλέκεται στον καταναγκασμό του, τότε ο καταναγκασμός είναι τόσο καλός όσο έχει φύγει.
2. Διαχωρίστε την διαταραχή από την ταυτότητα του πυρήνα
Όπως συμβαίνει με όλα τα συναισθηματικά προβλήματα, η ΙΨΔ δεν είναι το άτομο. Η ΙΨΔ μοιάζει περισσότερο με ένα παράσιτο που χαλάει τη ζωή ενός ατόμου και κάνει τη ζωή πολύ πιο δύσκολη. Όσο πιο ξεχωριστή και ακόμη και άγνωστη γίνεται μια κατάσταση του νου, τόσο πιο εύκολο είναι να αποσπαστείτε από αυτήν.
Επομένως, αντί να μιλάμε με όρους:
Επομένως, το ότι η ΙΨΔ έχει κάνει τη ζωή αρκετά δύσκολη για εσάς. Μπορούμε να μιλήσουμε έτσι ώστε η ΙΨΔ σας έχει κάνει τη ζωή αρκετά δύσκολη και αντί να λέμε δεν μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας, μπορείτε να μιλήσετε για «αυτό», πηγαίνοντας αντίθετα σε ότι προσπαθεί σας χειραγωγήσει.
Είναι πολύ πιο εύκολο να αρχίσεις να αντιστέκεσαι σε κάτι που νιώθεις ξεχωριστό από αυτό που είσαι.
3. Διακόψτε το μοτίβο
Οι συμπεριφορές και ειδικά οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές τείνουν να γίνονται στερεότυπες.
Αυτό σημαίνει ότι η συμπεριφορά τείνει να σταθεροποιείται σε ένα στενό μοτίβο με αναγνωρίσιμα βήματα και να επαναλαμβάνεται με τη σειρά. Υπάρχει μια συγκεκριμένη τεχνική υπνωτικής «ανάκαμψης» για να προκαλέσετε πρώτα τα βήματα και στη συνέχεια να τα επαναλάβετε με λάθος σειρά.
Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον που πλένει τα χέρια του 100 φορές μετά από κάθε δεδομένη “πυροδότηση” (έρχεται σε επαφή με λαβές πόρτας ή οτιδήποτε άλλο) να:
- εξακολουθούν να πλένουν τα χέρια τους, αλλά περιμένετε 30 δευτερόλεπτα πριν το κάνετε
- πλένουν τα χέρια τους 90 φορές και μετά σταματούν
- “να λένε την αλφαβήτα” και μετά πλένουν τα χέρια τους δέκα φορές ακόμη.
Με αυτόν τον τρόπο εσείς, ο θεραπευτής, αρχίζετε να «κατευθύνετε» τη συμπεριφορά.
Αυτό δείχνει διακριτικά στον θεραπευόμενο σας ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι τόσο «διορθωμένη» και αδιαμφισβήτητη όσο φαίνεται. Η αλλαγή του με μικρούς τρόπους είναι ένα θετικό βήμα για την πλήρη αφαίρεσή του.
Αυτό είναι πολύ λιγότερο απειλητικό από το να προσπαθείς να τα ξεφορτωθείς όλα με μια κίνηση.
Μετά τη χρήση του Rewind, οι θεραπευόμενοι συχνά θα αισθάνονται πολύ λιγότερο αναγκασμένοι να συνεχίσουν με τους προηγούμενους καταναγκασμούς τους ούτως ή άλλως, και η δραστηριότητά τους θα αισθάνεται ακόμη πιο «άσκοπη» όταν το κάνουν.
4. Χρησιμοποιήστε την ύπνωση
Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προκαλεί άγχος, αλλά είναι επίσης “υπνωτιστική” δηλ. καταβάλει και ελέγχει δηλ. σε υπερβολικό βαθμό τον πάσχοντα. Τα άτομα που πάσχουν συχνά αναφέρουν ότι έχουν «απομακρυνθεί», εντελώς εστιασμένα σε αυτό που κάνουν και αγνοούν τον κόσμο γύρω τους. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν υπνωτική παραμόρφωση του χρόνου και να μην γνωρίζουν καθόλου το χρονικό διάστημα που έχουν αφιερώσει στη δραστηριότητά τους.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ύπνωση για να τους κάνετε να φανταστούν ότι εκτελούν τη συμπεριφορά τους ενώ συνεχώς βγαίνουν από αυτήν την εμμονική έκσταση.
Μπορείτε λοιπόν να προτείνετε κάτι σαν:
… φανταστείτε να αγγίξετε αυτό το χερούλι της πόρτας… και να παρατηρήσετε πώς αυτό το ΙΨΔ μπαίνει σε δράση… και να αρχίσετε να πλένετε τα χέρια σας… και να βγαίνετε αμέσως από αυτή την εμμονική έκσταση… με τα χέρια σας ακόμα κάτω από το νερό… και κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο… και παρατηρώντας τρία πράγματα που μπορείς να δεις εκεί έξω… και καθώς πλένεις αυτά τα χέρια λίγο ακόμα… βγαίνεις αμέσως από αυτή την εμμονική έκσταση… και οπισθοχωρείς λίγο με το δεξί σου πόδι… και μετά το αριστερό…
Με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούμε τη θεραπευτική ύπνωση για να «σπάσουμε» την αρνητική έκσταση της ΙΨΔ. Ταυτόχρονα, τους εκπαιδεύουμε να χαλαρώσουν τον ψυχαναγκασμό της δραστηριότητας.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.unk.com/blog/